Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Медики з Черкаської області отримали апарат ШВЛ експертного класу від Фонду Ріната Ахметова

25.11.2020

25 листопада Уманська центральна районна лікарня (с. Родниківка) отримала від Фонду Ріната Ахметова апарат штучної вентиляції легенів виробництва Франції. Вручення обладнання відбулося в рамках проєкту «Боротьба з COVID-19 в Україні», який став частиною програми «Рінат Ахметов – Порятунок життів».

– Рінат Ахметов першим прийшов на допомогу країні і виділив 300 мільйонів гривень на боротьбу з коронавірусом. Медики з усієї України одержали від Фонду та бізнесів групи SCM понад 200 тисяч засобів індивідуального захисту та витратних матеріалів і 337 тисяч експрес-тестів. Також були закуплені понад 200 апаратів ШВЛ, більше ніж 180 вже передані лікарям. Це обладнання отримують як великі клініки в обласних центрах, так і зовсім невеликі лікарні, що робить сучасну медицину європейського рівня доступною для всіх. Учасницею проєкту стала і Центральна районна лікарня з села Родниківка. Раніше обладнання такого класу тут ніколи не було, – сказала Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова.

Представниця Фонду Катерина Свириденко зазначила, що апарати ШВЛ, які передаються лікарям, в числі найсучасніших у світі.

– Ці апарати прості у використанні та значною мірою виключають вплив людського фактора. Вони можуть бути використані відразу ж після інсталяції, що дуже важливо в умовах епідемії, коли рятувати життя потрібно тут і зараз. За допомогою інтелектуального режиму апарат сам аналізує стан пацієнта і вибирає найбільш оптимальний рівень подачі кисню, – сказала Катерина Свириденко.

Медичний директор Уманської центральної районної лікарні Олександр Кучмій подякував Фонду Ріната Ахметова за допомогу.

– Від усього колективу дякую Фонду та його засновнику за передане високотехнологічне обладнання. Воно допоможе лікувати пацієнтів з ускладненнями від коронавірусної хвороби. Цей апарат буде використовуватися в інфекційному відділенні, в палаті інтенсивної терапії. Ми дуже вдячні, – сказав лікар.

Заступниця голови Черкаської обласної державної адміністрації Лариса Кошова зазначила, що коронавірус став справжнім викликом системі охорони здоров'я України.

– Медицина не була повністю готова до такого виклику. Сьогодні ми отримуємо апарат ШВЛ від Фонду Ріната Ахметова. Це дійсно те обладнання, якого нам дуже бракувало. Дякуємо за надану допомогу.

Перший заступник голови Уманської районної ради Сергій Жорницький підкреслив, що місцева влада робить все можливе для забезпечення потреб медиків, але без допомоги благодійників зробити це неможливо.

– Дякую Рінату Леонідовичу за допомогу нашій лікарні. Це обладнання дасть можливість рятувати життя і здоров'я жителів Уманського району, – сказав Сергій Жорницький.

Разом із апаратом ШВЛ лікарі відділення інтенсивної терапії отримали комплекти медичного спецодягу, пошиті для них за індивідуальними розмірами на спецзамовлення Фонду.

«Боротьба з COVID-19 в Україні» – масштабний проєкт Фонду, покликаний допомогти країні рятувати життя людей. Він реалізується за програмою Фонду «Рінат Ахметов – Порятунок життів». Раніше, за особистим рішенням Ріната Ахметова, у рамках цієї програми було реалізовано проєкт «200 швидких для України». Тоді за рекордно короткі пів року державні медустанови в усіх регіонах отримали 200 спецавтомобілів із найсучаснішим обладнанням, здатних долати бездоріжжя. Зокрема 22 автомобілі з апаратами штучної вентиляції легенів для новонароджених. Це найбільший внесок одного благодійника в державну медицину України за весь час незалежності нашої країни. Сьогодні багато цих швидких використовуються в боротьбі з епідемією в усіх областях.

Більше про допомогу Фонду Ріната Ахметова країні в боротьбі з COVID-19 читайте в оглядових матеріалах:

1. Зупинити коронавірус в Україні: хроніка допомоги Фонду Ріната Ахметова країні

2. Боротьба з коронавірусом: як Фонд Ріната Ахметова допомагає Україні зупинити епідемію. Частина 2

3. Допомогти країні впоратися з глобальними викликами. Частина 3