Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Запитай у лікаря» Фонду Ріната Ахметова: як COVID-19 впливає на наш мозок

23.02.2022

Фонд Ріната Ахметова продовжує всеукраїнський проєкт «Запитай у лікаря». Це щотижневі онлайн-зустрічі з провідними медичними експертами України на діджитал-майданчиках Фонду. Під час прямих трансляцій усі охочі можуть запитати в запрошеного лікаря про різні аспекти проблеми COVID-19 та отримати чітку, аргументовану відповідь, якій можна довіряти на 100%. «Запитай у лікаря» – це зрозумілі відповіді на складні питання.

На цей раз експертом проєкту стала кандидатка медичних наук, лікарка-психіатр, дитяча психіатриня, керівниця медичної клініки Доктора Живаго Христина Живаго.

Пандемія COVID-19, загострення ситуації в країні, невизначеність та нестабільність – фактори, які не тільки напряму негативно впливають на наше фізичне, але й на психічне здоров’я зокрема. 

– Дійсно, ми всі зараз знаходимося в стані напруження. Проте варто зазначити, що це є нормальною реакцією нашої психіки. Ми не можемо певною мірою розуміти, що буде далі, відповідно, нам важко реагувати на ці виклики, – каже Христина Живаго.

За словами лікарки, не завжди тривожність і паніка – це про негатив. 

– З одного боку, якщо ми переводимо тривожність у конкретні корисні дії – це дійсно буває дуже продуктивно.  З іншого – якщо тривога переходить у паніку, коли людина втрачає можливість працювати й критично мислити, то це вже є ознакою того, що людина не може опанувати себе і потрібно звернутися до профільного лікаря, – додає фахівчиня. 

Крім того, гостя ефіру розповіла про те, яким чином COVID-19 впливає на мозок і нервову систему людини.

– Як у фазі гострого періоду захворювання, так і після відбувається атака вірусу на клітини мозку людини, а саме: вірус впливає на кисневе постачання та на судини. Тобто ми спостерігаємо прямий вплив вірусу на клітини мозку, – розповідає лікарка-психіатр.

Христина Живаго, зокрема, акцентувала увагу на тому, що не варто нехтувати своїм здоров’ям і в разі потреби не слід боятися звертатися до психіатра. 

– Люди, які завжди звертаються до психіатра, – це люди, які піклуються не тільки про своє тіло, але й про психіку та душевне здоров'я, що також дуже важливо для людини, – говорить експертка.

За весь час виходу в ефір «Запитай у лікаря» на діджитал-майданчиках Фонду Ріната Ахметова контент проєкту переглянули понад 21 млн разів. Раніше експертами онлайн-трансляцій стали такі відомі фахівці, як кардіохірург Борис Тодуров; кардіологиня, членкиня-кореспондентка НАМН України, членкиня Європейського товариства кардіологів Катерина Амосова; президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров та інші.

«Запитай у лікаря» – частина проєкту «Боротьба з COVID-19 в Україні». На боротьбу з коронавірусом Рінат Ахметов витратив півмільярда гривень. За 16 років роботи Фонд Ріната Ахметова допоміг вижити 8 млн людей.

Переглянути відеозаписи трансляцій з досвідченими практикуючими лікарями можна на сторінці Фонду Ріната Ахметова в Facebook, а також в YouTube.