Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Медики Кіровоградської області отримали сучасні апарати ШВЛ від Фонду Ріната Ахметова

24.11.2020

Фонд Ріната Ахметова і компанія Метінвест передали висококласний апарат штучної вентиляції легенів Петровській центральній райлікарні в Кіровоградській області. Ще один сучасний апарат ШВЛ отримала Кіровоградська обласна лікарня

– Фонд створив проєкт «Боротьба з COVID-19 в Україні», який став частиною програми «Рінат Ахметов – Порятунок життів». Проєкт не має аналогів в країні. Це найбільша, системна і масштабна приватна ініціатива, спрямована на допомогу державним медичним установам у боротьбі з коронавірусом. Медикам передано більше ніж 200 тисяч одиниць засобів індивідуального захисту і 337 тисяч експрес-тестів. Ключовим елементом допомоги країні стала закупівля для державних лікарень понад 200 суперсучасних апаратів ШВЛ. Близько 180 висококласних апаратів ШВЛ від Фонду Ріната Ахметова надійшли в опорні державні лікарні в 17 регіонах країни, – розповіла Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду.

У свою чергу представник Метінвесту Дмитро Мурашко зазначив, що обладнання від Фонду поставляється як у великі клініки обласних центрів, так і невеликі лікарні регіонів України, роблячи сучасну медицину європейського рівня доступною для всіх:

– Апарати ШВЛ, які придбав для українських медиків Фонд Ріната Ахметова, це реанімаційне обладнання високого класу, що складно купити, бо через пандемію воно затребувано в кожній країні світу. Апарати ШВЛ автоматизовані та значною мірою виключають людський фактор. Не вимагають складного налагодження і можуть бути використані відразу, що дуже важливо в умовах епідемії. Такі апарати будуть актуальні навіть через багато років і необхідні для лікування тяжкохворих, порятунку життя людей по всій Україні.

Голова Кіровоградської обласної державної адміністрації Андрій Назаренко подякував за допомогу.

–  Допомога Фонду Ріната Ахметова вкрай важлива. Апарати ШВЛ – дороге устаткування. Їх області не вистачає. Тому це дуже хороша підтримка людей і влади, за що велика подяка, – сказав Андрій Назаренко.

За словами керівника Петрівської сільської ради Світлани Тилик, сьогодні – особлива подія для жителів району.

– Дуже важливий день, адже нам вручили такі необхідні апарати ШВЛ. Це дуже якісна техніка, що врятує не одне життя. Ми постійно відчуваємо підтримку з боку Ріната Ахметова: це і ремонт відділень центральної райлікарні. Це комфортні умови для пацієнтів на європейському рівні. Ми дуже вдячні, – підкреслила Світлана Тилик.

Медики також приєдналися до слів керівництва області.

– У нас вперше з'явився такий апарат експертного класу. Він зроблений у Франції, і я впевнена, що завдяки йому буде врятовано не одне життя. Спасибі, – подякувала тимчасово виконуюча обов'язки головного лікаря Петрівської центральної районної лікарні Оксана Апостолова.

«Боротьба з COVID-19 в Україні» – масштабний проєкт Фонду, покликаний допомогти країні рятувати життя людей. Він реалізується за програмою Фонду «Рінат Ахметов – Порятунок життів». Раніше, за особистим рішенням Ріната Ахметова, у рамках цієї програми було реалізовано проєкт «200 швидких для України». Тоді за рекордно короткі пів року державні медустанови в усіх регіонах отримали 200 спецавтомобілів із найсучаснішим обладнанням, здатних долати бездоріжжя. Зокрема 22 автомобілі з апаратами штучної вентиляції легенів для новонароджених. Це найбільший внесок одного благодійника в державну медицину України за весь час незалежності нашої країни. Сьогодні багато цих швидких використовуються в боротьбі з епідемією в усіх областях.

Більше про допомогу Фонду Ріната Ахметова країні в боротьбі з COVID-19 читайте в оглядових матеріалах:

1. Зупинити коронавірус в Україні: хроніка допомоги Фонду Ріната Ахметова країні

2. Боротьба з коронавірусом: як Фонд Ріната Ахметова допомагає Україні зупинити епідемію. Частина 2

3. Допомогти країні впоратися з глобальними викликами. Частина 3