Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова передав два сучасних апарати ШВЛ медикам Костянтинівки

03.11.2020

Інфекційна лікарня Костянтинівки отримала два висококласних апарати штучної вентиляції легенів від Фонду Ріната Ахметова та компанії Метінвест. Це друга передача сучасного медичного обладнання в Костянтинівці. Кілька місяців тому цей лікувальний заклад вже отримав від Фонду три апарати ШВЛ.

– Більше 160 висококласних апаратів ШВЛ від Фонду Ріната Ахметова надійшли в опорні державні лікарні в 12 регіонах країни. Перші з них передані ще в березні 2020 року. Обладнання від Фонду поставляється як у великі клініки обласних центрів, так і невеликі лікарні регіонів України, роблячи сучасну медицину європейського рівня доступною для всіх. Адже в багатьох установах охорони здоров'я апарати ШВЛ або були відсутні зовсім, або були закуплені ще в минулому столітті, тому лікарі не могли надати якісної медичної допомоги пацієнтам з ускладненнями COVID-19. Апарати ШВЛ, які придбав для українських медиків Фонд Ріната Ахметова, це реанімаційне обладнання високого класу. Такі апарати будуть актуальні навіть через багато років і необхідні для лікування тяжкохворих, порятунку життя людей по всій Україні, – розповіла Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду.

У свою чергу представниця компанії  Метінвест Тетяна Ситник наголосила, що саме апаратів ШВЛ українська медицина потребувала найбільше.

– Незважаючи на дефіцит високотехнологічного медичного обладнання в світі Фонд Ріната Ахметова зумів закупити і привезти його в Україну. Це обладнання в числі найсучасніших у світі, але найголовніше – воно просте у використанні та значною мірою виключає вплив людського фактора. Тому передані апарати можуть бути використані відразу ж після інсталяції, що дуже важливо в умовах епідемії, коли рятувати життя потрібно тут і зараз. Адже це найголовніше, – підкреслила Тетяна Ситник.

Як розповіла головна лікарка лікарні Надія Шейченко, допомога Фонду стала вкрай актуальною.

– Спасибі величезне Фонду Ріната Ахметова! Коронавірус став справжнім викликом, і тільки разом ми можемо впоратися. Нічого подібного ми не бачили раніше, хворі вкрай важкі. Найжахливіше, що жодні ліки та лікарський талант не можуть допомогти при відсутності належної кисневої підтримки. У нас зараз більше половини таких хворих, і багато кому потрібна штучна вентиляція легенів. Без неї вилікувати практично неможливо. Головна перевага апаратів ШВЛ від Фонду в тому, що вони дозволяють проводити неінвазивну, тобто менш травматичну вентиляцію. Вона зберігає органи грудної клітки і менше позначається на серці. Подарунок Фонду врятує якомога більше людських життів, – сказала Надія Шейченко.

За словами фахівця департаменту охорони здоров'я Донецької обласної державної адміністрації Наталії Нікуленко, лікарі залишаються на передовій боротьби з коронавірусом:

–  Черговий раз дякуємо Фонду за підтримку. Це колосально відчутна допомога. Завдяки цим апаратам наші хворі одужують.

Разом з апаратами ШВЛ опорні лікарні Донецької області отримали від Фонду Ріната Ахметова більше ніж 50 тисяч одиниць засобів індивідуального захисту і 100 000 експрес-тестів.

«Боротьба з COVID-19 в Україні» – масштабний проєкт Фонду, покликаний допомогти країні рятувати життя людей. Він реалізується за програмою Фонду «Рінат Ахметов – Порятунок життів». Раніше, за особистим рішенням Ріната Ахметова, у рамках цієї програми було реалізовано проєкт «200 швидких для України». Тоді за рекордно короткі пів року державні медустанови в усіх регіонах отримали 200 спецавтомобілів із найсучаснішим обладнанням, здатних долати бездоріжжя. Зокрема 22 автомобілі з апаратами штучної вентиляції легенів для новонароджених. Це найбільший внесок одного благодійника в державну медицину України за весь час незалежності нашої країни. Сьогодні багато цих швидких використовуються в боротьбі з епідемією в усіх областях.

Більше про допомогу Фонду Ріната Ахметова країні в боротьбі з COVID-19 читайте в оглядових матеріалах:

1.Зупинити коронавірус в Україні: хроніка допомоги Фонду Ріната Ахметова країні.

2.Боротьба з коронавірусом: як Фонд Ріната Ахметова допомагає Україні зупинити епідемію. Частина 2

3.Допомогти країні впоратися з глобальними викликами. Частина 3