Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Медики Першотравенська отримали три апарати ШВЛ експертного класу від Фонду Ріната Ахметова і ДТЕК

23.10.2020

22 жовтня Фонд Ріната Ахметова спільно з ДТЕК передали медикам Першотравенської міської лікарні три апарати штучної вентиляції легенів виробництва Франції. Вручення обладнання відбулося в рамках проєкту «Боротьба з COVID-19 в Україні», який став частиною великої програми «Рінат Ахметов – Порятунок життів».

– Рінат Ахметов першим прийшов на допомогу країні та виділив на боротьбу з коронавірусом 300 мільйонів гривень. Фонд Ріната Ахметова передав державним лікарням 320 тисяч експрес-тестів і понад 200 тисяч одиниць засобів індивідуального захисту. Також Фондом закуплено 204 апарати штучної вентиляції легенів, більш ніж 150 вже передані лікарям в 12 регіонах України, – сказала Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова.

Радник з питань регіональної політики ДТЕК Енерго Юрій Острянин розповів, що допомога Першотравенській міській лікарні надається регулярно, починаючи з 2009 року.

– Ми відремонтували й оснастили медобладнанням операційний блок, травматологічне та терапевтичне відділення, палати для ветеранів, відремонтували ліфт, завершили ремонт і повне оснащення обладнанням і меблями амбулаторії №3 та №7, розпочали проєкт «Телемедицина». Навесні спільно з Фондом Ріната Ахметова передали експрес-тести. Сьогодні даруємо лікарям три апарати штучної вентиляції легенів. Це реанімаційне обладнання в числі найсучасніших в світі, – сказав Юрій Острянин.

Головна лікарка Першотравенської міської лікарні Тамара Турчак подякувала Фонду Ріната Ахметова і ДТЕК за допомогу і зазначила, що соціально відповідальний бізнес приносить багато користі суспільству.

– Я працюю керівником лікарні багато років, і компанія ДТЕК ніколи ні в чому не відмовляла нам. Вони завжди поруч, завжди допомагають. Окреме спасибі ДТЕК і Фонду Ріната Ахметова за тести. Ми дуже вдячні за співпрацю, – підкреслила лікарка.

За словами міського голови Перштравенська Оксани Вінницької, обладнання, подароване медикам, додасть їм упевненості в цей нелегкий час.

– Від імені жителів Першотравенська висловлюю подяку за постійну турботу про жителів нашого міста і за системну підтримку наших медичних працівників. Те обладнання, яке ви сьогодні передаєте, дуже важлива і своєчасна допомога, – сказала Оксана Винницька.

Представник ДТЕК Юрій Острянин нагадав, що Фонд Ріната Ахметова спільно з Міністерством охорони здоров'я та Асоціацією анестезіологів України провели вже дві онлайн-конференції для лікарів, які працюють з апаратами штучної вентиляції легенів. Це були багатогодинні вебінари, під час яких провідні експерти МОЗ ділилися з лікарями державних медустанов передовим світовим досвідом лікування COVID-19 і нюансами роботи з останніми моделями ШВЛ. У навчанні взяли участь близько 2000 медиків з усієї України, в тому числі завідуюча відділення інтенсивної терапії Першотравенської лікарні Ірина Чащина. З цього приводу їй вручено сертифікат про проходження онлайн-навчання.

– Дякую Фонду Ріната Ахметова і ДТЕК за те, що допомагають. Апарати ШВЛ дуже потрібні нашим пацієнтам, а це не тільки жителі міста, але й двох найближчих районів. Це неоціненний подарунок для нашої лікарні і пацієнтів, – сказала Ірина Чащина.

З початку епідемії коронавірусу сучасні апарати ШВЛ від Фонду Ріната Ахметова отримали державні лікарні у Львівській, Івано-Франківській, Луганській, Запорізькій, Донецькій, Дніпропетровській, Полтавській, Тернопільській, Рівненській, Закарпатській та Харківській областях, а також у Києві.

«Боротьба з COVID-19 в Україні» – масштабний проєкт Фонду, покликаний допомогти країні рятувати життя людей. Він реалізується за програмою Фонду «Рінат Ахметов – Порятунок життів». Раніше, за особистим рішенням Ріната Ахметова, у рамках цієї програми було реалізовано проєкт «200 швидких для України». Тоді за рекордно короткі пів року державні медустанови в усіх регіонах отримали 200 спецавтомобілів із найсучаснішим обладнанням, здатних долати бездоріжжя. Зокрема 22 автомобілі з апаратами штучної вентиляції легенів для новонароджених. Це найбільший внесок одного благодійника в державну медицину України за весь час незалежності нашої країни. Сьогодні багато цих швидких використовуються в боротьбі з епідемією в усіх областях.

Більше про допомогу Фонду Ріната Ахметова країні в боротьбі з COVID-19 читайте в оглядових матеріалах:

1. Зупинити коронавірус в Україні: хроніка допомоги Фонду Ріната Ахметова країні

2. Боротьба з коронавірусом: як Фонд Ріната Ахметова допомагає Україні зупинити епідемію. Частина 2

3. Допомогти країні впоратися з глобальними викликами. Частина 3