Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Медики Івано-Франківська отримали ще один сучасний апарат ШВЛ від Фонду Ріната Ахметова i ДТЕК

28.10.2020

27 жовтня Фонд Ріната Ахметова спільно з ДТЕК передали медикам Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні обладнання експертного класу – апарат штучної вентиляції легенів виробництва Франції.

– Проєкт «Боротьба з COVID-19 в Україні» реалізується в рамках програми «Рінат Ахметов – Порятунок життів». Проєкт стартував ще в лютому з ініціативи Ріната Ахметова. Він виділив 300 мільйонів гривень на боротьбу з коронавірусом. На ці кошти було закуплено обладнання та витратні матеріали, що найбільше потребують медики. Державні лікарні в 17 регіонах України отримали експрес-тести, засоби індивідуального захисту, концентратори кисню, термометри та багато іншого. Крім того, Фонд Ріната Ахметова закупив 204 апарати штучної вентиляції легенів, майже 160 апаратів вже рятують життя пацієнтів із важкими ускладненнями від коронавірусу в 12 регіонах країни. Івано-Франківська область вже отримала від Фонду 21 висококласний апарат ШВЛ, – сказала Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова.

Представник ДТЕК Ростислав Вітріховський зазначив, що закупити таку кількість апаратів ШВЛ було вкрай складним завданням.

– Фонд зробив практично неможливе. Апарати ШВЛ шукали по всьому світу. Самі медики визнають, що сьогодні практично нереально купити високоякісні апарати ШВЛ, оскільки вони необхідні в кожній країні світу. Апарати, які придбав для українських медиків Фонд Ріната Ахметова і ДТЕК, це реанімаційне обладнання високого класу. Найголовніше – закуплені апарати ШВЛ можуть бути використані відразу ж після інсталяції практично в будь-якій точці України, що дуже важливо в умовах епідемії, коли рятувати життя потрібно тут і зараз, – сказав Ростислав Вітріховський.

Голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Віталій Федорів подякував Фонду Ріната Ахметова і ДТЕК за допомогу регіону.

– Дозвольте подякувати Фонду Ріната Ахметова за постійну підтримку, що триває ще з квітня. Фонд одним із перших прийшов на допомогу нашій області. Крок за кроком медицина Івано-Франківщини змінюється і стає більш готовою до викликів. Вітаю колектив дитячої обласної лікарні з тим, що у них тепер буде такий прекрасний апарат. Він дозволить ще підвищити рівень медичної допомоги, – сказав Віталій Федорів.

Директор Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні Тарас Мельник зазначив, що передача обладнання – велика подія для медустанови:

– Дякую Фонду Ріната Ахметова за надану допомогу. Цей апарат необхідний і доставлений дуже вчасно. Вже завтра він допомагатиме важкохворим дітям. Дякую Фонду Ріната Ахметова за те, що завжди відкликається на наші прохання. Це висококласне обладнання буде служити довгі роки і рятувати маленьких пацієнтів. Головне багатство людини – це діти. Ця апаратура допоможе врятувати не одну дитину і зробити не одну сім'ю Прикарпаття щасливою.

Зазначимо, що в минулому році Івано-Франківська обласна дитяча клінічна лікарня отримала від Фонду Ріната Ахметова сучасний неонатальний автомобіль в рамках проєкту «200 швидких для України».

Представник ДТЕК Ростислав Вітріховський вручив сертифікати лікарям Дитячої обласної лікарні Івано-Франківська, які пройшли навчання від Фонду Ріната Ахметова. Фонд спільно з Міністерством охорони здоров'я та Асоціацією анестезіологів України провели вже дві онлайн-конференції для лікарів, які працюють з апаратами штучної вентиляції легенів. Це були багатогодинні вебінари, під час яких провідні експерти МОЗ ділилися з лікарями державних медустанов передовим світовим досвідом лікування COVID-19 і нюансами роботи з останніми моделями ШВЛ. У навчанні взяли участь близько 2000 медиків з усієї України.

З початку епідемії коронавірусу сучасні апарати ШВЛ від Фонду Ріната Ахметова отримали державні лікарні у Львівській, Івано-Франківській, Луганській, Запорізькій, Донецькій, Дніпропетровській, Полтавській, Тернопільській, Рівненській, Закарпатській та Харківській областях, а також у Києві.

«Боротьба з COVID-19 в Україні» – масштабний проєкт Фонду, покликаний допомогти країні рятувати життя людей. Він реалізується за програмою Фонду «Рінат Ахметов – Порятунок життів». Раніше, за особистим рішенням Ріната Ахметова, у рамках цієї програми було реалізовано проєкт «200 швидких для України». Тоді за рекордно короткі пів року державні медустанови в усіх регіонах отримали 200 спецавтомобілів із найсучаснішим обладнанням, здатних долати бездоріжжя. Зокрема 22 автомобілі з апаратами штучної вентиляції легенів для новонароджених. Це найбільший внесок одного благодійника в державну медицину України за весь час незалежності нашої країни. Сьогодні багато цих швидких використовуються в боротьбі з епідемією в усіх областях.

Більше про допомогу Фонду Ріната Ахметова країні в боротьбі з COVID-19 читайте в оглядових матеріалах:

1. Зупинити коронавірус в Україні: хроніка допомоги Фонду Ріната Ахметова країні

2. Боротьба з коронавірусом: як Фонд Ріната Ахметова допомагає Україні зупинити епідемію. Частина 2

3. Допомогти країні впоратися з глобальними викликами. Частина 3