Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

"Боротьба з COVID-19 в Україні": наймасштабніша допомога країні. Частина 4

31.12.2020

З лютого 2020 року державні лікарні всіх регіонів України отримують від Фонду Ріната Ахметова найнеобхідніше. За особистим рішенням найвідомішого благодійника країни, на ці цілі було виділено 300 мільйонів гривень. Медики отримали більше 200 тисяч одиниць засобів індивідуального захисту і витратних матеріалів, 337 тисяч експрес-тестів і понад 1000 одиниць медичного та лабораторного обладнання, в тому числі 204 сучасних апаратів ШВЛ і більше 140 кисневих концентраторів. Проект Фонду Ріната Ахметова «Боротьба з COVID-19 в Україні» не має аналогів у державі. Це найбільша, системна і масштабна приватна ініціатива, спрямована на допомогу державним медичним установам у боротьбі з коронавірусом. Вона не має аналогів в країні. Представляємо вашій увазі четверту частину хроніки допомоги Фонду Ріната Ахметова Україні. З попередніми частинами можна ознайомитися тут, тут або тут.

СЕРПЕНЬ

13 серпня Фонд Ріната Ахметова спільно з компанією Метінвест передали лікарям Криворізької інфекційної лікарні №1 два сучасних апарати штучної вентиляції легень виробництва Франції.

Як зазначив міський голова Кривого Рогу Юрій Вілкул, обладнання такого класу вкрай необхідно медикам:

- У нас в місті розроблена програма з протидії інфекції, але завжди є місце гарним вчинкам. На жаль, пандемію ми все ще не побороли. Тому такого класу апарати дуже потрібні, особливо інфекційній лікарні, яка знаходиться на вістрі боротьби з коронавірусом. Дякуємо!

ВЕРЕСЕНЬ

8 вересня три сучасних апарати штучної вентиляції легень експертного класу отримала Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня.

–  Дуже приємно відзначити реальну допомогу для наших лікарень. Від імені обласної адміністрації передаю слова подяки Фонду за те, що ви робите, - сказав заступник керівника Львівської обласної державної адміністрації Іван Собко.

9 вересня Фонд Ріната Ахметова передав три апарати штучної вентиляції легень виробництва Франції лікарям Бурштинської центральної міської лікарні.

– Дуже вдячні Фонду та компанії ДТЕК за таку допомогу. Ми отримали експрес-тести, засоби індивідуального захисту, перший апарат ШВЛ і тепер ще три. Це дуже гарна допомога для міста і нашої лікарні, завдяки цьому обладнанню ми зможемо рятувати життя людей, - сказав директор Бурштинської центральної міської лікарні Володимир Василик.

10 вересня Фонд Ріната Ахметова і ФК «Шахтар» передали відразу чотири суперсучасних апарати ШВЛ медикам Харкова. Устаткування, яке допомагає рятувати життя, отримали міські клінічні лікарні №13, №17 та Обласна клінічна інфекційна лікарня.

15 вересня два апарати ШВЛ вручені представникам Добропільської лікарні інтенсивного лікування (Донецька область).

– На жаль, COVID не відступає, відзначається зростання захворюваності в цілому по Україні та Донецькій області. Можна говорити про другу хвилю вірусу. З 9 вересня наша лікарня приймає хворих коронавірусною хворобою, і цей подарунок  на разі дуже доречний. Без такої апаратури ми не зможемо повноцінно надавати необхідну допомогу. Від себе, від співробітників, від усіх жителів Добропілля дякуємо Рінату Леонідовичу за підтримку, - сказав головний лікар Добропільської лікарні інтенсивного лікування Вадим Бобков.

16 вересня два висококласних апарати ШВЛ отримала міська лікарня Курахово.

– Висловлюємо велику подяку Фонду Ріната Ахметова за своєчасну поставку такого потрібного для нас обладнання, - сказав директор Курахівської міської лікарні Ігор Корчак.

В цей же день по три апарати ШВЛ від Фонду отримали Міська лікарня №7 та Міська клінічна лікарня № 8 Кривого Рогу.

– Ці інтелектуальні апарати ШВЛ дозволяють лікарям більш якісно лікувати наших хворих. Ми покладаємо на них величезну надію. Без цих апаратів було б практично неможливо боротися з коронавірусом. Дякуємо, - підкреслив головний лікар Криворізької міської лікарні №7 Петро Стародубський.

23 вересня два апарати штучної вентиляції легень передані лікарям Новоайдарської багатопрофільної лікарні (Луганська область).

24 вересня Фонд Ріната Ахметова і ДТЕК передали апарат ШВЛ експертного класу Сєвєродонецькій міській багатопрофільній лікарні (Луганська область).

– Такі апарати ніколи не бувають зайвими. Ні в період пандемії, ні в період нормальної роботи. Цей апарат зараз вкрай необхідний, тому що захворюваність зростає, все більше важких випадків, - зазначила директор Сєвєродонецької міської багатопрофільної лікарні Тетяна Рабулець.

24 вересня два апарати ШВЛ стали на баланс Старобільської центральної районної лікарні.

29 вересня Фонд Ріната Ахметова спільно з SCM передали три апарати штучної вентиляції легень медикам Краматорська.

– Ця допомога дозволяє нам суттєво підвищити якість медичної допомоги і рятувати життя наших пацієнтів, - сказала в.о. головного лікаря Краматорської міської лікарні №1 Юлія Кушнерик.

ЖОВТЕНЬ

1 жовтня Фонд Ріната Ахметова два апарати штучної вентиляції легень передав Маріупольській міській лікарні № 9.

2 жовтня висококласний апарат ШВЛ від Фонду приступив до порятунку життів у Міській лікарні №2 Дружківки.

– В Україні меценат в сфері медицини №1 - Рінат Ахметов. Ми вдячні йому за допомогу. У нас є кваліфіковані лікарі, і таке сучасне обладнання в кілька разів підвищить якість лікарської праці. А це десятки врятованих життів, - розповів Сергій Несчетний, головний лікар медзакладу.

9 жовтня сучасний апарат штучної вентиляції легень від Фонду Ріната Ахметова та компанії SCM отримала Покровська клінічна лікарня інтенсивного лікування.

10 жовтня Фонд Ріната Ахметова у співпраці з МОЗ та Асоціацією анестезіологів провів другу онлайн-конференцію для українських медиків. Під час тригодинного вебінару провідні медичні експерти України розповіли лікарям всієї країни про застосування апаратів штучної вентиляції легень при лікуванні коронавіруса.

– Велике спасибі за проведення онлайн-навчання, завдяки якому вдалося отримати багато цінної і корисної для нашої роботи інформації. Я отримала нові знання і перейняла досвід кращих фахівців України, - сказала лікар Мирноградської інфекційної лікарні Юлія Токар. Її колега, Ксенія Дубовик з Дніпра додала:

– Перехід на штучну вентиляцію легень для важких пацієнтів найчастіше є останнім шансом на одужання, тому знання всіх тонкощів і особливостей респіраторної підтримки пацієнта дозволяють надавати максимально ефективну допомогу. Дякую за цей семінар.

У двох освітніх вебінарах взяли участь близько 2000 українських лікарів.

12 жовтня два апарати ШВЛ від Фонду Ріната Ахметова та компанії Метінвест вручені медикам Маріупольського перинатального центру.

– Увесь персонал центру з величезною вдячністю приймає ці апарати експертного класу. Вони будуть встановлені у відділенні, яке організовано для надання допомоги вагітним і породіллям, хворим коронавірусною інфекцією. Складно переоцінити допомогу Фонду Ріната Ахметова, адже ці два апарати дійсно потрібні перинатальному центру, - сказав директор медичного закладу Костянтин Комлєв.

13 жовтня сучасні апарати штучної вентиляції легень отримали Запорізький обласний медичний центру серцево-судинних захворювань, Міська лікарня № 6, Міська лікарня № 9 і Міська лікарня екстреної та швидкої допомоги Запоріжжя.

– Сьогодні увесь світ бореться з COVID-19. Я дякую Фонду Ріната Ахметова за таку необхідну допомогу. Оснащення реанімації апаратами ШВЛ - це реально сотні врятованих життів жителів Запоріжжя і області, - зазначив голова Запорізької обласної державної адміністрації Віталій Боговін.

17 жовтня допомога у вигляді апарату ШВЛ доставлена медикам Вільнянської районної багатопрофільної лікарні.

19 жовтня Фонд Ріната Ахметова і компанія ДТЕК передали три сучасних апарати штучної вентиляції легень Приморській центральній райлікарні в Запорізькій області.

22 жовтня три сучасних апарати ШВЛ отримала Павлоградська лікарня інтенсивного лікування.

22 жовтня Фонд Ріната Ахметова передав три апарати штучної вентиляції легень виробництва Франції медикам Першотравенської міської лікарні. За словами міського голови Першотравенська Оксани Вінницької, обладнання, подароване медикам, додасть їм впевненості в цей нелегкий час.

– Від імені жителів Першотравенська висловлюю подяку за постійну турботу про жителів нашого міста і за системну підтримку наших медичних працівників. Те обладнання, яке ви сьогодні передаєте, дуже важлива і своєчасна допомога, - сказала міський голова Першотравенська Оксана Вінницька.

27 жовтня апарат ШВЛ отримали медики Івано-Франківської обласної клінічної інфекційної лікарні та Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні.

– Дозвольте подякувати Фонду Ріната Ахметова за постійну підтримку, яка триває ще з квітня. Фонд одним з перших прийшов на допомогу нашій області. Крок за кроком медицина Івано-Франківщини змінюється і стає більш готовою до викликів, - сказав голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Віталій Федорів.

28 жовтня апарат ШВЛ вручений персоналу Центральної районної лікарні Кам'янки-Бузької (Львівська область).

29 жовтня апарати штучної вентиляції легень отримали міські клінічні лікарні №16 та № 9 Дніпра.

30 жовтня апарат штучної вентиляції переданий міській лікарні № 7 міста Кам'янське (Дніпропетровська область).

ЛИСТОПАД

3 листопада два висококласних апарати штучної вентиляції легень від Фонду Ріната Ахметова отримала інфекційна лікарня Костянтинівки.

4 листопада три апарати ШВЛ передані Інфекційної лікарні Мирнограда.

– Коронавірус продовжує загрожувати всьому світу. Один із основних факторів боротьби з епідемією - наявність сучасного медичного обладнання. І в який раз нам на допомогу приходить Фонд Ріната Ахметова. Дякуємо! - сказав мер Мирнограда Олександр Брикалов.

В цей же день Фонд Ріната Ахметова передав апарат штучної вентиляції легень виробництва Франції Волноваській центральній районній лікарні.

6 листопада відразу п'ять сучасних апаратів штучної вентиляції легень передані Міській лікарні № 4 Маріуполя.

11 листопада два висококласних апарати штучної вентиляції легень отримала Обласна дитяча клінічна лікарня в Лисичанську. Ще один апарат переданий Лисичанській багатопрофільній лікарні.

– Щиро дякую Фонду Ріната Ахметова за своєчасну допомогу медичним закладам Луганщини. Цей чудовий апарат буде надійно працювати і допомагати в порятунку життів, - сказала заступник голови Луганської обласної державної адміністрації Катерина Безгинська.

13 листопада два сучасних апарати ШВЛ надійшли в інфекційне відділення Петропавлівської лікарні (Луганська область).

17 листопада апарат ШВЛ переданий Херсонській обласній інфекційній лікарні.

– Хочу подякувати Фонду Ріната Ахметова за апарат штучної вентиляції легень, завдяки якому ми будемо надавати своєчасну допомогу в повному обсязі хворим на коронавірус, - зазначила заступник директора медзакладу Олена Тимошенко.

18 листопада апарат штучної вентиляції легень отримав Одеський обласний центр соціально значущих хвороб.

19 листопада апарат штучної вентиляції легень переданий Подільській центральній райлікарні в Куяльнику.

24 листопада медики Петровської центральної райлікарні та Кіровоградської обласної лікарні отримали по апарату ШВЛ від Фонду Ріната Ахметова.

25 листопада апарат переданий лікарям Уманської центральної районної лікарні (с. Родниківка).

– Це дійсно те обладнання, яке ми дуже потребували, - сказала заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації Лариса Кошова.

26 листопада апарат ШВЛ вручений медикам Центральної районної лікарні міста Монастирище (Черкаська область).

27 листопада висококласний апарат ШВЛ отримала лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка в Житомирі.

– Тепер ми краще підготовлені до боротьби із пандемією, у нас є такий апарат ШВЛ. Тепер наші лікарі можуть надавати більш якісну допомогу. Сподіваюся, він дозволить зберегти не одне життя, - зазначила заступник голови Житомирської обласної державної адміністрації Наталія Остапченко.

ГРУДЕНЬ

1 грудня Фонд Ріната Ахметова і компанія ДТЕК передали апарат штучної вентиляції легень виробництва Франції Вінницькому обласному клінічному центру профілактики та боротьби зі СНІДом.

– Ми вирішили на базі цього Центру створити обласну інфекційну клінічну лікарню, якої до цих пір не було на території Вінницької області. І ми вдячні соціально відповідальному бізнесу за цей апарат ШВЛ високого класу, - сказав голова Вінницької обласної державної адміністрації Сергій Борзов.

2 грудня апарат штучної вентиляції легень виробництва Франції переданий Хмельницькому обласному госпіталю ветеранів війни.

3 грудня сучасний апарат штучної вентиляції легень отримала Київська міська клінічна лікарня № 4.

– Велике спасибі за підтримку, яка нам так потрібна сьогодні. Завдяки цьому апарату ШВЛ ми зможемо врятувати ще більше життів пацієнтів реанімаційного відділення, - сказала головний лікар лікарні Тетяна Мостепан.

4 грудня апарат ШВЛ від Фонду Ріната Ахметова отримала Дунаєвецька центральна районна лікарня (Хмельницька область).

8 грудня два апарати штучної вентиляції легень передані Криворізькій міській лікарні № 7.

– Апарати, які ми отримуємо від Фонду Ріната Ахметова сьогодні і які отримали раніше, допомагають рятувати життя. Це сучасні апарати експертного класу з інтелектуальним режимом. Вони до мінімуму зводять вплив людського фактору, дозволяють оцінити параметри пацієнта і самостійно регулюють подачу кисню. Окрема подяка за онлайн-тренінги, організовані Фондом, - сказав Леонід Ганошенко, медичний директор закладу.

10 грудня сучасні апарати штучної вентиляції легень від Фонду отримала міська лікарня № 17 Кривого Рогу.

11 грудня висококласний апарат ШВЛ вручений медикам центральної райлікарні Ніжина.

14 грудня Фонд передав апарат штучної вентиляції легень Менській центральній районній лікарні (Чернігівська область).

15 грудня апарат ШВЛ отримала Очаківська багатопрофільна лікарня (Миколаївська область).

– Дуже радий, що соціально відповідальний бізнес приділяє увагу проблемам країни. Ваш Фонд не тільки передає апарати ШВЛ, а й проводить навчання. Це дуже важливо. Дуже приємно, що бізнес допомагає, особливо в таких складних умовах, - зазначив голова Миколаївської облдержадміністрації Віталій Кім.

16 грудня Фонд Ріната Ахметова і банк ПУМБ почали передачу медикам кисневих концентраторів. Перше вручення цього обладнання відбулося в Житомирській міській лікарні № 2. Медичний заклад отримав шість концентраторів.

– Усього Фонд Ріната Ахметова і ПУМБ передають лікарям 140 кисневих концентраторів. Їх отримують 27 лікарень в різних регіонах України. Це логічне продовження масштабної і системної допомоги державній системі охорони здоров'я у боротьбі із коронавірусом, яку Фонд і бізнеси групи SCM надають з лютого 2020 року, - сказала Наталя Ємченко, член Наглядової ради Фонду.

Директор Житомирської міської лікарні № 2 ім.В.П.Павлусенка Ігор Кухарук зазначив, що така допомога безцінна.

– Медичне співтовариство дуже вдячне за раніше надану Фондом Ріната Ахметова допомогу лікарні у вигляді апарату ШВЛ. Кисневі концентратори, які сьогодні отримують наші лікарні, дадуть можливість врятувати ще більше людських життів і стануть в нагоді після подолання пандемії для лікування пацієнтів з легеневою патологією, - сказав Ігор Кухарук.

16 грудня Фонд Ріната Ахметова доставив висококласний апарат штучної вентиляції легень в Першотравневу центральну районну лікарню в Миколаївській області.

17 грудня шість кисневих концентраторів передані медикам Львівського обласного госпіталю ветеранів воєн і репресованих ім. Ю.Липи. Ще 15 одиниць цього обладнання отримали інші лікарні західних областей країни.   

– Благодійність – це приклад патріотизму. Сьогодні наш медзаклад отримав шість кисневих концентраторів, які будуть використовуватися для лікування пацієнтів з тяжкою формою Covid-19. Це обладнання вкрай необхідне. Дякую за таку вагому підтримку, сказав директор медустанови Максим Прікупенко.

18 грудня Сумська обласна клінічна лікарня отримала два сучасних апарати штучної вентиляції легень від Фонду Ріната Ахметова.

21 грудня шість кисневих концентраторів передані Маріупольській міській лікарні № 9. Ще 15 концентраторів передані медикам Курахово, Волновахи і Бердянська.

Головний лікар Маріупольської міської лікарні № 9 Олександр Железняк сказав, що при лікуванні коронавіруса в стаціонарі на перший план виходить забезпеченість киснем важких хворих:

– Кисень сприяє швидкому одужанню, значно покращує якість лікування, зменшує кількість ускладнень. Тому наша вдячність Фонду Ріната Ахметова і ПУМБ не має меж. У кожному врятованому житті буде участь і цих організацій.

22 грудня шість кисневих концентраторів отримала Запорізька міська лікарня № 6. Ще 25 одиниць цього обладнання передана п'яти медустановам Дніпропетровської та Запорізької областей.

24 грудня сучасний апарат ШВЛ переданий Київській міській клінічній лікарні № 17.

– Велика подяка! Сподіваюся, що цей апарат ШВЛ експертного класу врятує життя не одного українця. А також дуже нам допоможе, - сказала завідуюча відділенням анестезіології лікарні №17 Валентина Борисова.

В цей же день відбулося вручення шести сучасних кисневих концентраторів від Фонду Ріната Ахметова Харківській обласній клінічній інфекційній лікарні. Ще 15 одиниць цього обладнання були передані в Сумську дитячу клінічну лікарню Святої Зінаїди, багатопрофільну лікарню №17 у Харкові та Полтавську клінічну лікарню №5.

Протягом другої половини 2020 року Фонд Ріната Ахметова також передавав медикам комплекти одягу, виготовленого за спеціальним замовленням за індивідуальними розмірами лікарів. Всього було пошито 1500 таких комплектів.