Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Проєкт «Запитай у лікаря»: невролог Юрій Фломін розповів, чому при COVID-19 пацієнти втрачають смак і нюх

11.02.2021

Як реагує центральна нервова система на вірус COVID-19, що відомо про вплив коронавірусу на мозок людини та як уникнути ускладнень після хвороби? На ці та інші питання глядачів відповідав кандидат медичних наук, заслужений лікар України, експерт МОЗ, невролог Юрій Фломін. 10 лютого він був гостем онлайн-проєкту Фонду Ріната Ахметова «Запитай у лікаря».

Юрій Фломін пояснив, чому під час COVID-19 люди втрачають нюх і смак, а також наскільки такі симптоми захворювання небезпечні для здоров’я.

– Людина, яка вранці звикла пити каву, наливає собі філіжаночку і відчуває, що вона зовсім нічим не пахне. Або бере трошки їжі до рота та відчуває, що смаку немає. Це супутні прояви захворювання. Вони не несуть жодної загрози життю та здоров’ю людини та зазвичай згодом минають. У когось це триває кілька тижнів, у когось – кілька місяців. Немає ще вдосталь досліджень про COVID-19, однак відомо, що у 80-90% хворих після шести місяців такі симптоми зникають, – розповів Юрій Фломін.

Лікар відзначив, що COVID-19 впливає на весь організм, особливо на роботу головного мозку та серця.  

– Віруси вражають периферійні нерви, порушують їхню роботу, це призводить до  втрати нюху та смаку. У частини пацієнтів бувають неврологічні порушення, як прояви ураження головного мозку. Людина може мати сплутані думки, не орієнтуватися, де вона перебуває, з ким говорила, про що. Дехто непевно почувається під час ходьби, змушений брати паличку або триматись за щось. При тяжкій коронавірусній інфекції збільшуються ризики інсульту або епілептичних нападів через ураження головного мозку, – сказав Юрій Фломін.

Глядачі цікавились, чи може бути наслідком COVID-19 поява гіпертонічних кризів. Юрій Фломін підтвердив, що вірусне захворювання є викликом для серцевої системи. Більше того, під час пандемії медики попереджають про зростання  ризику інфарктів та інсультів, особливо серед людей, які мають схильність або страждають від хронічних серцево-судинних захворювань.

– У пацієнтів із важкою формою COVID-19 частіше загострюються серцево-судинні захворювання. Одним із проявів є те, що людині нема чим дихати, бракує повітря. А це тривожний і дискомфортний стан для людини та стрес для організму, який може призводити до підвищення тиску. З іншого боку, пацієнти, які мають COVID-19 чи бояться заразитися, обмежують своє спілкування з лікарем, пропускають візити, вчасні дослідження, інколи навіть припиняють приймати ліки, які їм прописують регулярно.

Щодо порушення сну лікар-невролог порадив не поспішати приймати пігулки та розпочати з правил гігієни сну – лягати та вставати в один і той же час, відмовитись від інтернету та шумних розваг за годину перед сном. Для попередження інсульту порадив кожному  уважно ставитись до власного здоров’я.

– Інсульти бувають у новонароджених, дошкільнят, молодих, старших. Може статися, що людина, яка мала вигляд здорової, мала судину в голові, у якої було слабке місце. І коли під час навантаження піднявся тиск, це слабке місце розірвалось, виник крововилив і стався інсульт. Це поширена ситуація у людей молодого віку. Тому кожній людині варто звертатись до судинних неврологів або кардіологів, щоб визначити персональну схильність до інсультів.

Лікар-невролог Юрій Фломін – тринадцятий експерт проєкту «Запитай у лікаря». Раніше на запитання на Facebook-сторінці Фонду Ріната Ахметова відповідали кардіохірург, директор Інституту серця, професор Борис Тодуров, завідуюча інфекційного відділення Київської міської клінічної лікарні № 17, пульмонолог Світлана Гук, популярний педіатр країни Євген Комаровський та президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров. Записи також можна знайти на сторінці Фонду Ріната Ахметова в YouTube. Доступні для глядачів і короткі відеоролики з відповідями експертів на найпопулярніші запитання.

Проєкт «Запитай у лікаря» реалізується у рамках програми «Рінат Ахметов – Порятунок життів». Він націлений забезпечити потребу в об'єктивній та важливій ​​інформації про COVID-19. Завдяки програмі «Рінат Ахметов – Порятунок життів» державні лікарні в Україні отримали 200 суперсучасних швидких, 207 висококласних апаратів ШВЛ, 337 тисяч експрес-тестів для визначення коронавірусу та понад 200 тисяч одиниць засобів індивідуального захисту для медиків.