Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Подолати травму війни допомагають психологи та... музей

28.08.2021

Аміна ночами досі бачить страшні сни. Найчастіший – про перші обстріли.

«Було дико та страшно. Почуття нерозуміння: кому це потрібно й навіщо? І як тепер у всьому цьому жити? Розбиті будинки, машини. Одного разу йшла за мамою й татом, почали стріляти. У мене почалася істерика. Війна – це страшно. Після цього я почала більше цінувати рідних. Краще, щоб люди не знали всіх цих жахів. Коли чекаєш, влучить чи ні снаряд у твій будинок. Це дуже страшно»,  цими недитячими думками ділиться дівчинка...

Аміна Фараджова, як і 5 000 дітей Донбасу, пройшла курс психологічної реабілітації за проєктом «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо». Із нею працювали найсильніші психологи, які пройшли навчання щодо роботи з травмами війни. Її історія збережена в Музеї Фонду «Голоси Мирних», де зараз зберігається вже понад 2 тисячі історій жителів Донбасу, а до 2025 року планується зібрати 100 000 історій. Свою розповідь дівчинка записала в «Кіно Кемпі» Музею «Голоси Мирних», під час якого учасники вчилися знімати відеоісторії, брати інтерв’ю, навчалися сценарної майстерності. Такі ігрові форми дуже потрібні для постраждалих дітей.

На сьогодні в Україні вже більше 30 000 хлопців офіційно мають статус постраждалих від бойових дій. Згідно з даними ООН, близько 20 000 дітей щодня ризикують життям під час прогулянок, дорогою до школи. Поранення, контузії, інвалідність, психологічні травми – ось лише мала частина загроз, що нависли над дітьми Донбасу.

Страшно, коли жертвами війни стають діти. Але, на жаль, травма війни «накрила» всіх, кого торкнулася війна. Безсоння, хронічні депресії, панічні атаки – відкладений ефект від травми війни, який може виявити себе навіть через довгі роки.

Фонд Ріната Ахметова першим в Україні підняв проблему масового посттравматичного стресового розладу, виніс її в публічну площину, а також сформулював і запропонував своє рішення. У межах проєкту Музей «Голоси Мирних» Фонд відкрив напрямок «Психологічна допомога», продовжуючи багаторічну системну роботу в цій сфері.

Сьогодні група психологів, яка збирає свідчення мирних жителів для Музею, допомагає людям виговоритися, виплеснути емоції, розповісти свою історію й таким чином впоратися з травмою війни. Якщо оператори розуміють, що співрозмовник має глибокі душевні рани, то пропонують йому стати учасником проєкту «Подолати. Допомагає психолог».

Фонд проводить прямі ефіри «Подолати. Допомагає психолог» щодо надання психологічної підтримки жителям Донбасу й переселенцям. Перший ефір відбувся 19 серпня 2021 року. Новий напрямок реалізується в межах проєкту Музей «Голоси Мирних».

Щоб визначити необхідність отримання психологічної допомоги, можна пройти тест на сайті Фонду Ріната Ахметова. Звернутися за допомогою до психологів Фонду мешканці Донбасу можуть за телефоном гарячої лінії: 0800509001.

Музей Фонду Ріната Ахметова – найбільше в Україні зібрання свідчень мирних людей Донбасу. Кожна історія має значення! Щоб розповісти її, мешканцям Донбасу необхідно перейти за посиланням https://civilvoicesmuseum.org/my-story і заповнити невелику анкету. Зробіть свій внесок у збереження пам’яті!