Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Тепер я чую: так кажуть дітки, які вперше почули голос мами та спів птахів

22.01.2022

Для Фонду Ріната Ахметова допомога дітям – непорушний пріоритет діяльності. Особливо, коли йдеться про життя та здоров'я. Так було, так є і так буде.

Саме тому багато програм і проєктів Фонду спрямовані на допомогу діткам.

Фонд єдиний в Україні системно й масштабно допомагає дітям Донбасу пройти психологічну та фізичну реабілітацію після травм війни, допомагає життєво важливими препаратами. Крім того, надає малюкам високочутливі слухові апарати, які допомагають їм розвиватися нарівні з однолітками.

Загалом з моменту свого створення Фонд Ріната Ахметова реалізував десятки напрямів. То були і локальні ініціативи, і програми національного масштабу. Але завжди й скрізь головним і основоположним був і є принцип «допомога тут і зараз».

Він і ліг в основу програми «Рінат Ахметов – Порятунок життів». Лише з 2014 року за програмою  допомогу отримали понад 50 000 українців, зокрема адресну допомогу на лікування – понад 6500 дітей. Фонд допомагав проводити важкі операції, реабілітував поранених дітей, надавав ліки тяжкохворим на самій лінії фронту.

Дітям із проблемами слуху Фонд допомагає з 2007 року. Проєкт «Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую» діє з 2018 року. Завдяки проєкту сотні хлопчиків і дівчаток отримали високочутливі слухові протези, які підлаштовуються під індивідуальні особливості дітей.
У 2020 році проєкт став загальнонаціональним. На сьогодні понад 200 дітей, які мають глухоту, були забезпечені слуховими апаратами. Пристрої працюють на різних частотах. Це такі мінікомп'ютери, які компенсують саме стільки децибелів, скільки не вистачає людині. Ціна апаратів дуже висока, тому далеко не кожна сім'я може виділити кошти на таку покупку. І ще важливий момент ‒ слухопротезування необхідно виконати до 7-річного віку. Якщо допомогти дитині вчасно, вона навчиться розмовляти і повноцінно розвиватиметься.

Однією з учасниць проєкту стала п'ятирічна Мілана Поліщук із Черкас. За словами її мами, дочка народилася здоровим малюком. Однак у 9 місяців вона перехворіла на ангіну. Через місяць після хвороби батьки зауважили, що дитина не реагує на звуки. Відразу ж звернулися до фахівців, які, на жаль, діагностували в неї приглухуватість 4 ступеня. У півтора року дівчинці встановили звичайні слухові апарати. За цей час вона навчилася говорити, рахувати, читати і навіть грати на фортепіано, але слух погіршився. Терміново були потрібні сучасні апарати. Їх допоміг встановити Мілані Фонд Ріната Ахметова.

Допомагає Фонд не лише слуховими апаратами. Сім'я 10-річного Ростика теж звернулася до Фонду з проханням надати допомогу в придбанні інсулінової помпи. У 2020 році після перенесеної коронавірусної інфекції у дитини виявили цукровий діабет. Підтримувати рівень глюкози в крові можна точно вивіреними дозами інсуліну. І вводити його дітям необхідно лише за допомогою інсулінової помпи. Це своєрідний мікрокомп'ютер, який добирає індивідуальну для організму дозу. Придбати таку помпу батькам хлопчика не під силу. Мама не працює, доглядає дитину-інваліда (потрібний постійний контроль цукру в крові), батько працює вчителем у школі. Фонд допоміг родині в лікуванні сина.

За 16 років роботи Фонд допоміг вижити 8 млн. людей. За програмою "Рінат Ахметов - Дітям" за цей час підтримку отримали 5 млн дітей.