Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Щоб пам'ятати

25.01.2022

За ці страшні роки війни з низки катастрофічних і трагічних подій назавжди закарбувалися в пам'яті  особливо жахливі дні. Дні, коли гинули діти.

Одним із таких днів було 24 січня 2015 року. Саме того ранку мікрорайон Східний у Маріуполі зазнав запеклого обстрілу. В результаті 31 особа загинула, понад 100 отримали поранення різного ступеня тяжкості.

У лікарнях кричали від болю діти й дорослі. І ніхто не знав, що буде далі. Що робити далі. Буквально цього ж дня маріупольці стали отримувати допомогу від Гуманітарного Штабу Ріната Ахметова. Тоді до лікарень оперативно доставлялися медикаменти для проведення термінових операцій та медичної допомоги постраждалим, яким і надалі надавалися медичний супровід та підтримка в реабілітації. Кризові психологи Штабу працювали з сім'ями загиблих та поранених і тими, хто опинився під обстрілом. Крім того, Фонд допомагав людям, доставляючи їм продуктові набори.

Серед тих, хто постраждав під час обстрілу Маріуполя в січні 2015-го, була трирічна Мілана Абдурашитова. Під час обстрілу мікрорайону Східний загинула її мама, встигнувши накрити собою доньку. Дівчинка вижила, але втратила ніжку…

Маленька залишилася з бабусею. З перших хвилин допомагав дівчинці всім, чим можна, Фонд Ріната Ахметова. Мілана перенесла кілька операцій, а потім була тривала реабілітація.

Історія Мілани, як і десятків жителів Маріуполя, увійшла до зібрання унікального проєкту – Музей «Голоси Мирних». Його мета – максимально повно й неупереджено документувати історії мирних людей Донбасу. Зараз уже зібрано близько 13 000 свідчень очевидців збройного конфлікту. Мета – зібрати та зберегти 100 000 таких історій до 2025 року.

На сьогодні Музей «Голоси Мирних» – найбільше в Україні зібрання історій жителів Донбасу. Ваша історія також має значення! Розкажіть її світові! Також Мирні Донбасу можуть звернутися до Фонду за безкоштовною психологічною допомогою, зателефонувавши за номером 0800509001.

За 16 років роботи Фонд Ріната Ахметова допоміг вижити 8 млн осіб, із них 3.5 млн отримали життєво важливу допомогу на Донбасі в рамках програми «Гуманітарний Штаб Ріната Ахметова».

На одній із прес-конференцій я тримала маленьку Міланочку на руках. Ми малювали дім і маму Міланки на небі. Вона вже навчилася знову бігати завдяки протезу.