Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Підготовка до батьківства: як зрозуміти, що в дитини - вікова криза? Типи вікових криз

05.06.2023

Програма “Рінат Ахметов - Дітям. Сирітству - ні!” продовжує інформувати майбутніх батьків - усиновителів, опікунів, прийомних батьків щодо нюансів виховання та адаптації дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Цього разу мова піде про вікові кризи: коли вони з’являються у дітей (на загал) та як визначити, що почалася саме криза, а не просто зміна настрою? На ці питання відповідає Тетяна Алексеєнко, упорядниця посібника тренінгового курсу для кандидатів у прийомні батьки та батьки-вихователі.

ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО РОЗВИТОК ДИТИНИ?

1. Розвиток дитини - нерівномірний. На одних етапах зміни у дитячій психіці накопичуються повільно, на інших - вони відбуваються бурхливо та швидко.

2. Послідовність розвитку - це чергування стабільних та критичних періодів.

3. Під час кризи дитина за дуже короткий час дуже змінюється у своїх основних рисах.

ЩО ТАКЕ ВІКОВА КРИЗА?

Вікова криза - період у житті людини, коли протягом відносно короткого часу (кілька місяців, рік) виявляються різкі й суттєві психологічні зрушення і зміни особистості, а розвиток має бурхливий характер.

Особливість: діти стають важковиховуваними, вступають у гострі конфлікти, зазнають хворобливих, важких переживань. У різних дітей це може проходити по-різному: більш гостро чи менш помітно для оточуючих. Це пов’язане з темпераментом, ступенем розвитку їхньої емоційної сфери та умовами виховання.

ЯК ЗРОЗУМІТИ, ЩО В ДИТИНИ - ВІКОВА КРИЗА?

1. Це непросто. Межі критичних періодів розмиті. Криза настає непомітно, дуже важко визначити момент початку та завершення. Різке загострення спостерігається лише в середині цього етапу.

2. Апогей кризи для оточення виявляється в зміні поведінки дитини. Вона нібито виходить з-під контролю дорослих, стає вередливою. Стрімко падає успішність у школі і знижується працездатність, зростає кількість конфліктів з оточенням. Внутрішнє життя пов’язане з болісними переживаннями.

3. Розвиток під час кризи має переважно негативний характер. Дитина не стільки здобуває, скільки втрачає з надбаного раніше. Але водночас спостерігається поява новоутворень, що мають перехідний характер і не зберігаються надалі у тому ж вигляді (наприклад, своєрідна автономна мова дітей-однолітків).

ВІКОВІ КРИЗИ

1. Криза новонародженого (пологова).

2. Криза першого року життя.

3. Криза третього року життя.

4. Криза 6-7 років.

5. Криза 11-16 років.

Детальніше про кожен з періодів вікових криз - читайте в наступних публікаціях.