Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Мобільні янголи

29.05.2021

Коли я згадую про роботу Фонду в перші роки збройного конфлікту, пам'ять піднімає низку страшних картинок ‒ евакуація, поранені діти, психологічна допомога, допомога ліками. І, звичайно ж, продуктові набори, які врятували безліч життів. У пакетах від Гуманітарного штабу Ріната Ахметова не було делікатесів, тільки  базові продукти. Найважливіші, щоб вижити.

Але далеко не в усіх населених пунктах і маленьких селах можна було розмістити стаціонарні пункти видачі ‒ це було небезпечно через постійні обстріли в червоних зонах, через їх віддаленість. Але там жили люди. Найчастіше люди похилого віку та інваліди ‒ хто не зміг виїхати. У нелюдських умовах, часто без світла і газу. Їм потрібно було допомогти вижити. І завдання було поставлене чітко – допомогти всім!

У травні 2015 року прийшло рішення ‒ почали працювати бригади мобільної видачі (БМВ) ‒ унікальна система доставки наборів виживання жителям на лінії зіткнення. Тоді Фонд Ріната Ахметова створив систему допомоги, в основі якої ‒  мобільність, гнучкість і швидкість.

Мобільні бригади регулярно доставляли допомогу в десятки населених пунктів, куди рідко або ніколи не приїжджали інші місії, і де мирні жителі найбільш гостро відчувають нестачу продуктів, ліків, будь-якої допомоги. Часто вони потрапляли під обстріли і дивом залишалися живі. Ось такі герої, мобільні янголи.

До речі, у багатьох селищах на лінії зіткнення (яке ж слово колюче) до сих пір не працюють магазини, сюди не ходять автобуси і рідко підвозять продукти. І волонтери Фонду досі доставляють допомогу Ріната Ахметова в найнебезпечніші точки Донбасу.

Цього року в Маріуполі до шостої річниці створення проєкту «Бригади мобільної видачі» представники Фонду, волонтери та мешканці міста висадили в міському парку алею троянд. Алея створена в рамках проєкту Музей «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова. Кожен кущ ‒ це символ однієї історії жителя Донбасу, життя якого з початком збройного конфлікту розділилася на «до» і «після».

Чому в Маріуполі? Все дуже логічно. Саме в Маріуполі працював найбільший логістичний центр Гуманітарного Штабу. Допомога відправлялася у більше 100 населених пунктів «сірої зони». У віддалені села, міста і селища її доставляли мобільні бригади видачі. Понад п'ять тисяч волонтерів узяли участь у роботі Гуманітарного Штабу. Це водії продуктових фур, маршруток, які вивозили людей з воєнного пекла, а також фасувальники, оператори гарячої лінії, психологи.

Допомога кожного неоціненна і важлива. Всього за роки конфлікту Фонд Ріната Ахметова видав жителям Донбасу понад 12,5 мільйонів наборів виживання. 

Музей «Голоси Мирних» ‒ безпрецедентний документальний проєкт, мета якого ‒ розповісти людям про ситуацію на Донбасі, своєрідна колекція оповідей мирних жителів про пережиті ними трагічні події.  Важливо зберегти ці історії, щоб вони більше ніколи не повторювалися.