Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Медики Києва отримали сучасний апарат ШВЛ від Фонду Ріната Ахметова

19.01.2021

Фонд Ріната Ахметова передав державним лікарням 205 сучасних апаратів штучної вентиляції легенів. Один з них в рамках проєкту «Боротьба з COVID-19 в Україні» Фонду на цьому тижні отримала Київська міська клінічна лікарня №18.

– Коли Україна стикнулася із загрозою пандемії, Рінат Ахметов першим прийшов на допомогу. Для ефективної роботи Фондом було створено проєкт «Боротьба з COVID-19 в Україні», який став частиною програми «Рінат Ахметов – Порятунок життів». Проєкт не має аналогів в країні. У його рамках було передано понад 1000 одиниць сучасного медичного обладнання для державних лікарень і лабораторій. Ключовим елементом цієї допомоги стала закупівля понад 200 сучасних апаратів ШВЛ. Саме їх українська медицина потребувала найбільше, – розповіла Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду.

У свою чергу в.о. директора лікарні № 18 Людмила Пилипченко подякувала за таку важливу та необхідну підтримку:

– Хочу сказати велике спасибі Фонду Ріната Ахметова від імені колективу лікарні та її пацієнтів. Апарат ШВЛ такого класу дозволить надавати повноцінну якісну допомогу нашим хворим на коронавірус. Величезна подяка.

Медики 18-ї лікарні – не єдині в Києві, хто вже отримав допомогу Ріната Ахметова. Так, у грудні висококласний апарат ШВЛ Фонд передав столичній лікарні № 17. Зараз відділення інтенсивної терапії тут заповнено повністю через епідемію коронавирусу. Лікарі працюють не покладаючи рук і особливо потребують підтримки. Адже в окремих випадках врятувати життя може тільки професіоналізм, озброєний сучасною медтехнікою.

– Велике спасибі Фонду Ріната Ахметова за цей подарунок, апарат ШВЛ. Будь-якому анестезіологу приємно і легше йти на роботу, знаючи, що є якісна апаратура, в якій ти впевнений на 100%, – говорить лікарка відділення анестезіології Галина Славута.

Апарати ШВЛ – лише частина допомоги, яку отримує країна в рамках безпрецедентного проєкту «Боротьба з COVID-19 в Україні». Державним лікарням в регіонах вже передано більше 200 тисяч одиниць засобів індивідуального захисту. Також медики отримали від Фонду 337 ​​тисяч експрес-тестів, 1044 одиниці медичного та лабораторного обладнання.

Коли стало відомо, що країна гостро потребує медичного кисню та систем його подачі, Рінат Ахметов першим прийшов на допомогу. Для державних лікарень закуплено і передано 155 кисневих концентраторів. 140 з них – у грудні 2020 року. Це життєво необхідне обладнання – 10-літрові кисневі концентратори KSOC-5, Jiangsu Konsung Bio-Medical Science and Technology Co. Ltd. Модель може одночасно забезпечувати двох пацієнтів, які потребують кисневої підтримки під час лікування COVID-19. Такі безпечні й енергозберігаючі кисневі концентратори будуть корисні лікарям і після закінчення пандемії. Вони можуть бути використані в лікуванні не тільки захворювань органів дихання, а й серцево-судинної, і церебральної судинної систем, при гіпоксії.

Крім того, медики відділень інтенсивної терапії отримали від Фонду комплекти одягу, виготовленого на спеціальне замовлення. На сьогоднішній день лікарям державних лікарень видано вже близько 1400 таких костюмів.

Фонд Ріната Ахметова також провів дві онлайн-конференції для лікарів, які працюють з апаратами штучної вентиляції легенів. Це були тригодинні вебінари, де провідні експерти МОЗ ділилися передовим світовим досвідом лікування COVID-19 і нюансами роботи з останніми моделями апаратів ШВЛ. В онлайн-навчанні від Фонду Ріната Ахметова взяли участь близько 2000 українських медиків.

«Боротьба з COVID-19 в Україні» – масштабний проєкт Фонду, покликаний допомогти країні рятувати життя людей. Він реалізується за програмою Фонду «Рінат Ахметов – Порятунок життів». Раніше, за особистим рішенням Ріната Ахметова, у рамках цієї програми було реалізовано проєкт «200 швидких для України». Тоді за рекордно короткі пів року державні медустанови в усіх регіонах отримали 200 спецавтомобілів із найсучаснішим обладнанням, здатних долати бездоріжжя. Зокрема 22 автомобілі з апаратами штучної вентиляції легенів для новонароджених. Це найбільший внесок одного благодійника в державну медицину України за весь час незалежності нашої країни. Сьогодні багато цих швидких використовуються в боротьбі з епідемією в усіх областях.