Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова на зв‘язку з дитячим будинком сімейного типу Грідіних, у яких за кордоном забрали 13 дітей

03.09.2022

Фонд Ріната Ахметова - давній друг дитячого будинку сімейного типу родини Грідіних. Людмила та Максим Грідіни з Маріуполя виховували у своєму дитячому будинку сімейного типу (ДБСТ) 11 дітей, із яких 8 ‒ прийомні та 3 ‒ біологічні. У серпні 2022-го програма «Рінат Ахметов ‒ Дітям. Сирітству ‒ ні!» отримала тривожний лист від подружжя Грідіних. Родині вдалося евакуюватися з окупованого Маріуполя і виїхати до Польщі, де в них... відібрали всіх дітей ‒ як прийомних, так і біологічних. Ось що розповіли батьки.

Грідіни згадують, як на початку березня у Маріуполі зникли зв’язок, світло, газ, вода... Місто постійно бомбардували. У ті дні виїхати не вдалося. Двадцятого березня в кухню влучила вибухівка: сім’я встигла врятуватися, а їхню улюблену кішку розплющило по стелі... Вибору не залишилося — треба було тікати будь-куди. Через так звану ДНР потрапили до РФ, потім до Білорусі. Звідти вирушили до Польщі, адже українські служби у справах дітей радили дістатися найближчої країни ЄС.

Родину розмістили у Вроцлаві, у фундації Przystanek Rodzina. Усе сподобалося, але певні моменти дивували. Грідіни розповідають, що у кімнатах та санвузлах не було замків, і представниця фундації могла зайти будь-коли. Одного дня сім'ї запропонували стати польським ДБСТ. Грідіни відмовилися, адже діти є громадянами України та й родина не планувала довго бути в Польщі. Після відмови почалися проблеми.

«Психологиня, що відвідувала нашу родину, раптом заявила, що фундації не подобаються наші методи виховання, і якщо ми не змінимо це, дітей заберуть. Це було наче обухом по голові. Ми спитали, що ж такого ми робимо?» — розповідає Максим.

Батькам поставили умови щодо перебування дітей в інтернеті, прогулянок та відвідувань психолога. Донька вдарилася рукою — синець побачив лікар та заявив, що дівчинку б’ють вдома. Приїхала поліція. На батька наділи наручники та повезли в СІЗО, де, за його словами, принижували. Людмила знайшла адвоката через інтернет та побігла до нього. Коли повернулася, її теж забрали до СІЗО, незважаючи на крихітну дитину.

Через кілька діб батьків відпустили до фундації, але дітей там вже не було — ані прийомних, ані біологічних. Забрали й двох прийомних дітей мами Людмили, яка теж мешкала з ними. Родина зверталася консула, до Національної сервісної служби, до служби у справах дітей в Україні, писали у соцмережах. Завдяки адвокату, дітей Грідіни можуть бачити раз на тиждень.

«Іноді в розпачі я думаю, що, може, нам краще було б залишитися в Маріуполі... Врятувати дітей від обстрілів в Україні, щоб у нас їх ось так, безпідставно, з неймовірним приниженням забрали в Польщі?!», — зізнається Людмила.

Ця складна історія триває. Українські служби у справах дітей запевняють, що роблять усе можливе, щоби допомогти родині. Перше засідання суду пройшло 1 вересня, на ньому заслухали свідчення директора інтернатного закладу (позитивні щодо батьків), проте більше нічого не відбулося. Адвокат припускає, що ситуація може затягнутися на місяці, а діти залишатимуться в інтернатах... Фонд Ріната Ахметова уважно слідкує за історією цієї родини та підтримує з нею зв'язок.

Прочитати інтерв'ю, яке батьки дали телефоном для Фонду Ріната Ахметова, можна за посиланням bit.ly/3Q6trxp
Відгуки сусідів, з якими родина проживала у польській фундації, читайте тут bit.ly/3wJztwX