Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова і Метінвест надали в лікарні Маріуполя понад 200 тисяч кубометрів кисню

19.02.2021

Фонд Ріната Ахметова продовжує допомагати медикам країни рятувати життя і здоров'я українців. Одним із ключових елементів допомоги опорним лікарням стала поставка Фондом і активами групи SCM обладнання, що дозволяє одужати пацієнтам з важкими ускладненнями від коронавірусу. В рамках проєкту «Боротьба з COVID-19 в Україні», який реалізується за ініціативи Ріната Ахметов, у медустанови всіх регіонів передано 155 суперсучасних кисневих концентраторів і понад 200 апаратів ШВЛ. В Маріуполі майже 700 ліжко-місць забезпечуються доступом до стаціонарних і мобільних джерел кисню.

«Пандемія COVID-19 призвела до різкого зростання числа хворих, які потребують кисневої терапії. Цей метод дозволяє значно скоротити час лікування та знизити ймовірність виникнення ускладнень. Тому Фонд Ріната Ахметова спільно з компанією Метінвест в рамках проєкту «Боротьба COVID-19 в Україні» поставляє в шість лікарень з ковідними відділеннями балони з киснем. Тільки минулого року медичні заклади Маріуполя отримали 206 тисяч кубометрів цілющого газу. У січні у маріупольські лікарні ММК імені Ілліча групи Метінвест надав понад 32 тисячі кубометрів кисню у 5384 балонах», – сказала Юлія Єршова, директорка з комунікацій Фонду Ріната Ахметова.

За офіційною статистикою, в Маріуполі зростає кількість пацієнтів, які перемогли хворобу – одужали вже 93% тих, хто заразився COVID-19. Як вважають самі медики, цьому чимало сприяє киснева терапія. Зараз кисень отримує кожен пацієнт, який цього потребує. Але рік тому, коли пандемія тільки починалася, ситуація була іншою.

«Це було найстрашніше, коли потрібно було лікарям вибирати, кого посадити на кисень, а кого залишити. Я б не хотіла, щоб коли-небудь повторилося таке в моїй практиці, – каже терапевтка Дар'я  Єжеленко. Вона завідує приймальним відділенням Маріупольської міської лікарні № 9. У медустанові одночасно перебуває до ста хворих на  коронавірус. Багато хто не може дихати самостійно, і врятувати їх може лише сучасне обладнання. Тепер нема такого дефіциту ані його, ані кисню.

«У мене була жахлива температура, таблетки не допомагали, я був у коматозному стані», – розповідає пацієнт Анатолій Шаміло. Він захворів під час новорічних свят. Потрапив в реанімацію. До його ліжка провели кисень. Стан чоловіка стабілізувався. «Краще відсотків на 50», – каже хворий.

Ольга Коломойченко вже пройшла лікування. За життя вона боролася майже три тижні.

«У мене цукровий діабет плюс ковід, я просто вмирала. Велика подяка чудовому персоналу, лікарям, медсестрам за те, що врятували», – сказала жінка. Вона впевнена, що вижила завдяки кисню: «Я просто задихалася. Якби не було кисню, мене б уже не було взагалі. Велике спасибі Рінату Ахметову. Він молодець, я йому вдячна, рятує життя простих людей».

Гендиректор ММК ім. Ілліча Тарас Шевченко впевнений, що спільними зусиллями бізнесу та міста вдасться й надалі забезпечувати якісне лікування хворих.

«Ми робимо все можливе, щоб допомогти лікарям рятувати життя людей. Не лише обладнали нові кисневі точки, але й забезпечуємо лікарні життєво необхідним киснем у повному обсязі. Я вірю, що ми разом зможемо стримати поширення COVID-19», – сказав Тарас Шевченко.

«Боротьба з COVID-19 в Україні» – масштабний проєкт Фонду, покликаний допомогти країні рятувати життя людей. Він реалізується за програмою «Рінат Ахметов – Порятунок життів». Раніше, за особистим рішенням Ріната Ахметова, в рамках цієї програми був реалізований проєкт «200 швидких для України». Тоді за рекордно короткі пів року державні медустанови в усіх регіонах отримали 200 спецавтомобілів з найсучаснішим обладнанням, здатних долати бездоріжжя. У тому числі 22 автомобілі з апаратами штучної вентиляції легенів для новонароджених. Це найбільший внесок одного благодійника в державну медицину України за весь час незалежності нашої країни. Сьогодні багато  цих швидких використовуються в боротьбі з епідемією у всіх областях.