Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Олександр Вишняков: будемо працювати стільки, скільки потрібно

15.07.2016

Про те, які проекти здійснив Фонд Ріната Ахметова за 11 років своєї діяльності, про роботу в умовах військових дій на Донбасі й допомогу дітям, а також про плани на майбутнє розповів Контрактам директор Фонду Олександр Вишняков.

Олександре, розкажіть, як починався Фонд Ріната Ахметова? Чому з’явилася ця ідея?

Рінат Ахметов завжди приділяв увагу благодійності, він небайдужий до проблем і болю людей. Спочатку це була підтримка людей, що опинилися у важкій життєвій ситуації, розв’язання поточних проблем лікарень і дитячих будинків, шкіл і вишів Донецька та області. Це була допомога тим, хто її потребував. Згодом ставало дедалі очевидніше, що необхідна не точкова, а системна робота, всебічний підхід не тільки до розв’язання проблем, а й до усунення причин їх виникнення. Потрібні були проекти національного масштабу, у партнерстві бізнесу з державою. У липні 2005 року Рінатом Ахметовим було прийнято рішення створити благодійний фонд, щоб масштабні соціальні проблеми вирішувати системно, впроваджуючи найкращий досвід, накопичений в Україні та за кордоном. Ця велика і важлива мета об’єднала команду однодумців, яка упродовж 11 років працює для людей, усуваючи причини актуальних суспільних і соціальних проблем. Ми створюємо унікальні рішення, домагаючись максимального результату кожним своїм проектом і дією. Ми бачимо проблеми і вважаємо своїм завданням зробити внесок у їх розв’язання.

Фонд реалізує проекти не тільки в Донецькій області?

За час роботи було реалізовано низку проектів як для жителів окремих областей, так і для всієї України. Кожен проект фонду – це системний підхід і розв’язання проблеми, як її наслідків, так і її причини. Фонд досяг унікальних результатів в усіх напрямах діяльності. Понад 8 тисяч дітей-сиріт з усієї України знайшли нових люблячих батьків завдяки програмі «Сирітству – ні!». 80 тисяч українців пройшли діагностику на сучасному обладнанні, закупленим фондом для низки онкодиспансерів, зокрема на західній Україні, у межах програми з боротьби з онкологічними захворюваннями. Тоді нам вдалося зменшити захворюваність і смертність від туберкульозу, понад 20 тисяч людей отримали адресну допомогу на лікування.

Які найважливіші результати було досягнуто Фондом Ріната Ахметова за 11 років своєї роботи?

Для нас важлива історія кожної людини, якій ми допомогли. Наші результати – це, насамперед, їхнє життя та здоров’я. Реалізована упродовж декількох років програма «Рак виліковний» – це перша й поки єдина в Україні масштабна програма з діагностики онкологічних захворювань згідно зі світовими стандартами. За період реалізації програми понад 80 тисяч осіб отримали можливість діагностувати та вилікувати низку онкологічних захворювань на обладнанні, встановленому фондом у клініках-партнерах. Створено перший в Україні Центр променевої терапії на базі Рівненського обласного онкологічного диспансеру. Встановлено сучасне обладнання в 7 обласних онкодиспансерах Західної України.

Програма «Сирітству – ні!» працювала в мирний час, працює й зараз. Наш результат на сьогодні – 8113 дітей з усієї країни знайшли батьків завдяки всеукраїнському інтернет-порталу національного усиновлення www.sirotstvy.net.

Дуже актуальна зараз програма «Адресна допомога». Це забезпечення невідкладного лікування і тривалих курсів реабілітації. За цією програмою допомогу насамперед надається дітям. За час реалізації програми допомогу отримали 20 702 особи з усієї України. Крім того, за час збройного конфлікту на Донбасі понад 43 тисячі мирних жителів отримали допомогу на термінові операції й лікування.

Як змінилася спрямованість роботи Фонду у зв’язку з бойовими діями на Донбасі?

У серпні 2014 року Рінат Ахметов прийняв рішення на базі Фонду створити Гуманітарний штаб, який буде допомагати мирним жителям, які страждають від збройного конфлікту. Використовуючи досвід, потенціал, неймовірну самовіддачу співробітників фонду, підтримку футбольного клубу «Шахтар», підприємств СКМ, Штаб щодня допомагає сотням тисяч людей, приречених на виживання під час війни. З початком військових дій Фонд перейшов від мирних проектів до роботи у форматі Штабу – використовуючи принцип допомагати швидко, тут і зараз. Ми сфокусувалися на допомозі мирним жителям Донбасу, які опинилися в нестерпних умовах небезпеки для життя, брак продуктів, елементарних благ цивілізації.

Як ви зрозуміли, чим допомагати, чого люди на Донбасі потребують?

На прохання про допомогу, що надходять регулярно, починаючи з травня 2014 року. Люди просили врятувати їх від війни, відвезти дітей. Силами співробітників фонду, партнерів-волонтерів ми вивезли із зони бойових дій понад 39 тисяч людей. Конфлікт наростав і ми знали, що багато людей просто голодує, у них немає можливості виїхати, отримати роботу, немає можливості просто пересуватися обстрілюваними містами. У серпні 2014-го на Донбас вирушили перші автоколони з продуктовою допомогою. Паралельно почали працювати програми психологічної та адресної медичної допомоги.

Як ви перейшли від реагування на точкові запити мирних жителів Донбасу до надання системної допомоги?

Ми регулярно проводимо соціологічні дослідження, моніторимо потреби людей у містах і селищах для того, щоб уся допомога, яка надається Донбасу, була ефективною і своєчасною. Нам вдалося вибудувати успішну, по суті, унікальну систему надання допомоги: від закупівлі продуктів, доставляння через лінію дотику до вручення особисто в руки мирним жителям. Налагоджено роботу стаціонарних пунктів видавання, регулярні виїзди мобільних бригад у маленькі села і прифронтові населені пункти. Там багато людей похилого віку, соціально незахищених людей залишається без засобів до існування, про їхні проблеми мало хто знає, цих людей забули. На сьогодні Штаб видав жителям Донбасу понад 8 млн 800 тис. продуктових наборів.

Також системно ми надаємо й адресну медичну допомогу на лікування та термінові операції тяжкохворих і поранених дітей. На сьогодні її отримали понад 2000 дітей віком до 18 років. Вони отримують необхідні препарати на лікування та операції, технічні засоби реабілітації. Для поранених дітей із зони бойових дій немає спеціальної держпрограми з протезування або відновлення після поранень. У них немає можливості потрапити й у реалізовану загальнодержавну програму для дітей-інвалідів. У межах спецпроекту Штабу Ріната Ахметова «Реабілітація поранених дітей» такі діти відновлюються фізично і психологічно в спеціалізованих санаторіях, отримують протезування.

Чи є проекти, які Фонд, попри війну, продовжує зараз?

Проект «Сирітству – ні!» зараз ще актуальніший – через війну сиріт стає більше. На сьогодні в інтернатах у всій Україні перебувають орієнтовно 8 тисяч сиріт, які підлягають усиновленню, й десятки тисяч соціальних сиріт. Працює наш портал, де можна знайти анкети дітей, корисний матеріал з усиновлення та отримати кваліфіковану консультацію. Фахівці проводять тренінги як для потенційних, так і для досвідчених усиновителів і батьків-вихователів із дитячих будинків сімейного типу.

Приблизно 80 відсотків дітей в інтернатах – це сироти віком від 12 років. З кожним роком у них дедалі менше шансів знайти сім’ю, адже прийомним батькам складніше налагодити стосунки з підлітком, ніж із маленькою дитиною. Саме тому ми запустили новий проект – «Наставництво». Його мета – підготовка такої дитини-сироти до самостійного життя. Визначення життєвих цілей, формування взаємовідносин, культурних і моральних цінностей. У цьому йому допомагатиме наставник – доросла людина, яка зможе навчити дитину й допомогти їй почати життя поза інтернатом. Проект буде реалізовуватися для дітей-сиріт у Маріуполі і Святогірську.

Розкажіть про плани Фонду та Штабу з надання допомоги?

Військові дії на Донбасі, на жаль, тривають. Уздовж усієї лінії зіткнення поновилися сильні обстріли, багато руйнувань приватних будинків, люди гинуть, дістають поранення. Підтримка людей, які постраждали від війни – наше основне завдання. Штаб Ріната Ахметова і далі надає гуманітарну та адресну медичну допомогу, наші волонтери продовжують виїзди в «сіру», прифронтову зону. Працює спеціальна програма реабілітації поранених дітей, у санаторіях вже оздоровилися 34 дитини. Ми підтримуємо як нових діток, які звертаються, так і тих, кого супроводжуємо вже багато місяців. Графік реабілітації розрахований на літо й осінь.

Друге літо ми реалізуємо сезонний проект з відпочинку дітей із «сірої» зони підконтрольної й непідконтрольної територій. Вони мають можливість відпочити в санаторіях Донецької та Херсонської області. Ми дуже сподіваємося, що цей відпочинок допоможе дітям оздоровитися та відновитися. У планах у нас також модернізація національного інтернет-порталу «Сирітству – ні!» і реалізація проекту «Наставництво».

На найближчий час у Гуманітарного штабу багато роботи. За рішенням Ріната Ахметова Штаб продовжує роботу, і буде надавати допомогу стільки, скільки необхідно.

ДЖЕРЕЛО