Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Запитай у лікаря»: як відновити нервову систему після коронавірусу

02.04.2021

Новим гостем проєкту Фонду Ріната Ахметова «Запитай у лікаря» став лікар-психіатр вищої категорії, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри медичної психології, психосоматичної медицини і психотерапії медико-психологічного факультету НМУ ім. О.О. Богомольця, президент Всеукраїнської асоціації психосоматичної медицини Олег Чабан.

Це двадцятий експерт циклу онлайн-трансляцій про COVID-19. Раніше на запитання глядачів проєкту «Запитай у лікаря» відповідали кардіохірург, директор Інституту серця, професор Борис Тодуров; популярний педіатр країни Євген Комаровський; імунолог Центру громадського здоров'я МОЗ Олександр Заїка; президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров та інші провідні фахівці. Глядачами онлайн-проєкту вже стали майже 5 млн осіб.

– Понад рік Україна бореться з пандемією, викликаною COVID-19. Багато людей уже перехворіли на коронавірус і хочуть розуміти, як протидіяти його наслідкам; до того ж мало не щодня з'являється нова й нова інформація про штами вірусу, нові прояви хвороби, як і раніше, є актуальним питання профілактики та можливості захистити себе і близьких. В онлайн-проєкті Фонду Ріната Ахметова «Запитай у лікаря» відповіді на всі ці запитання дають фахівці, яким можна довіряти, – розповіла Юлія Єршова, директорка Департаменту комунікацій Фонду.

Психіатр Олег Чабан працює з хворими на COVID-19 у реанімаціях, а також консультує людей у постковідному періоді. Він каже, що близько 30% людей з коронавірусом страждають від депресії.

– Розлади пов'язані як зі страхом, так і з захворюванням. Тривожність, відсутність сну, постійні сильні болі, з якими не справляються анальгетики. Яскраво виражена депресія триває 2 тижні і більше та призводить до втрати сенсу і задоволення від життя. Може навіть викликати суїцидальні думки, – говорить лікар.

У період пандемії психіатри працюють із людьми, які страждають від постковідного синдрому – це панічні стани, слабкість і підвищена втомлюваність, різкі перепади настрою. За твердженням Олега Чабана, відсутність своєчасного лікування таких розладів підвищує ризик смерті людини в найближчі 5 років.

– COVID-19 – не просто біологічна, а й психічна проблема, яку необхідно вирішувати. Потрібно говорити про неї рідним і фахівцям, отримувати психотерапевтичну та психіатричну допомогу, – зазначає експерт.

Людям, які перенесли коронавірус або довго перебували в обмеженому просторі, лікар порекомендував здійснювати прості дії: спілкуватися з оточуючими, дбати про гарний зовнішньому вигляд, будувати плани на майбутнє і допомагати іншим. Це дозволить тримати мозок у тонусі та зменшить навантаження на нервову систему.

- Проєкт Фонду Ріната Ахметова «Запитай у лікаря» несе позитив, який ми, лікарі, прагнемо реалізувати. Якщо людина починає виконувати хоча б 10% із усіх наших рекомендацій та настанов, вони корисно позначаються на ментальному, психічному здоров’ї та на її організмі, – сказав Олег Чабан.

Запис ефірів із медичними експертами можна подивитися на сторінках Фонду Ріната Ахметова у Facebook і YouTube. «Запитай у лікаря» реалізується в рамках проєкту «Боротьба з COVID-19 в Україні». Це найбільша, системна і масштабна приватна ініціатива, спрямована на допомогу державним медичним установам у боротьбі з коронавірусом. У рамках проєкту передано більш ніж 200 тисяч одиниць засобів індивідуального захисту й витратних матеріалів, 337 тисяч експрес-тестів і понад 200 суперсучасних апаратів ШВЛ.