Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Запитай у лікаря»: як убезпечити себе і близьких від коронавірусу

12.04.2021

Фонд Ріната Ахметова продовжує цикл прямих ефірів «Запитай у лікаря». Це зустрічі з провідними медичними фахівцями, які розповідають про лікування і профілактику коронавірусу. Цього разу експертом чергової онлайн-трансляції стала лікарка-пульмонологиня вищої категорії з 30-річним досвідом Наталія Ткачук. Зокрема, вона пояснила, чому сидіти в чотирьох стінах – не найкращий спосіб подолати коронавірусну хворобу.

– Увесь час перебувати вдома – це теж не варіант. Коронавірус – небезпечна вірусна інфекція, але при відсутності високої температури і важкого респіраторного синдрому необхідно потроху давати навантаження організму. Ходити, гуляти і поступово збільшувати перебування на свіжому повітрі в парках, на природі. Таким чином контакти зводяться до мінімуму, при цьому відбувається зміцнення і тренування організму, – розповіла Наталія Ткачук.

Вона також пояснила, чи варто збивати температуру в перші дні після зараження COVID-19. За словами фахівця, це залежить від певних чинників.

– Якщо температура підвищується до 38 градусів і людина її добре переносить, без судомних проявів або сильного головного болю, тоді ми цю температуру не збиваємо. Це працює імунітет, бореться з вірусом. Однак у мене були і пацієнти з температурою 37,5, але з жахливим головним болем і різко наростаючою слабкістю та судомами. Звичайно, в таких випадках ми збиваємо. Для цієї інфекції для зниження температури за всіма нормативними документами основним препаратом є парацетамол до 1000 мг на добу, крім цього, до 1200 мг ібупрофену на добу, але не більше. Все інше зменшуємо, поповнюючи водний баланс. Тобто потрібно часто, але роздрібнено пити, – підкреслила експертка.

Також Наталія Ткачук розповіла, як довго може триматися температура при коронавірусі:

– При гострому періоді ковіду – до 10-14 днів. При цьому може відбуватися різке підвищення температури. Але важливо оцінювати разом з тим ще й інші показники, ту ж сатурацию та частоту дихальних рухів на хвилину. При загрозливих симптомах потрібно вже розглядати питання про госпіталізацію.

Лікарка-пульмонологиня Наталія Ткачук ‒ двадцять перший експерт проєкту «Запитай у лікаря». Раніше про актуальні проблеми, пов'язані з коронавірусом, говорили такі фахівці, як кардіохірург, директор Інституту серця, професор Борис Тодуров; популярний педіатр країни Євген Комаровський; імунолог Центру громадського здоров'я МОЗ Олександр Заїка; президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров та інші провідні фахівці.