Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Запитай у лікаря» Фонду Ріната Ахметова: як проявляється штам «Дельта» і як себе убезпечити

11.08.2021

Фонд Ріната Ахметова продовжує цикл прямих трансляцій про COVID-19 з кращими медичними експертами країни в рамках проєкту «Запитай у лікаря». Як новий штам COVID-19 «Дельта» впливає на організм? Яка профілактика необхідна? На ці та інші запитання відповіла експертка проєкту, лікарка-терапевт, гастроентерологиня, завідувачка ковідного відділення Владислава Романюк.

За словами експертки, новий штам коронавірусу «Дельта» має ряд відмітних особливостей.

– У більшості таких пацієнтів початок хвороби дуже бурхливий, різкий, супроводжуваний високою температурою, болем у горлі, – це фіксується у 90-95% хворих на новий штам. Крім того, у людини виникає гостре відчуття інтоксикації, тобто просто немає сил піднятися з ліжка. Навіть якщо йдеться про молодий вік, це може статися миттєво. Цим «Дельта» і характерний, – розповіла Владислава Романюк.

Вона підкреслила, що вакциновані люди мають набагато менше шансів заразитися штамом «Дельта». Але навіть у разі повторного зараження хвороба протікатиме значно легше.

Владислава Романюк також пояснила, як можна допомогти своєму організму «очиститися» від коронавіруса.

– Ми і всі наші пацієнти знаємо, що в першу чергу необхідно вживати багато води. Це впливає на процес інтоксикації. Дійсно, продукти «життєдіяльності» вірусу відкладаються в крові та тканинах. І якщо ці субстрати видалити, то людина буде почуватися краще, – зазначила лікарка.

Також, за її словами, корисна допоміжна терапія – вітаміни С і D, цинк. Кожен із цих елементів має підтверджену противірусну ефективність. Однак це не  є абсолютною панацеєю.

Крім того, розповіла Владислава Романюк, у її практиці до 30% пацієнтів із коронавірусом спостерігалися порушення роботи шлунково-кишкового тракту.

– У гострий період захворювання найчастіше діагностується діарея, блювота або нудота. І часто такі пацієнти набагато слабші. Тому ми відразу просимо повідомляти про такі симптоми, після чого призначаємо медикаментозну терапію, – сказала експертка.

Владислава Романюк пояснила, що ураження шлунково-кишкового тракту при коронавірусі найчастіше позначаються на печінці.

– На мій погляд, зараз у майже 99% пацієнтів із коронавірусом фіксуються підвищення печінкових проб, що говорить про запальні процеси. Особливо якщо раніше печінка була скомпрометована неправильним харчуванням або шкідливими звичками, – зазначила Владислава Романюк.

Разом з тим вона закликала не зловживати медпрепаратами для лікування печінки:

– Не існує препаратів-гепатопротекторів. Сьогодні в США до 40% цирозів печінки пов'язані з медикаментозними гепатитами. Не потрібно надто перевантажувати організм антибіотиками.

Серед гостей попередніх ефірів – кардіологиня, членкиня-кореспондентка НАМН України, членкиня Європейського товариства кардіологів Катерина Амосова; відомий педіатр країни Євген Комаровський; учений-біохімік Сергій Комісаренко; імунолог Центру громадського здоров'я МОЗ Олександр Заїка; психіатр, доктор медичних наук, професор Олег Чабан; президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров та інші. Загальне охоплення проєкту вже склало 14 мільйонів.

Переглянути записи щотижневих онлайн-зустрічей із лікарями, які розповідають про симптоми коронавірусу, препарати, які призначають пацієнтам із підтвердженим COVID-19, особливості харчування хворих, останні світові тренди в лікуванні коронавірусу та багато іншого, можна на сторінці Фонду Ріната Ахметова в Facebook, а також в YouTube.