Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Запитай у лікаря» Фонду Ріната Ахметова: як алергія і коронавірус пов'язані між собою

16.07.2021

Проєкт Фонду Ріната Ахметова «Запитай у лікаря» продовжує розповідати українцям про лікування COVID-19. Медичні експерти інформують про ситуацію, пов'язану з розповсюдженням хвороби, а також дають рекомендації та відповідають на запитання глядачів. На діджитал-майданчиках Фонду проєкт уже подивилися понад 11 млн осіб. Цього разу експертом проєкту став доктор медичних наук, професор кафедри дерматовенерології, алергології, клінічної та лабораторної імунології Національного університету охорони здоров'я України імені П.Л. Шупика Юрій Бісюк.


За словами експерта, при будь-яких симптомах зараз перш за все потрібно думати про коронавірус і відразу звертатися до відповідного лікаря. Приблизно 10%-20% випадків захворювання проявляються саме у вигляді алергічних реакцій.


– Пацієнт може нічого не відчувати, тільки шкірні висипання та ніяких інших симптомів. У коронавірусу багато масок, і ми досі не знаємо наслідків з урахуванням того, що вірус мутує, – зазначив Юрій Бісюк.


Він також розповів, чому не варто боятися щеплення від коронавірусу:


– До мене на прийом приходить величезна кількість абсолютно здорових пацієнтів з одним запитанням: чи можу я вакцинуватися? Як правило, в 99% випадків немає протипоказань для вакцинації. Тобто бронхіальна астма, алергічні захворювання, харчова або медикаментозна алергія не є протипоказанням для вакцинації.


Професор звернув увагу на те, що якщо при першій вакцинації у пацієнта виникла алергічна реакція, то другу дозу йому необхідно вводити у присутності алерголога.


– Є спеціальні методики запобігання розвитку таких реакцій. Ці випадки поодинокі, але вони є. Проте це не означає, що алергікам варто уникати вакцинації. При цьому ніяких обмежень щодо прийому лікарських препаратів немає, – пояснив Юрій Бісюк.
Він додав, що організм здорової людини дійсно може негативно реагувати на вакцинацію у вигляді алергічної реакції.


– Така реакція може з'явитися після щеплення. У легкій формі проявляється у вигляді кропив'янки, це проходить через кілька годин. У важкій формі людині вводять препарати, які усувають такий стан. Саме тому до пів години після вакцинації такий пацієнт повинен перебувати під наглядом лікаря, – підкреслив експерт.


Юрій Бісюк відзначив, що зараз українським лікарям доводиться все частіше стикатися з пацієнтами з постковідним синдромом. Робота з такими людьми зараз вкрай актуальна.


– Ми активно лікуємо таких пацієнтів. Це різні ускладнення: не тільки легеневі хвороби, а й проблеми з нервовою системою, депресії. Для реабілітації легень в Україні працюють санаторії, де вивчаються зони їх ураження. Але це не швидкий процес, – підкреслив експерт.


Проєкт «Запитай у лікаря» – це щотижневі онлайн-зустрічі з лікарями, які розповідають про симптоми коронавірусу, особливості харчування хворих, останні світові тренди в лікуванні COVID-19 та багато іншого.

Раніше на запитання глядачів у ефірах проєкту відповідали такі провідні медичні фахівці, як кардіологиня, членкиня-кореспондентка НАМН України, членкиня Європейського товариства кардіологів Катерина Амосова; відомий педіатр країни Євген Комаровський; учений-біохімік Сергій Комісаренко; імунолог Центру громадського здоров'я МОЗ Олександр Заїка; психіатр, доктор медичних наук, професор Олег Чабан; президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров та інші.


Переглянути записи попередніх трансляцій можна на сторінці Фонду Ріната Ахметова в Facebook, а також в YouTube.