Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Запитай у лікаря» Фонду Ріната Ахметова: нові дані про коронавірус

10.09.2021

Про боротьбу з коронавірусом і останні дані досліджень COVID-19 у проєкті Фонду Ріната Ахметова «Запитай у лікаря» розповіла епідеміологиня, докторка медичних наук, професорка, завідувачка кафедри епідеміології Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Наталія Виноград.

‒ По-перше, питання вакцинації вирішує сімейний лікар. Тому що дуже важливо бачити пацієнта, знати його стан і поточні захворювання. І ще дуже важливу роль відіграє об'єктивне обстеження: одних тільки скарг пацієнта і загального огляду недостатньо, ‒ пояснила експертка.

Вона також розповіла про ситуацію з тими, кому вакцинація протипоказана через ряд медичних причин.

‒ Це дуже велика проблема, бо якщо людина має серйозне захворювання, то вже відноситься до групи ризику. Тому найголовніше ‒ мінімізувати ризик самого зараження. Необхідно утримуватися від скупчень людей, правильно використовувати засоби індивідуального захисту. Поки тепло ‒ регулярно провітрювати житло і робити вологе прибирання якомога частіше. Так ми знижуємо дозу розповсюджуваного вірусу, ‒ розповіла Наталія Виноград.

Експертка додала, що питання успішної профілактики недуги за допомогою вітамінів досі залишається відкритим.

‒ Частина вітамінів міститься в нашій їжі, і дуже важливо насичувати ними організм природним шляхом. Саме при цьому організм отримує необхідну кількість мікроелементів. Тому важливо відокремлювати їх від синтетичних. З найбільш значущих ‒ вітамін С як вкрай важливий антиоксидант. Також в плані захисту серйозну роль відіграє вітамін А, ‒ зазначила Наталія Виноград.

За словами експертки, коронавірус дійсно можна перенести практично безсимптомно. І найчастіше це добра ознака.

‒ Це говорить про те, що нормально працює як імунна система, так і все інше. Однак це не привід розслаблятися. Нові штами, на жаль, можуть доставити серйозні проблеми ‒ адже вірус стає агресивнішим. І тому потрібно бути обережним і «тримати оборону», ‒ звернулася лікарка до українців.

За весь час роботи проєкту «Запитай у лікаря» на діджитал-майданчиках Фонду Ріната Ахметова його охоплення склали понад 16 млн. Раніше експертами ефірів були такі фахівці, як відомий кардіохірург Борис Тодуров; кардіологиня, членкиня-кореспондентка НАМН України, членкиня Європейського товариства кардіологів Катерина Амосова; психіатр, доктор медичних наук, професор Олег Чабан; президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров та інші.

Подивитися відеозаписи трансляцій із досвідченими практикуючими лікарями можна на сторінці Фонду Ріната Ахметова в Facebook, а також в YouTube.