Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Запитай у лікаря» Фонду Ріната Ахметова: коронавірус як каталізатор кардіологічних хвороб або інсульту

23.07.2021

Проєкт Фонду Ріната Ахметова «Запитай у лікаря» продовжує цикл прямих трансляцій про COVID-19 із ключовими медичними експертами країни. Як запобігти виникненню інсульту людям з постковідним синдромом? Як впливає нервовий стрес на ризик інсульту у людей, які перенесли коронавірус? На ці та інші запитання глядачів відповів Юрій Педаченко, доктор медичних наук, професор, лікар-нейрохірург Інституту нейрохірургії ім. акад. А.П. Ромоданова, професор кафедри нейрохірургії НУОЗ України ім. П.Л. Шупика.


За його словами, коронавірус може стати каталізатором інших хвороб, у тому числі кардіологічних або інсульту.


– Нещодавно була опублікована шокуюча статистика. Згідно з нею, за перше півріччя 2021 року померло українців на 60% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Все це результат коронавірусу. Також це говорить про те, що у людей після нього можуть виникати ті чи інші захворювання, – зазначив Юрій Педаченко.


Він також зазначив, що людям із гіпертонією та тим, що перенесли раніше інсульт, при коронавірусі потрібно особливо дбайливо стежити за своїм здоров'ям. Хвороба підступна і може проявити себе дуже несподівано в таких випадках.


– У першу чергу потрібно зрозуміти: хвора людина на коронавірус чи ні. Якщо вона не заразилася, то все рівно повинна пам'ятати: життя одне і, щоб прожити його нормально, потрібно бути здоровим і стежити за станом організму. У разі зараження така людина повинна перебувати під медичним наглядом, незалежно від місця свого перебування. Навіть якщо це відбувається вдома, то лікар-куратор  повинен коригувати хід лікування. Все тому, що захворювання проходить дуже індивідуально, – пояснив експерт.


Юрій Педаченко наголосив, що людям із захворюваннями нервової системи або серця не варто відкладати візит до лікаря в разі нездужання.


– Як мінімум необхідно звернутися до сімейного лікаря або невролога, який швидше за все призначать такому пацієнту ноотропні препарати. Тобто буде проведена та чи інша реабілітація для повернення людини до звичного йому ритму життя, – сказав медик.


Юрій Педаченко нагадав, що, незважаючи на епідемію COVID-19, в Україні продовжує лідирувати смертність від серцево-судинних захворювань та інсультів.


– Навіть у кожного з нас у незначній мірі є ризик катастрофи у вигляді порушення мозкового кровообігу. Тому потрібно знати, що пацієнт на момент виписки може бути вже клінічно здоровий, але загроза його життю значно зростає, – сказав лікар.


Проєкт Фонду Ріната Ахметова «Запитай у лікаря» вже подивилися понад 12 млн людей. Серед гостей попередніх ефірів – кардіологиня, членкиня-кореспондентка НАМН України, членкиня Європейського товариства кардіологів Катерина Амосова; відомий педіатр країни Євген Комаровський; учений-біохімік Сергій Комісаренко; імунолог Центру громадського здоров'я МОЗ Олександр Заїка; психіатр, доктор медичних наук, професор Олег Чабан; президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров та інші.


Переглянути записи щотижневих онлайн-зустрічей із лікарями, які розповідають про симптоми коронавірусу та препарати, які призначають пацієнтам із підтвердженим COVID-19, про особливості харчування хворих, останні світові тренди в лікуванні коронавірусу та багато іншого, можна на сторінці Фонду Ріната Ахметова в Facebook , а також в YouTube.