Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«За» людей і «проти» контрабанди та корупції. БЛОГ Наталі Ємченко, директора зі зв’язків із громадськістю та комунікацій СКМ, для LB.UA

16.06.2015

Із 3 червня Гуманітарний штаб Ріната Ахметова не може доставити гуманітарну допомогу найбільш незахищеним категоріям мирного населення Донецької та Луганської областей, які проживають на території, що не контрольованій українською владою. За 2 тижні було зроблено 8 спроб. 8 разів колона з 26 вантажівок привозила набори виживання до блокпостів і 8 разів була змушена розвернутися. За наявності всіх документів. За наявності історії доставляння допомоги цими ж маршрутами упродовж останніх 9 місяців.

Крайня спроба доставити набори виживання була в суботу, 13 червня. Колона з 20 вантажівок із продуктовими наборами, дитячими наборами, незважаючи на наявність усіх необхідних дозвільних документів і проходження повного фіскального та митного контролю, була затримана на останньому блокпосту в секторі «С» батальйоном «Патріот» ЗСУ і змушена була повернутися до Курахового. За нашою інформацією, такі ж проблеми з доставлянням гуманітарної допомоги за лінію дотику відчувають міжнародні гуманітарні місії, інші українські благодійні та волонтерські організації. Унаслідок фактичної транспортної блокади з території України, яка триває майже 2 тижні, без життєво необхідних продуктів, медикаментів та засобів гігієни залишилися сотні тисяч дітей, матерів, пенсіонерів та інвалідів за лінією дотику. Наш Штаб змушений один за одним закривати пункти видавання гуманітарної допомоги в різних містах і селищах (вчора було закрито останній у Донецьку), місії ООН і Червоного хреста зупиняють власні гуманітарні програми, а влада невизнаних республік розгорнула на своїх територіях масовані кампанії з публічної дискредитації «нелюдської української влади».

Двотижневе блокування гуманітарних вантажів викликане двома основними причинами. Перша полягає у відсутності будь-якої системи допуску гуманітарної допомоги, відсутності профільного закону про надання допомоги в умовах військових дій, неузгоджені дії служб, які ухвалюють рішення й керують процедурами в зоні АТО. За фактом, рішення пропустити або затримати гуманітарні вантажі приймають у ручному режимі, волюнтаристичним способом, без участі представників міжнародних або українських гуманітарних організацій.

Друга причина — політична, і пов’язана з активним просуванням ініціативи щодо організації повної товарно-сировинної блокади не підконтрольних Україні територій. Щоб «припинити годувати бойовиків» і «оголосити рішучу війну контрабанді та корупції на блокпостах». Щодо цього групою депутатів навіть зареєстровано відповідний законопроект у Верховній раді й розгорнуто активну інформаційну кампанію. Щоправда, законопроект усе-таки містить один невеликий виняток — «блокада не стосується гуманітарної допомоги, що постачається під контролем міжнародних гуманітарних організацій».

Обидві ці причини тісно пов’язані між собою. Відсутність правил і процедури, які не працюють, сприяють корупції та розвитку контрабанди. А контрабандні потоки, у свою чергу, стимулюють відповідальні особи якнайдовше зберігати ручний режим прийняття рішень. Виходить класична історія про «курку чи яйце». А головними постраждалими стають зовсім не комерційні організації, а ті, хто надає гуманітарну допомогу, і ті, хто її отримує.

Від самого моменту заснування Гуманітарного штабу ми публічно оголосили про підкреслено неполітичний характер своєї діяльності, щоб мати можливість рівною мірою допомагати людям, які живуть як на підконтрольній, так і на не підконтрольній українській владі території Донбасу. Тому ми не маємо права публічно оцінювати ініціативу щодо організації товарно-сировинної блокади окремих районів Донецької та Луганської областей. Хоча і страшно уявити, що станеться, якщо з метою рішучої боротьби з корупцією, комусь на думку спаде закрити паспортні столи, ВНЗ та поліклініки. А інша така ж «світла голова» заборонить дітям допомагати батькам, які залишилися на Донбасі чи у Криму.

Натомість Гуманітарний штаб Ріната Ахметова пропонує кілька оперативних і системних дій, здатних рівною мірою «розморозити» доставляння гуманітарних вантажів і приборкати корупцію й контрабандні потоки на лінії перетину:

  1. Ми пропонуємо рішенням Штабу АТО визначити основний і резервний (на непередбачений випадок) пункти пропуску, призначені виключно для доставляння гуманітарної допомоги. Це дозволить відокремити гуманітарні вантажі від усіх інших і виключити ситуації, коли під виглядом гуманітарної допомоги на неконтрольовані українською владою території завозиться інша продукція.
  2. Ми пропонуємо визначити спеціального окремого представника від гуманітарних місій, який братиме участь у нарадах Штабу АТО, присвячених пропуску гуманітарних вантажів. Таким спеціальним представником, наприклад, може стати хтось із керівників чи фахівців Управління з координації гуманітарних питань ООН в Україні. Це дозволить забезпечити оперативний нагляд над доставлянням гуманітарної допомоги з боку міжнародних організацій.
  3. Ми пропонуємо розробити і прийняти у Верховній раді профільний Закон про надання гуманітарної допомоги в умовах військових дій. Це дозволить, нарешті, встановити прозорі правила та процедури надання допомоги й відійти від ухвалення рішень у ручному режимі з неминучою корупційною складовою.

Ці наші пропозиції ми вже розіслали органам влади України та в міжнародні гуманітарні місії. І переконані, у разі їх ухвалення та реалізації, виграють усі. Виграє українська влада, яка зможе одночасно зупинити корупцію й контрабанду на блокпостах і підтвердити виконання Мінських домовленостей щодо забезпечення гарантій доставляння гуманітарної допомоги. Виграють гуманітарні організації, які отримають прозорі правила і зможуть зайнятися виконанням своїх прямих зобов’язань перед людьми. А найголовніше, виграють люди в біді, які зможуть безперешкодно отримувати життєво необхідні продукти, воду та медикаменти.