Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Як місія стала історією. БЛОГ Олександра Вишнякова, директора Гуманітарного штабу Ріната Ахметова

23.01.2018

За час роботи в Гуманітарному штабі Ріната Ахметова я зустрічав величезну кількість чоловіків і жінок, працював з тисячами волонтерів. Ці люди змінювалися на очах – все вдаване зникало. В стані важкого стресу, викликаного воєнними подіями на Донбасі, вони проявляли свої найкращі якості: милосердя, доброту, чуйність. Я не бачив жодного волонтера, який би прийшов допомагати в Штаб примусово. Це була добра воля людей, їхня потреба бути корисними тим, хто потрапив у біду.

Для команди Гуманітарного штабу, для волонтерів філософія Ріната Ахметова – відгукуватися на чужий біль – стала інструкцією з діяння. Ми здолали безліч перешкод, тому що рятували людей, адже найцінніше – людське життя. Дико й страшно усвідомлювати, що в XXI столітті в цивілізованій країні під обстрілами може загинути або померти від голоду дитина або дорослий.

Добре пам'ятаю січень 2015 року, коли активізувалися бойові дії вздовж всієї лінії зіткнення. Як неймовірно складно було проходити блокпости автоколонам з гуманітарною допомогою. Пам'ятаю, як було страшно потрапити під обстріл, і який шок викликала звістка про трагедію в Маріуполі.

День 24 січня 2015-го став чорною датою для міста. Обстріл установками "Град" тривав всього 35 секунд, але за ці миті змінився вигляд Маріуполя. Місто-промисловий гігант у той час був островом порятунку для десятків тисяч переселенців, які тікали від війни. Але цього січневого дня їхні надії на спокійне мирне життя пропали. Місто охопила паніка – 31 загиблий, 118 поранених. Інфраструктура була зруйнована, пропав мобільний зв'язок. Люди боялися повторного обстрілу, багато хто не знав, чи живі їхні рідні.

І в цій ситуації волонтери Штабу – працівники комбінатів ім. Ілліча й "Азовсталь" – продовжували формувати пакети з гуманітарною допомогою для нужденних. Вони чітко усвідомлювали: може не бути ще одного дня, щоб провезти продукти та предмети першої потреби через блокпости. А ця допомога стане ж рятівною для тих, хто потрапив в біду в зоні бойових дій.

Вважаю, це і є героїзм, який проявили волонтери. Це гідне того, щоб увійти в історію.

Місія Гуманітарного штабу вже стала історичною й унікальною в масштабах України – мільйон врятованих життів!

І цю місію зобразила виставка, яка відкрилася в Музеї історії Маріупольського комбінату ім. Ілліча. Вона розповідає про подвиг самовідданих іллічівців, про неоціненний внесок волонтерів, про діяльність Гуманітарного штабу за останні три з половиною роки.

Серед безлічі фотографій і документів, представлених в експозиції музею – стенд з книгами відгуків і спогадів. У них – сотні історій про рятівну допомогу. І таких історій буде ще безліч. Поки не закінчиться війна, яка змінила нас, поки виконує свою місію Гуманітарний штаб Ріната Ахметова.

ДЖЕРЕЛО