Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Як добро й мистецтво стають закликом до життя. БЛОГ Романа Рубченка, директора Фонду Ріната Ахметова

01.11.2018

Іноді в нашому житті відбуваються алогічні речі: гостра, болюча тема, порушена в суспільстві, стає стимулом світлих, творчих починань. Одна з таких тем – доля дітей, які постраждали від конфлікту на Донбасі. Уособленням їхніх історій стала маленька Мілана Абдурашитова з Маріуполя. Три роки тому дівчинка разом із мамою потрапила під обстріл мікрорайону Східний. Жінка загинула на місці, а Мілана дивом вижила. Дитяче горе загострила важка фізична травма: лікарям довелося ампутувати дитині ніжку.

Історія Мілани відкриває фотокнигу «Донбас і Мирні», яку видав Фонд Ріната Ахметова. У літописі страшних подій на сході України багато болю та страждань. Разом із тим, у кожній з 11 представлених у ній історій конкретних людей є життєствердний промінь надії – незмінно яскравий і помітний.

Коли створювалася фотокнига, своєчасно стався збіг багатьох чинників. Оригінальна ідея – зримо розповісти про долі мирних жителів – надихнула творчий колектив, люди вклали душу в цей процес. Історія допомоги не тільки надала новий стимул талантові, а й змогу розкритися в новому, несподіваному напрямі. Врешті кожен читач фотокниги не залишився байдужим до її героїв, а сама книга стала імпульсом для нових творчих починань.

У результаті такої синергії благодійництва і таланту, як візуальне продовження фотокниги, з’явився проект «Мурали». Історія Мілани вразила автора мурала, художника Сашу Корбана – він спробував передати глядачеві саме почуття дівчинки. Вийшов дивовижний ефект. З одного боку, книга, де яскраві фотографії змінюються страшними чорно-білими кадрами, розповідає про велике горе. Зокрема історію Мілани, на долю якої випала така жахлива трагедія. З іншого – маленька сильна дівчинка своєю волею до життя пробудила такі емоції художника, що їхня спільна енергетика перетворила мурал на заклик до життя. Про те, що це вдалося, кажуть самі маріупольці. Спочатку деякі містяни скептично поставилися до мурала, але потім зізналися: коли дивляться на нього, їм хочеться жити.

Більш того, своїм особливим життям за межами фотокниги почав жити сам мурал. В Інстаграмі в нього величезна популярність. Мене вразив пост юнака, який збирається під муралом освідчитися дівчині й запитує, як краще зробити цей крок.

Найголовніше в роботі для Фонду Ріната Ахметова – не лише допомагати, але й дарувати людям надію, віру в майбутнє. Подібні проекти, учасники яких охоплені єдиним душевним поривом, наочно демонструють успіх починання. Багато компонентів рідко групуються гармонійно, але коли таке відбувається, отримуємо неймовірний ефект.