Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Відео лекції проекту "Динамічний музей"

01.01.2016

Лекція 1 "Сучасні тенденції в європейських музеях"

Міхаіл  Гнєдовскій, член Правління Європейського музейного форуму, директор «Інституту культурної політики»

Лекція 2 "Сучасні тенденції розвитку музейної справи на прикладі Національного музею Грузії"

Давід Лордкіпанідзе, генеральний директор Національного музею Грузії (Georgian National Museum), іноземний член Національної академії  наук Сполучених Штатів Америки, науковець, реформат і популяризатор грузинських музеїв (Грузія, Тбілісі).  

Лекція 3 "Бачення музею ззовні: потреби і очікування публіки"

Ксеркс Мазда, голова відділу освіти та взаємодії з аудиторіями Британського музею в Лондоні. (Великобританія, Лондон). 

Лекція 4 "Виклики та можливості. Музеї в глобалізованому світі"

Ганс Мартін Хінц, президент Міжнародної ради музеїв ІКОМ (Берлін, Німеччина). 

Лекція 5 "Навіщо сучасне мистецтво класичному музею. Досвід Ермітажу"

В рамках паралельної лекційної програми до проекту «Динамічний музей» Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» відбулась зустріч з Дмітрієм Озерковим, керівником відділу сучасного мистецтва Державного Ермітажу (Санкт-Петербург, Росія), куратором проекту Ермітаж 20/21.

Лекція 6 "Досвід експозиційної роботи Лувру"

В рамках паралельної лекційної програми до проекту «Динамічний музей» Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» за підтримки Французького культурного центру (Institut Français d'Ukraine) відбулась зустріч з головою відділу скульптури в Луврі Гілемом Шерфом (Франція).

Гілем Шерф – голова відділу скульптури в Луврі, видатний фахівець з мистецтва XVIII ст.
Куратор багатьох виставок, відповідальний за постійні експозиції скульптур і редактор більшої частини каталогів. Організатор та модератор численних міжнародних наукових колоквіумів. Автор ряду монографій та статей на тему французької скульптури XVIII ст.

Лекція присвячена досвіду роботи Лувра в цілому та його скульптурного відділу зокрема, взаємодії нових і старих експозицій, а також проблематиці інсталювання творів мистецтва в історичні і новозбудовані експозиційні простори. Зустріч відбулась 22 травня 2013 року в Національному художньому музеї України.

Модератор: Олеся Островська-Люта – куратор, арт-критик, керівник програм і проектів за напрямом «Культурне надбання» Фонду Ріната Ахметова.

Лекція 8 "Музейний дизайн для Берліна і з Берліна"

Александер Шварц – берлінський архітектор, креативний директор і партнер архітектурного бюро David Chipperfield Architects Berlin. Керівник відомих музейних архітектурних проектів, зокрема, Нового музею та галереї Джеймса Саймона на Музейному острові в Берліні, музею сучасної літератури в Марбаху та музею Фолькванг в Есені. Викладає в університеті Баухауз у Веймарі.

Александер Шварц розповів про історію музейної будівлі, про старі та нові підходи до архітектури музею, про те, як колекція музею визначає його архітектуру, адже, за його власним висловом, «значно легше будувати для музею з колекцією, аніж для музею без колекції». З лекції також можна дізнатися про низку музейних проектів, створених архітектурною компанією Девід Чипперфілд для  Берліна – постійно мінливого міста, а також про музейні проекти для інших країн чи інших часів – від малесеньких сучасних музеїв у пустелі Судану до реставрації знаменитої модерністської будівлі Нової галереї Міса ван дер Рое в Берліні. Зустріч відбулась 25 вересня 2013 р. в Національному художньому музеї України.

Лекція 9 "Погляд на майбутнє музеїв"

В рамках Регіонального проекту Східної Європи та Центральної Азії Goethe-Institut «Машина часу. Музей у 21 столітті» та паралельної лекційної програми проекту «Динамічний музей» Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України відбулась лекція професора  Міхаеля Фера  (Німеччина) на тему «Погляд на майбутнє музеїв».

Зустріч проходила 9 жовтня 2013 року в Національному художньому музеї України.

На думку професора Фера, музеї є чимось більшим, ніж просто інформаційними чи академічними інституціями. Це самодостатні системи комунікації, котрі в процесі власної діяльності формуються, завойовують авторитет та мають свій соціально-політичній вплив. Аби визначити їхнє місце і роль у сучасному світі, слід проаналізувати, як музеї влаштовані і яким чином працюють.

У нинішньому світі, що шалено змінюється під впливом нових медіа і переходить у вимір «діджитал», музей має залишатися місцем, що сприяє розумінню мистецтва та народженню смислів і знань. Але робити це потрібно відповідно часу й контексту, з новим осмисленням – аби не втратити аудиторію і сам музей.

Професор Міхаель Фер – директор Інституту «Мистецтво у контексті», член ForMuse дослідницької групи в музеї Йоаннеум Грац / Міністерство науки Австрії, 2010-2012 Член Ради у справах мистецтв у Берліні. Куратор виставок сучасного мистецтва, історії культури та містобудування. Кандидат мистецтвознавства у галузі Раннього середньовіччя.

Регіональний проект «Машина часу. Музеї у 21 столітті» у Східній Європі та Центральній Азії Goethe-Institut спрямований на трансформацію музеїв на пострадянському просторі. Goethe-Institut пропонує музеям консультації експертів з Німеччини та заходи  з підвищення кваліфікації представників музеїв, що проводяться у Тбілісі, Берліні та Києві. Проект покликаний дослідити сьогоднішні музеї, їхнє місце і значення в сучасному контексті, а також  підтримати обмін і взаємодію між партнерами у Східній Європі та Центральній Азії. Goethe-Institut запросив до участі в регіональному проекті Національний художній музей України у Києві та Державний Природничий музей при Національній Академії наук України у Львові.