Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

МІЖНАРОДНИЙ ПРОЕКТ «БОСХ 500»

26.10.2015

У 2016 році виповниться 500 років з дня смерті найзагадковішого художника в історії західного мистецтва — нідерландця Іроніма Босха. По всій Європі заплановано виставкові, дослідні та шоу-проекти, присвячені таємницям і загадкам великого митця та його послідовників. Ось десятка найграндіозніших подій, що відбудуться у його рідному місті Хертогенбос та мадридському музеї Прадо.

1. Виставка «Видіння генія», Хертогенбос, 13 лютого - 8 травня 2016
Виставка «Видіння генія» стане кульмінаційним моментом запланованих заходів у рідному місті художника - Хертогенбосі. Така кількість робіт Босха — 20 картин і 19 малюнків — ще ніколи не була представлена тут. У проекті візьмуть участь найбільші світові музеї: Лувр, Метрополітен, Прадо, Національна галерея мистецтв у Вашингтоні, Палаццо Ґрімані у Венеції, Музей Бойманса-ван Бенінгена у Роттердамі.
Важливою частиною виставки стане презентація міжнародного проекту «Босх: дослідження та збереження» — результатів шестирічної роботи, в межах якої було ретельно вивчено та відреставровано роботи художника.

2. «Босх. Виставка століть», Прадо, 31 травня - 11 вересня 2016
Прадо обіцяє зробити свою презентацію «Виставкою століть» і, втім, не без підстав. В експозиції буде представлено рекордну для Босха кількість робіт в межах однієї виставки — майже 50! Крім цього, глядачі матимуть нагоду познайомитися з роботами майстрів, які працювали поруч з Босхом у його рідному місті, а також рідкісними творами художників-послідовників Босха у XVI столітті.
До реалізації проекту підключаться музеї з усього світу: Музей стародавнього мистецтва в Лісабоні, Альбертіна у Відні, Музей образотворчих мистецтв у Бостоні, Метрополітен, Лувр, Національний музей у Вашингтоні, Музеї Венеції та Музей Бойманса-ван Бенінгена в Роттердамі.

3. Виставка «Риба Ставок Пісня» Ієруна Коойманса, Stedelijk Museum's-Hertogenbosch, 19 грудня 2015 - 5 червня 2016
Художні виставки на честь Босха в Stedelijk Museum's-Hertogenbosch почнуться з прем'єри відеотриптиха нідерландського художника Ієруна Коойманса (Jeroen Kooijmans). Епічна робота «Риба Ставок Пісня» митця стала результатом його десятирічної роботи в Нідерландах, Угорщини та на острові Кюрасао. Важливим джерелом натхнення став «Сад земних насолод» Босха.

4. Виставка Начо Карбонелла, Stedelijk Museum's-Hertogenbosch, 18 червня - 11 вересня 2016
Іспанський дизайнер Начо Карбонелл працює у стилі сюрреалізму. Він створює меблі та предмети інтер'єру, наділяючи їх такою яскравою індивідуальністю, що вони стають схожими на живих істот. Їхній екстравагантний вигляд часом змушує сумніватися у їхньому практичному використанні. Натхненником для іспанця став не хто інший, як сам Босх.

5. Виставка Фернандо Санчеса Кастілльо, Stedelijk Museum's-Hertogenbosch, 18 червня - 11 вересня 2016
Іспанський художник Кастілльо досліджує зв'язок між мистецтвом і владою. Працюючи над арт-інсталяціями, відеоартом і скульптурою, він надає своїм роботам ігрову та навіть гумористичну форму, і демонструє свої політичні погляди. Для нинішньої виставки Кастілльо представить свою нову роботу, яку зробив би Босх для короля Іспанії Філіпа II.

6. «Небеса, Пекло і Земля», Stedelijk Museum's-Hertogenbosch, 24 вересня 2016 - 15 грудень 2017
«Небеса, Пекло і Земля» — це триптих художників з міжнародним визнанням, заснований на основних темах Босха: безперервних конфліктах між суперечливими силами світу, життя і психіки людини. Скандально відомий британський дует Jake & Dinos Chapmen представить «Пекло», швейцарський відеохудожник Pipilotti Rist  — «Небеса», а голландський режисер Gabriel Lester обєднає ці крайнощі разом у новій інсталяції.

7. Виставка «Босх в Конго» Яна Фабра, Het Noordbrabants Museum, 11 червня - 18 вересня 2016
На виставці будуть представлені монументальні мозаїчні панно з серії «Данина Ієроніму Босху в Конго» (2011-2013). Бельгійський художник розповість про жорстокість і жадібность колонізаторів, що зазнала колишня колонія Бельгії — Конго.

8. Проект Bosch Beest, Хертогенбос, вересень 2015 - грудень 2016
З вересня 2015 у міській кузні Хертогенбоса виготовляють трилику сову — 9-метрову конструкцію. Усі бажаючі можуть стати учасниками захопливого дійства, освоїти ковальську майстерність і взяти учать у створення нового символу міста та образу, який полюбляв зображувати у своїх творах Босх.

9. «Босх-парад: музика, театр, цирк», Хертогенбос, листопад 2015 - грудень 2016
500-річчя з дня смерті свого найзнаменитішого жителя Хертогенбос збирається з розмахом відзначати цілих 500 днів! З цієї нагоди у місті заплановано фестивалі музики та театру, дитячі вистави та опера, циркові та освітні програми. З точними датами та програмою можна ознайомитися на сайті http://www.bosch500.nl/.

10. Bosch Digital: новинки-додатки
Жителів «цифрового сьогодення» організатори проекту обіцяють потішити у вересні 2016 року. До цього часу уже будуть доступні два додатки The Bosch Camera, які дозволять створювати цифрові картини з елементами робіт Босха та відправляти їх своїм друзям як листівки.

Джерело: https://artchive.ru/