Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Унікальний музей очевидців війни відкрив Фонд Ріната Ахметова

17.07.2021

Фонд Ріната Ахметова відкрив унікальний Музей «Голоси Мирних». Це перший і найбільший в Україні архів свідчень мирних жителів Донбасу, які постраждали внаслідок збройного конфлікту. Фонд ставить перед собою завдання зробити його найбільшим музеєм у світі.


Унікальність музею ще й у тому, що це онлайн-музей. У ньому вже зібрано понад 2000 історій свідків війни, але це тільки початок. Мета – зібрати 100 000 історій до 2025 року.


Музей створений згідно з маніфестом відомого турецького письменника, лауреата Премії Миру і Нобелівської премії з літератури Орхана Памука, який проголошує, що завдання музеїв сьогодення і майбутнього – розповідати не про державу, а про людину. В історіях Музею «Голоси Мирних» буде тільки гола правда про те, як війна ламає долі. На конкретних прикладах. Від першої особи.


Кожна історія, розказана від першої особи, говорить болем тих, хто був змушений ховати від бомбардувань і обстрілів своїх дітей і людей похилого віку, кому довелося бігти, залишаючи рідні домівки і ставати вимушеними переселенцями.


На сайті Музею в розділі «Історії Мирних» можна прочитати розказане людьми, побачити фотографії з ними та їхніми близькими, знімки будинків, дворів, міст і сіл після збройних дій. Фонд записав і зберігає на сайті Музею серію відео- і аудіоінтерв’ю з очевидцями подій. Також кожен, хто заходить, може впорядкувати матеріали за датою і назвою населеного пункту, ознайомитися з подіями, які сталися в конкретний час і в означеному географічному місці. В окремому розділі зберігаються есе, знімки артефактів і малюнків дітей.


Концепція Музею «Голоси Мирних» розроблялася командою Фонду за участю авторитетних українських і міжнародних музейних експертів.


Для Фонду Ріната Ахметова важливо задокументувати і зберегти кожну історію, щоб подібні людські трагедії ніколи не повторювалися, в ім'я кращого майбутнього, в ім'я миру.


Історії очевидців про пережите та різні зібрані матеріали – це унікальна база для дослідників, журналістів, а також ‒ для написання книг, створення документальних, художніх фільмів та інших проєктів, які допоможуть Мирним та Україні впоратися з болем і втратами.


Збір свідчень мирних жителів стартував у лютому 2020 року, але підготовка до нього почалася набагато раніше. З самого початку збройного конфлікту, ще в 2014 році, в Фонд дзвонили, писали і розповідали про трагічні події люди, які живуть на лінії розмежування, і переселенці.


За результатами дослідження Київського міжнародного інституту соціології, 86% жителів України і 89% жителів Донбасу вважають, що свідчення Мирних повинні бути збережені для майбутніх поколінь. Половина опитаних жителів Донбасу повідомили, що вже готові відкрити світові свою історію.


Ви також можете розповісти свою історію. Перейдіть за посиланням https://civilvoicesmuseum.org/my-story і заповніть невелику анкету, щоб зробити свій внесок у збереження пам'яті.