Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Три літа війни. Три літа допомоги. БЛОГ Римми Філь, координатора Гуманітарного штабу Ріната Ахметова

04.08.2017

Дні весни й літа 2014 року запам’яталися практично за хвилинами. Вони врізалися в пам’ять осколками страшних новин: про загибель дітей, про зруйновані будинки, про від’їзди, тимчасові, всього на пару тижнів.

Життя розділилося на «до» й «під час». Тому що «після» немає досі. Свідомість відмовлялася приймати й розуміти, що йде справжнісінька війна. Та, що була для тебе раніше тільки в книгах і фільмах, що поруч розриваються снаряди й люди живуть у підвалах.

Страх і відчай паралізували думки. Що робити? Куди тікати з рідного дому? Як жити?
У цій ситуації дедалі більше людей потребували допомоги. Допомоги, щоби вижити.

Навесні 2014 року Благодійний Фонд Ріната Ахметова почав допомагати виїхати із зони бойових дій дитячим будинкам у Слов’янську і Краматорську. Тоді всі думали, що тиждень-два, і все буде як раніше. Але війна розгоралася зі страшною силою.

І влітку 2014-го Рінат Ахметов приймає важливе й дуже своєчасне рішення – максимально допомагати мирним жителям, які опинилися в зоні конфлікту.

Ситуація змінювалася щохвилини, і формат допомоги теж змінювався постійно. Так народився Гуманітарний штаб. Саме Штаб, де від рішення до виконання – мінімум часу.

Зараз, навіть за три роки, розумієш, наскільки створення Штабу було важливим і життєво необхідним.

У нас не було стратегії. Ми не знали, що будемо робити за рік і навіть за кілька місяців. Але в нас було щось найважливіше – була мета допомогти людям у цій біді.

Штаб працював цілодобово. Перша гаряча лінія складалася зі членів сімей працівників. Люди телефонували з благанням про допомогу вивезти їх із міст, де палала війна. Завдяки героям-волонтерам, ми вивозили людей похилого віку й дітей із найгарячіших точок. Люди везли із собою не шуби і кришталь. Вони рятували котів і собак.

Штаб евакуював 39 462 осіб, з них 14 784 – діти. 6 939 осіб отримали допомогу в розселенні.
Евакуація для мене – найболючіша тема. Може, тому, що ми всі виявилися переселенцями-біженцями, може, тому, що приймала дзвінки вночі тоді моя сімнадцятирічна дочка.

Ніколи не забуду, як вона організовувала евакуацію літній хворої жінки після інфаркту і її сину-інваліду, прикутому до ліжка.

Евакуація, розселення, допомога породіллям – всім цим займався Штаб у перше літо війни.

Звичайно, наймасштабнішою й найвідомішою програмою стала допомога продуктами. На «Донбас Арені» розвернувся найбільший логістичний центр допомоги найбільш беззахисним.

Набір виживання – так назвали люди продуктовий пакет із найнеобхіднішими продуктами. Ретельний добір продуктів, контроль якості, набір найпотрібніших продуктів. Це просто неймовірні масштаби! Штаб став наймасштабнішою гуманітарною місією, яка працює на сході України.

Продукти, абсолютно відверто, стали порятунком для людей, позбавлених всілякої допомоги й соціальних виплат, для тих, хто жив на лінії вогню, для багатодітних сімей.

Зовсім нещодавно я була в компанії донецьких переселенців. Як завжди, спогади, історії. Одна жінка, у якої в мирний час у Донецьку була своє діло, розповідала про себе: «Якби ми не поїхали, не знаю, що було б із нами. Ні я, ні чоловік не були ще пенсіонерами. І допомогу Ахметова ми б не отримували. Я не знаю, як би люди жили без його допомоги!».

Жінка не знала мене. Після цих спогадів я знову «пішла» у 2014 рік, коли готувалася перша колона з продуктами, коли будувалася робота на «Арені», коли крупи й консерви з Гуманітарного набору рятували людей похилого віку від голоду…

За три роки було видано: 11 832 756 наборів виживання, з них 10 968 530 – для дорослих і 864 226 – для дітей.

Три роки Штабу – це три роки щохвилинної роботи на оголеному нерві. З великими трагедіями маленьких людей. Звичайних людей, які стали заручниками війни. Тому програма адресної допомоги була й залишається найгострішою. Неможливо звикнути до болю й читати без хвилювання листи з проханням про допомогу на проведення термінових операцій дітям або забезпечення ліків, без яких просто не прожити.

У межах напряму «Ліки дітям» видано 2 978 наборів медикаментів для діток, хворих на цукровий діабет, астму та епілепсію. Цю допомогу отримали 1 220 дітей.

1 600 осіб отримали допомогу в проведенні невідкладного лікування й операцій. З них 670 осіб – дорослі і 930 – діти.

У межах напряму «Здорове серце» 15 дітям надано допомогу в проведенні операції на серці. За проектом «Реабілітація поранених дітей» 70 поранених дітей Донбасу отримали підтримку Штабу, з них 65 пройшли курс лікування в реабілітаційних центрах України, а 5 дітям були видані технічні засоби реабілітації. Три роки. Роботи, горіння, порятунку, допомоги.

Банальна фраза «як вчора» тут набуває істинного сенсу. Ніби вчора Рінат Ахметов прийняв рішення відкрити Гуманітарний штаб. Ніби вчора ми оголосили про це. Ніби вчора була перша колона до Донецька.

За цей час Штаб допоміг вижити більш ніж мільйону людей. І за цією цифрою стоїть величезне бажання допомогти й щире співчуття однієї людини – Ріната Ахметова.

А я, як і всі, хто був причетний до цієї великої місії, кажу щире спасибі за можливість саме в такому діянні, горінні, допомоги прожити ці страшні три воєнні літа.

ДЖЕРЕЛО