Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Штаб Ахметова допомагає дітям, які страждають на цукровий діабет

18.01.2017

Навіть виявивши вчасно проблеми зі здоров’ям у дитини, батьки не завжди мають можливість якісно пролікувати малюка або полегшити йому стан. Звичайна сім’я з донбаського міста Єнакієве, яка волею долі опинилася на непідконтрольних територіях, була змушена звернутися до Гуманітарного штабу Ріната Ахметова по допомогу – і в ній їм не відмовили. Історію хлопчика розповідає газета «Сегодня».

ВСТИГЛИ. Ярославу Ільїну за кілька днів виповниться всього чотири роки, але він вже знає, що дитинство не завжди буває яскравим і безхмарним. У маленького Ярослава цукровий діабет. У листопаді минулого року мама Надія з тривогою помітила, що синочок п’є дуже багато води.

«Спочатку подумали, що син десь застудився. Помчали до лікарні здавати аналізи, і в крові рівень цукру зашкалював: за норми в 6 одиниць у Ярика було 14, – розповіла Надія Ільїна. – Відразу ж нас поклали спочатку в єнакіївську лікарню, потім перевели в донецьку дитячу лікарню».

До Донецька дитину привезли з рівнем цукру вже у 30 одиниць і помістили в реанімацію. Медики повідомили батькам, що ще б кілька годин, і дитина могла впасти в діабетичну кому.

«Чому раптом у сина розвинувся цукровий діабет, ніхто сказати не може. Можливо, дався взнаки стрес останніх двох років на Донбасі. А може, вірусна інфекція якась. У єнакіївській лікарні, де ми з Ярославом лежали, дуже багато маленьких діток з аналогічним діагнозом», – розповіла Надія.

ТЕСТ-СМУЖКИ. Після курсу лікування перед Ільїними постала проблема купівлі глюкометра й тест-смужок для вимірювання рівня цукру в крові хлопчика. Допомогла лікар, яка порадила звернутися до Гуманітарного штабу Ріната Ахметова за тест-смужками, адже в аптеках на непідконтрольних територіях Донбасу їх ніяк не знайти, а ті, що все-таки є, не завжди підходять під конкретні моделі глюкометрів.

«Подали до Гумштабу заявку на тест-смужки, і нам не відмовили», – розповіла мама хлопчика.

ЗАМІСТЬ ЦУКЕРОК. Боротися зі своєю недугою Ярославу було важко. В один момент раптом опинилися під забороною всі ласощі. Надії доводиться витримувати перепади настрою Ярослава, від веселого сміху до гірких сліз.

«Тут нічого не поробиш, настрій у діабетиків залежить від рівня цукру в крові», – зітхає Надія. Але вихід знайдено. Замість солодощів – активні ігри на свіжому повітрі й заняття в басейні. Організм малюка повністю припинив вироблення власного інсуліну, і йому доведеться все життя контролювати цукор у крові.

У межах проекту «Ліки дітям» допомогу від Гуманітарного штабу Ріната Ахметова щорічно отримують понад 1000 тяжкохворих дітей. Найбільшим попитом серед за час роботи проекту стали протисудомні препарати – Штаб видав 827 наборів для дітей, які страждають на епілепсію і ДЦП. Також діти отримали: 630 наборів протиастматичних препаратів, 231 набір інсуліну і 480 наборів тест-смужок.

ДЖЕРЕЛО