Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Сердечко з «парасолькою». Блог Римми Філь

07.02.2021

З 2013 року Фонд Ріната Ахметова допомагає дітям із діагнозом «вада серця». Для системної боротьби з недугою в 2017 році почав працювати проєкт «Здорове серце». Проведено вже понад 120 операцій зі встановлення імпланта-оклюдера. Це така «парасолька», яка закриває дірочку в дитячому сердечку і рятує життя.

Щороку в Україні з’являється на світ близько 4 500 малюків із діагнозом «вада серця». Чим раніше він виявлений, тим більше в пацієнта шансів на щасливе та здорове життя в майбутньому.

***

У сім’ї Філатових із Маріуполя дві дочки. У молодшої, дворічної Оленки, відразу після народження виявили декілька не закритих отворів у серцевому м’язі. Лікарі сказали, що з часом дірочки заростуть. Так і сталося, але одна артеріальна протока в серці залишилася відкритою. Через це крихітка часто почувалася погано, швидко втомлювалася і не могла розвиватися так само, як здорові діти. Олені була потрібна операція.

Лікарі порадили звернутися за допомогою до Фонду Ріната Ахметова. Так Олена стала учасницею проєкту «Здорове серце». Їй зробили операцію ендоваскулярним методом.

- Це найсучасніший і нетравматичний метод лікування. Така операція проводиться без розрізів, без скальпеля. Ми проколюємо великі судини на стегні і за допомогою довгих тонких катетерів проникаємо до проблемного місця. Катетером доставляється оклюдер – пристрій, який може розтягуватися в довгу трубочку та приймати форму парасольки розміром до 4 см. Коли парасолька досягає отвору в міжпередсердній перегородці, лікар відкриває його і фіксує в отворі. Згодом з’єднувальна тканина проростає в нього, і оклюдер стає частиною серця. Дитина повертається до повноцінного життя. Після операції таким методом організм відновлюється за лічені дні на відміну від порожнинної операції, – пояснює Ігор Дітковський, кардіохірург Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова, експерт проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Здорове серце».

Тепер життю Оленки нічого не загрожує. Вона сповнена енергії та насолоджується дитинством.

Це щасливі історії діток, чиї життя в прямому сенсі слова тепер міцно укріплені «парасолькою» в сердечку.

***

«Втрачати свідомість зараз не час. Зберіться, подумайте і прийміть рішення, як будете чинити», – слова лікаря долинали до Таїсії Козюменської, мами восьмирічного Микитки з Луганської області, як крізь вату. Жінка не могла повірити, що у її малюка вроджена вада серця і відкладати операцію вже не можна.

А ці слова мама Микити напише потім: «15 березня 2017 року сердечко нашого синочка стало здоровим! Зараз Микитка відмінник, займається танцями, малюванням і волейболом. На сьогоднішній день про те, що мій син «особливий», я згадую, тільки коли по телебаченню бачу історію, схожу на нашу».

Аневризма міжпередсердної перегородки – діагноз маленького Ігоря Язикова звучав як вирок. Терміново оперувати. Ось тільки Язикові – переселенці з Донецької області, на дорогу операцію коштів немає. Ігорька прооперували в грудні 2017 року. Він абсолютно здоровий.

Такі дітки з «парасольками» в сердечку пустотливі, веселі й щасливі. І найголовніше – вони живуть!