Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Щоб знати й пам'ятати. БЛОГ Римми Філь

31.01.2018

У Маріуполі відкрилася експозиція, присвячена діяльності найбільшої гуманітарної місії в Україні – Гуманітарного штабу Ріната Ахметова.

Маріуполь зовсім не випадково обраний для відкриття першої виставки. Саме сюди прибули перші колони з гуманітарною допомогою. Саме сюди першочергово бігли люди від війни. Саме Маріуполь став містом порятунку для тисяч людей. Це місто біля моря дуже добре знає, що таке мир і що таке війна.

За рішенням Ріната Ахметова, в серпні 2014 року було відкрито Гуманітарний штаб. Його місія і завдання були й залишаються незмінними – максимально допомагати землякам, які постраждали від воєнних дій. Тоді, в 14-му, починаючи роботу в Штабі, ніхто з нас і подумати не міг, що це на роки й що допомога буде такою масштабною. Понад 5 тисяч волонтерів взяли участь у роботі Гуманітарного штабу. Це водії фур з продуктами та маршруток, які вивозили людей з воєнного пекла. Це фасувальники, оператори гарячої лінії, психологи.

Експозиція в Музеї історії Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча розповідає про таких людей, звичайних героїв сьогодення.

Я запам'ятаю цей день назавжди. 22 серпня перший рейс гуманітарної допомоги прибув до Маріуполя, на ринок «Азовський». Це були 60 фур з харчовими продуктами та предметами першої потреби: крупою, цукром, борошном, макаронними виробами, консервами, соняшниковою олією, дитячим харчуванням, засобами особистої гігієни, памперсами, сірниками, сіллю, свічками. Вантаж був призначений для 200 тисяч переселенців з Донецької та Луганської областей.

З цього дня почалася щоденна спільна робота волонтерів металургійних підприємств Маріуполя і Штабу. Загалом руками сотень маріупольських волонтерів було сформовано приблизно 1,5 мільйона дорослих продуктових наборів і більш ніж 125 тисяч дитячих.

В історії Штабу та Маріуполя окремим рядком вписана дата 24 січня 2015 року. Тієї суботи Лівий берег міста та мікрорайон Східний піддалися обстрілу установками «Град». Загинуло 30 мирних жителів, безліч поранених, була зруйнована інфраструктура, зник мобільний зв'язок. Тоді потрібна була допомога волонтерів іншої спеціалізації – в лікарнях з пораненими та родичами постраждалих працювали психологи, будівельники допомагали відновлювати житло та справлятися зі зруйнованим. Допомога була потрібна різнопланова.

За весь час роботи Штабу було два логістичні центри. З «Донбас Арени» допомога розвозилася на непідконтрольній території. З Маріуполя – для переселенців і жителів «сірої зони». Після 28 лютого 2017 року, коли була захоплена «Донбас Арена» та заблокована робота Гуманітарного штабу, Маріупольський ринок «Азовський» залишився єдиною точкою збирання гуманітарної допомоги. Щодня звідси вирушають за адресами бригади мобільної допомоги.

Місія Штабу, дійсно, вже стала історичною. Адже за час його роботи вдалося врятувати життя понад мільйона людей! І про будні роботи Штабу дуже потрібно знати й пам'ятати.

ДЖЕРЕЛО