Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Разом проти вірусу: Фонд Ріната Ахметова взяв участь у Всеукраїнському форумі, присвяченому боротьбі з COVID-19

09.02.2021

9 лютого Фонд Ріната Ахметова виступив на дискусійній панелі «Регіони проти вірусу», яка відбулася в рамках форуму «Україна 30. Коронавірус: виклики і відповіді». Захід, організований Офісом Президента, зібрав під одним дахом провідних економістів і лікарів країни, авторитетних медичних експертів і представників сектора НДО. В числі учасників форуму – Президент України Володимир Зеленський, прем'єр-міністр Денис Шмигаль, представники Всесвітньої організації охорони здоров'я, UNICEF та агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Фонд Ріната Ахметова розповів гостям і глядачам форуму про свій проєкт «Боротьба з COVID-19 в Україні». Це найбільша, масштабна і системна приватна ініціатива в боротьбі з коронавірусом в країні.

– Фонд Ріната Ахметова першим прийшов на допомогу країні. Практично з самого початку епідемії розпочато проєкт національного масштабу «Боротьба з COVID-19 в Україні». Щоб максимально ефективно протистояти загрозі та підвищити рівень медицини, Рінат Ахметов виділив більш ніж 300 мільйонів гривень на допомогу державним лікарням і об'єднав ресурси благодійного Фонду, ФК «Шахтар» і бізнесів SCM. Почалася велика і системна робота в тісній координації з Міністерством охорони здоров'я. Ми отримали перелік головних медичних потреб, проаналізували одержані дані, опрацювали механізм надання допомоги. Ми визначили перелік медустанов, яким потрібна підтримка та чого вони потребують найбільше. Коли вийшли на міжнародні ринки медичного обладнання, стало зрозуміло, що просто не буде. На кожен апарат ШВЛ, на кожен кисневий концентратор, на кожну коробку тестів претендували організації з усього світу, конкурувати доводилося з цілими державами. Це було непросто, але ми змогли, – розповіла член Наглядової ради Фонду Ріната Ахматова Наталія Ємченко.

Фонд Ріната Ахметова закупив і передав в опорні лікарні 155 кисневих концентраторів, 337 тисяч експрес-тестів, більше 200 тисяч засобів індивідуального захисту і витратних матеріалів. Для 633 койко-місць в регіонах був забезпечений доступ до стаціонарних і мобільних джерел кисню. Ключовим елементом допомоги Фонду стали 207 апаратів ШВЛ – це найбільша поставка подібного обладнання в Україну за час пандемії. Загалом допомогу Фонду отримали 505 медустанов в 203 населених пунктах. Це були і клініки в великих містах, і зовсім невеликі амбулаторії в маленьких містах і селищах.

Міністр розвитку громад і територій України Олексій Чернишов зазначив, що на момент початку епідемії держава не була повністю готова до неї.

– Не було інфраструктури, професійного обладнання, технологiй, навіть знань не було. Офіс Президента спільно з урядом України мобілізували всі можливі сили для протидії загрозі. Але день за днем ​​ми брали ситуацію під контроль. І зараз вона під контролем, – сказав Олексій Чернишов.

Заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко сказав, що дискусійна панель називається «Регіони проти вірусу» не випадково, адже боротьба з коронавірусом багато в чому лягла на плечі обласної влади:

– Багато українців вважають, що боротьбою з ковідом займається тільки Міністерство охорони здоров'я. Але під час процесу децентралізації багато відповідальності та роботи були перекладені саме на обласні державні адміністрації, на місцеве самоврядування.

Заступник міністра охорони здоров'я України Віктор Ляшко зазначив, що тільки об'єднання зусиль суспільства, бізнесу і влади допомогло взяти ситуацію під контроль.

– Пандемія. Жодна країна в світі не здатна самостійно впоратися з викликом, який існує. Наша сила і наша здатність перемогти полягає виключно в об'єднанні. В об'єднанні Офісу Президента, уряду, центральних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, глав обласних державних адміністрацій, представників бізнесу, які відразу підставили плече. Саме це дозволяє справлятися з цими викликами, що існують на сьогоднішній день, – сказав Віктор Ляшко.

Голова Чернівецької обласної державної адміністрації Сергій Осачук також висловив думку, що боротьба з коронавірусом – це справжня командна робота.

– Жодна область самостійно не здатна впоратися з таким викликом. Тільки взаємодія. Винятково щоденний довірчий діалог і високопрофесійні рішення. Вони єдині допомогли нам пройти 2020 рік так, як ми його пройшли, – сказав Сергій Осачук.

Інфекціоністка-епідеміолог, в.о. глави Львівського лабораторного центру МОЗ Наталія Тимко-Іванченко розповіла про висновки, які треба зробити з пандемії.

– З квітня по серпень, довгих чотири місяці, наша область перевищувала антирекорди за кількістю нових виявлених випадків захворювання на Covid-19. 73 000 лабораторно підтверджених випадків захворювання, 2130 осіб, чиє життя забрав коронавірус... Чому ми навчилися за цей період? Ми зрозуміли, що немає окремо педагогів, медиків, бізнесу, влади. Ми всі в одному човні. І завдання одне – вийти з пандемії з найменшими втратами, – додала лікарка.

Відповідаючи на запитання ведучого панелі про те, які кроки необхідно зробити бізнесу і державі для подолання пандемії, Наталія Ємченко сказала:

– Комунікація та діалог – головне, що має бути для ефективної кооперації. Але, звичайно, повинні бути лідери процесу, тому що немає нічого гіршого, ніж паралельні процеси або конкуренція. Є одна спільна мета. І результат має бути один і хороший. І ще одне велике завдання бізнесу – економічне зростання. Тому що локдауни – це не тільки про здоров'я, вони і про економічне здоров'я. Ще хочу сказати, що коронавірус – хороший шанс перенабрати систему охорони здоров'я, створити умови для зміни матеріального забезпечення лікарень, системи мотивації наших лікарів. Велике завдання – не втратити цей шанс.

Проєкт «Боротьба з COVID-19 в Україні» – це не тільки устаткування і витратні матеріали для державних лікарень. Це і соціальні акції, і освітні проєкти для лікарів, школярів і вчителів. Медиків Фонд у співпраці з МОЗ навчав роботі на апаратах ШВЛ, розповідав під час вебінарів про останні методи  лікування COVID-19. Учасниками конференцій стали понад 2000 лікарів з усієї країни. Відеопроєкт «COVID-19: що потрібно знати про роботу апаратів штучної вентиляції легенів» допоміг лікарям відділень інтенсивної терапії освоїти апарати ШВЛ, які поставляв Фонд Ріната Ахметова.

Для вчителів Фонд у партнерстві з Мінціфри випустив серіал «Карантин: онлайн-сервіси для вчителів». Він допоміг педагогам адаптуватися до дистанційної освіти.

Для дітей, переведених на онлайн-навчання, був запущений серіал «Діджитал-фізкультура для школярів за участю зірок спорту». Ведучими проєкту стали гравці футбольного клубу «Шахтар» і національної збірної України Андрій Пятов і Сергій Кривцов, які мотивували дітей займатися спортом в домашніх умовах і показували, які вправи найбільш корисні.