Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

#РАКНЕВИРОК Фонду Ріната Ахметова: як зцілити душевні рани онкохворого

18.01.2022

Фонд Ріната Ахметова спільно з журналом VOGUE за підтримки ЦУМ Київ продовжують проєкт #РАКНЕВИРОК. Його мета ‒ психологічно підтримати українців з онкологічними захворюваннями та допомогти їм перемогти хворобу.

‒ Проєкт #РАКНЕВИРОК надає трибуну найкращим онкологам і психологам країни, які допоможуть людям швидше впоратися з першим шоком від поставленого діагнозу, прийняти його та розпочати боротьбу за життя та здоров'я. Крім того, #РАКНЕВИРОК – це історії українців, які змогли перемогти хворобу. Ми віримо, що ці щирі історії надихнуть та підтримають пацієнтів, які лише починають важку боротьбу з онкологією. Усі історії об'єднує одне спільне посилання – як важливо в процесі боротьби навчитися жити заново, знаючи про діагноз, – розповіла Ірина Блажан, головна директорка програм Фонду.

Ще одним гостем ефіру стала онкопсихологиня, співзасновниця Української психоонкологічної асоціації, членкиня Української асоціації когнітивно-поведінкової терапії Вікторія Костецька.

‒ Онкопсихологи працюють із пацієнтом увесь період захворювання, починаючи від постановки діагнозу. А також із родичами та близькими пацієнтів, супроводжуючи їх на всьому етапі лікування. Дуже важливо мати підтримку, ‒ розповіла експертка.
Вона закликала не боятися приділяти увагу психологічному здоров'ю.

‒ Ми завжди боїмося чогось нового та невідомого. Деякі вважають, що психолог буде дивитися на них, як на ненормальних. Або буде звинувачувати у захворюванні. Це табуйована тема, і ми ніколи такого не допускаємо. Онкопсихологи – плече, на яке можна спертися в той момент, коли здається, що допомоги більше немає звідки чекати, ‒ наголосила Вікторія Костецька.

Вона додала, що на сьогоднішній день дослідження виключають зв'язок між психологічним фактором та виникненням онкозахворювань. Проте є нюанси.

– На утворення раку впливає стрес. Але не безпосередньо, а опосередковано. Якщо людина перебуває в депресії і не слідкує за своїм способом життя – це може призвести до онкологічного захворювання, – пояснила онкопсихологиня.
Вікторія Костецька наголосила, що в Україні допомогу онкопсихолога отримати досить просто. Однак треба про це потурбуватися заздалегідь.

‒ Хочу звернути увагу на те, що в усіх онкодиспансерах є психологи, але їх дуже мало і вони не справляються з потоком людей, ‒ сказала експертка.

Проєкт #РАКНЕВИРОК покликаний на прикладі реальних історій героїнь показати, що життя після діагнозу можливе і рак можна перемогти.

Ви можете залишити свою історію, пройшовши за посиланням https://akhmetovfoundation.org/ru/rinat-ahmetov-poryatunok-zhyttiv/project/raknevyrok

#РАКНЕВИРОК Фонду Ріната Ахметова став логічним продовженням програми «РАК ВИЛІКОВНИЙ». Фонд запустив цю програму в 2008 році, і вона стала першою та наймасштабнішою в Україні програмою з надання допомоги дорослим онкологічним хворим. Завдяки їй допомогу отримали близько 400 тисяч українців.