Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

#РАКНЕВИРОК Фонду Ріната Ахметова: що обов’язково потрібно знати українським жінкам

01.02.2022

Фонд Ріната Ахметова спільно з журналом VOGUE за підтримки ЦУМ Київ продовжують проєкт #РАКНЕВИРОК. Його мета – надати трибуну найкращим онкологам і психологам країни, які допоможуть людям швидше впоратися з першим шоком від поставленого діагнозу, прийняти його та розпочати боротьбу за життя та здоров'я. Крім того, #РАКНЕВИРОК – це історії українців, які змогли перемогти хворобу. Ці щирі розповіді покликані надихнути й підтримати пацієнтів, які лише починають важку боротьбу з онкологією. Усі історії об'єднує один загальний посил – як важливо в процесі боротьби з недугою навчитися жити наново, знаючи про діагноз.

– За 16 років роботи Фонд допоміг вижити 8 млн людей. У рамках програми «Рак виліковний» Рінат Ахметов витратив на підтримку спеціалізованих медичних закладів України майже чверть мільярда гривень. Це допомогло вижити мільйону пацієнтів, – розповіла Ірина Блажан, головна директорка програм Фонду.

 Гостем чергового ефіру став відомий онколог-мамолог Олексій Зотов.

За словами експерта, є кілька факторів, які здатні запобігти виникненню раку молочної залози.

– Є щонайменше кілька рівнів профілактики. Первинна полягає в тому, що лікарі ліквідують негативну дію факторів ризику на організм жінки. На деякі з них ми можемо вплинути. Це, наприклад, надмірна маса тіла. На низку інших факторів впливати складніше, скажімо, такі як генетична схильність. Тому жінки старше 40 років обов'язково повинні проходити щорічну мамографію, – пояснив Олексій Зотов.

Він також зазначив, що рак молочної залози стає все молодшим і пояснив причини цього.

– Я думаю, це спричинено соціальним устроєм життя. Сучасні жінки пізніше виходять заміж та народжують, менше годують дітей грудьми і рідше користуються гормональними засобами при менопаузі. Плюс, для молодих велику роль має спадковість, – сказав експерт.

Олексій Зотов додав, що на сьогоднішн у світі не створено реально ефективних ліків від раку. Проте ефективно лікувати це захворювання українські лікарі можуть успішно.

– Активно застосовується хірургічний метод лікування раку молочної залози. А також променева терапія та медикаментозне лікування, в сфері яких за останні роки відбулася справжня революція. Усі методи є. Інша річ, що інноваційні ліки досить дорогі й більшості українських пацієнтів недоступні. Разом з тим хірургічне лікування, променева терапія доступні, – розповів Олексій Зотов.

Експерт також додав, що не варто зловживати УЗД молочної залози.

– Не потрібно робити ультразвукову діагностику. Вона може бути лише в окремих випадках ефективнішою за мамографію. Але повторювати його із частотою раз на три місяці всім жінкам точно не потрібно. Є дуже вузьке коло проблем, які можна вирішити за допомогою регулярних УЗ-досліджень, – наголосив лікар.

Проєкт #РАКНЕВИРОК покликаний на прикладі реальних історій героїнь показати, що життя після діагнозу можливе і рак можна перемогти.

Ви теж можете залишити свою історію, пройшовши за посиланням https://akhmetovfoundation.org/rinat-ahmetov-poryatunok-zhyttiv/project/raknevyrok

#РАКНЕВИРОК Фонду Ріната Ахметова став логічним продовженням програми «РАК ВИЛІКОВНИЙ». Фонд запустив цю програму в 2008 році, і вона стала першою та наймасштабнішою в Україні програмою з надання допомоги дорослим онкологічним хворим.