Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

#РАКНЕВИРОК Фонду Ріната Ахметова: історії, які надихають жити

15.02.2022

Фонд Ріната Ахметова спільно з журналом VOGUE за підтримки ЦУМ Київ продовжують проєкт #РАКНЕВИРОК. Його мета – надати трибуну найкращим онкологам і психологам країни, які допоможуть людям швидше впоратися з першим шоком від поставленого діагнозу, прийняти його та розпочати боротьбу за життя та здоров'я. Крім того, #РАКНЕВИРОК – це історії українців, які змогли перемогти хворобу. Ці щирі розповіді покликані надихнути й підтримати пацієнтів, які лише починають важку боротьбу з онкологією. Всі історії об'єднує один загальний посил – як важливо в процесі боротьби з недугою навчитися жити заново, знаючи про діагноз.

Цього разу гостею ефіру стала Дарина Брикайло, співзасновниця фонду допомоги дорослим онкопацієнтам Inspiration Family. Зокрема, вона приділила особливу увагу питанню канцерофобії.

– Ми займаємося канцероосвітою і хочемо зробити рак зрозумілим. Тут є дві складові. По-перше, дійсний страх, який викликає психологічні зміни в людині. Також є більш побутове поняття – це ірраціональний страх хвороби. І щоб позбутися її, потрібно зрозуміти недугу. Тоді страх піде, – розповіла Дарина Брикайло.

Жінка не тільки допомагає онкопацієнтам, але також має свою історію боротьби з онкозахворюванням.

– Усе почалося в 2012 році. Я звернулася до лікаря, тому що були питання з моїм самопочуттям, на які я не могла знайти відповіді. Два роки мені не могли встановити діагноз. Остаточний вердикт «рак молочної залози» я отримала в 2016 році. У моєму випадку був варіант – видалення правої молочної залози, – відмітила Дарина Брикайло.

Нагадаємо, що сьогодні, 15 січня, відзначається Міжнародний день онкохворої дитини. За 16 років роботи Фонд допоміг вижити 8 млн людей. У рамках програми «РАК ВИЛІКОВНИЙ» Рінат Ахметов витратив на підтримку спеціалізованих медичних закладів України майже чверть мільярда гривень. Це допомогло вижити мільйону пацієнтів. Проєкт #РАКНЕВИРОК покликаний на прикладі реальних історій героїнь показати, що життя після діагнозу можливе і рак можна перемогти.

Ви також можете залишити свою історію, пройшовши за посиланням https://akhmetovfoundation.org/rinat-ahmetov-poryatunok-zhyttiv/project/raknevyrok.

#РАКНЕВИРОК Фонду Ріната Ахметова став логічним продовженням програми «РАК ВИЛІКОВНИЙ».Фонд запустив цю програму в 2008 році, і вона стала першою та наймасштабнішою в Україні програмою з надання допомоги дорослим онкологічним хворим.