Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Приклад для дитини, або Хто такий наставник. БЛОГ Альони Лук’янчук, тренера курсу «Травма війни» Гуманітарного штабу

24.04.2016

Допомогти дітям, позбавленим сім’ї

Цьогоріч Фондом Ріната Ахметова розпочато проект «Наставництво для дітей-сиріт». Це не просто один із низки проектів Фонду, це великий внесок у розуміння самої проблеми сирітства.

До початку військових дій щорічно в Україні сиротами ставали приблизно 8 тисяч дітей. Зараз цифру підрахувати складно через переміщення сімей, проблеми з тимчасово залишеними під опікою дітьми. Батьки залишають дітей у центрах опіки в надії, що заберуть їх, коли стануть на ноги. Але все тимчасове, як відомо, дуже швидко стає постійним.

Не раз говорилося про те, що важливо не тільки одягати і взувати дітей, а й соціалізувати.

Соціалізувати не тільки у звичному розумінні цього слова: забезпечити пільговим місцем у виші або спрямувати в училище. Питання, насамперед, у самому підході до особистості дитини та її життя.

Наскільки важлива для дитини сім’я, знають усі. Не дарма дані ЮНІСЕФ кажуть, що тільки 12–14% дітей із дитячих будинків стають інтегрованими в соціум людьми.

Ми можемо постаратися допомогти дітям, позбавленим сім’ї, у формуванні особистості хоча б частково.

Формування особистості

Особистість – поняття, вироблене для відображення соціальної природи людини, визначення її як носія індивідуального начала, що само розкривається в контексті соціальних відносин, спілкування і предметної діяльності.

Ідентичність (лат. Identicus – тотожний, однаковий) – усвідомлення особистістю своєї належності до тієї чи іншої соціально-особистісної позиції в межах соціальних ролей і егостанів. Вона оформляється як психологічний конструкт у підлітковому віці. Ідентичність зумовлює здатність до накопичення особистісного й соціального досвіду й підтримки власної цілісності у схильному до змін зовнішньому світі.

Іншими словами, особистість – це поняття більше соціально-культурне, а ідентичність більше психологізоване.

Сім’я допомагає сформувати ідентичність, а суспільство – сформувати особистість. Якщо ж ми говоримо про дітей, позбавлених сімей, то складно сказати, які рівні ідентичності можуть сформуватися, якщо вони спілкуються тільки з персоналом інтернатів, який закріплений за ними й лише виконує свої функції.

Базові речі, на яких формується ідентичність, можуть дати тільки уважні, люблячі й небайдужі дорослі.

Від народження дитини й до 4–5 років йде формування базової безпеки, яка відповідає за відчуття самої себе у світі. У цьому віці дитина «вбирає» все: відчуття, чи був батько терплячим і спокійним, чи вдалими були перші контакти із зовнішнім світом. Весь досвід зберігається на несвідомому рівні, і як програма реалізується далі в житті.

Від 4 до 8 років іде процес формування ставлення до себе, до оточення, процес розуміння почуттів: любові, прихильності. Це та частина, яка допомагає кожному з нас згодом формувати стосунки з оточуючими, цінувати й будувати їх.

Від 8 до 17 років формується частина ідентичності, що відповідає за соціум, та сама соціалізація, яка допомагає дитині інтегруватися в соціум, шукати себе, вчитися чогось, ставити цілі й досягати їх, вчитися конкуренції, розуміти свій життєвий шлях, не здаватися і продовжувати жити.

Ці три частини і є «базовий скелет» ідентичності, на який згодом «наростає» досвід.

В ідеальному випадку – сім’я допомагає дитині формувати ідентичність. Це й перші слова підтримки «все буде добре, вір у себе», «ти найкрасивіша дівчинка на світі», і розуміння стосунків чоловіка й жінки, дружби, розчарування, успіху. Все це дитина обговорює з батьками в родині.

У разі, якщо дитина позбавлена сім’ї, до 8–10-річного віку у неї формується досвід того, що цей світ – не найбезпечніше місце і відчуття того, що її кинули. Можливо, її неодноразово принижували, били й обходилися з нею не завжди добре. У неї може не бути розуміння того, що таке ставлення, що таке добре ставлення, насамперед до нього самого, що таке любов. Вона може мати лише загальні уявлення про дружбу й зовсім не мати уявлення про себе в цьому світі.

Важливість наставництва

Наставник якоюсь мірою може замінити дитині сім’ю, якої у неї немає.

Він може сформувати відсутній досвід як щодо дитини до себе, якщо буде підтримувати її, так і у ставленні до навколишнього світу. У такий спосіб додавши трохи базової безпеки, даючи зрозуміти, що в дитини є друг, до якого вона може звернутися, опора. Наставник, поділившись своїм досвідом, може допомогти дитині знайти себе, відкрити двері у великий світ. Водночас немає значення, наскільки успішний і заможний сам наставник, головне, щоб він міг бути відкритий із дитиною, зацікавлений і небайдужий. А діти, у яких зовсім мало внутрішньої наповненості, будуть всотувати все, що з ними діляться. Саме тому діти з неповних «складних» сімей або діти-сироти так легко опиняються в поганих компаніях. Не тому, що в них «нещасливі гени», як це прийнято вважати, а тому, що їх легше залучити у велику компанію з будь-якими цінностями. І вони будуть всотувати будь-яку інформацію, будь-який досвід, без особливого опору. Тому що чинити опір може тільки дитина з уже наявною розвиненою ідентичністю і власним досвідом. А дитина з «порожньою» ідентичністю жадібна до будь-якої інформації й цінностей, немає значення, добрі вони чи погані.

Наставник – як вікно у світ, фундамент безпеки, приклад ставлення до дитини.

Реалізація наставництва для дітей-сиріт – це не просто гарна ідея, це можливість збільшити відсоток соціалізації цих дітей у майбутньому.

А можливість вибудувати систему будинків сімейного типу, які замінили б інтернати назавжди, дозволить дати дітям шанс на становлення особистості.

ДЖЕРЕЛО