Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Проєкт «Запитай у лікаря»: імунолог Центру громадського здоров’я розповів про безпечність і плани вакцинації проти COVID-19

18.02.2021

Хто найближчим часом зможе отримати щеплення проти COVID-19, чи доведеться платити за вакцинацію людям не з групи ризику та чи безпечна така профілактична процедура – про це говорили у новому випуску проєкту «Запитай у лікаря». Щодо перспектив вакцинації в Україні Фонд Ріната Ахметова розпитав завідувача відділу імунізації Центру громадського здоров’я МОЗ Олександра Заїку.

Гість онлайн-ефіру повідомив, що до МОЗ уже надійшли документи на державну реєстрацію вакцини від виробників AstraZeneca та Pfizer. На запитання, коли стартує обіцяна урядом вакцинація проти COVID-19, Олександр Заїка відповів:

– Вакцинація в Україні буде відбуватися відповідно до дорожньої карти, що затверджена МОЗ і визначає декілька етапів та передбачає пріоритетні групи ризику, які підпадають під вакцинацію на першому етапі. Вакцина буде надходити до України відповідно до механізмів закупівель. Ми не виключаємо можливість державних закупівель завдяки підтримці донорів – Світового банку  та ЄБРР, а також шляхом механізму COVAX. Наприкінці цього місяця та на початку наступного ми очікуємо надходження перших партій вакцини, – сказав Олександр Заіка.  

Він розповів, що в Україні вже готують медперсонал, який буде контролювати якість зберігання та безпечність вакцин. А ще додав, що планує вакцинувати своїх дітей та робити щеплення проти CОVID-19 сам.

– Вакцина AstraZeneca, яка повинна зберігатися та транспортуватися при температурі плюс 2–8 C вимагає тих самих логістичних умов, як вакцина, яку використовують для інших національних щеплень. Вакцина Pfizer вимагає ультражорстких умов перевезення та зберігання – це мінус 60–80 C. Для забезпечення холодового ланцюга умови зберігання в Україні є. Є спеціальні контейнери із сухим льодом, де зберігають вакцини. Такі температурні умови нові для українців, тому цього тижня тривають навчання працівників складів для зберігання вакцин, а також медпрацівників – як користуватися, транспортувати, перекладати з ультражорстких у звичайні умови та як зберігати вакцини.  

Глядачі поцікавились у лікаря, чи доведеться платити за вакцину проти COVID-19.

– Незалежно від етапів вакцини, які прийдуть в Україну – чи це від COVAX, чи вакцини, придбані на кошти державного бюджету – вони будуть надаватися громадянам України безкоштовно, – розповів Олекссандр Заіка.

Він пояснив глядачам, чи сумісні вакцини проти COVID-19 з вакцинами проти інших недуг, а також куди мають звертатися громадяни, якщо після імунізації будуть спостерігати погіршення самопочуття, а ще – через скільки днів потрібно буде звертатися за повторним щепленням вакцинами AstraZeneca та Pfizer.

На запитання про те, кого з українців вакцинують першими, представник Центру громадського здоров’я МОЗ розповів, що це передусім представники мобільних бригад, які проводять щеплення, також лікарі, котрі працюють з хворими на COVID-19, і персонал служби 103. Медиків відділень інших лікувальних напрямів та решту громадян вакцинуватимуть відповідно до календаря, розрахованого на найближчі два роки.

Завідувач відділу імунізації Центру громадського здоров’я МОЗ Олександр Заїка – чотирнадцятий експерт проєкту Фонду Ріната Ахметова «Запитай у лікаря». Раніше на запитання глядачів на Facebook-сторінці Фонду відповідали  невролог, заслужений лікар України, кандидат медичних наук Юрій Фломін, кардіохірург, директор Інституту серця, професор Борис Тодуров, відомий педіатр Євген Комаровський та президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров. Записи також можна знайти на сторінці Фонду Ріната Ахметова в YouTube.

Проєкт «Запитай у лікаря» реалізується у рамках програми «Рінат Ахметов – Порятунок життів». Він забезпечує потребу громадян в об'єктивній та актуальній інформації про COVID-19. Завдяки програмі «Рінат Ахметов – Порятунок життів» державні лікарні України отримали 200 суперсучасних швидких, 207 висококласних апаратів ШВЛ, 337 000 експрес-тестів для визначення коронавірусу та понад 200 000 одиниць засобів індивідуального захисту для медиків.