Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Проєкт Фонду Ріната Ахметова «Запитай у лікаря»: як зменшити поширення COVID-19 в Україні

27.04.2021

Фонд Ріната Ахметова продовжує цикл прямих ефірів «Запитай у лікаря». В рамках проєкту провідні медичні фахівці відповідають на запитання про коронавірус, які найбільше турбують людей. Гостею чергового випуску стала лікарка-інфекціоністка, начальниця відділення стаціонару медичного центру державної служби з надзвичайних ситуацій Євгенія Менжуліна.

Вона розповіла, що через необережну поведінку людей у пандемію в Україні різко зросла кількість хворих на COVID-19 і пацієнтів із важким перебігом хвороби.

– Існує пряма залежність між ступенем ураження, кількістю вірусу, який потрапляє до організму, та хворобою. Коли людина перебуває у місці спалаху недуги і при цьому ходить до нічних клубів, ресторанів, вдихає в себе мільйон вірусів, інфекційне захворювання буде проходити у неї важко, –  сказала Менжуліна.

Вона додала, що здатність одужати і мати гарне самопочуття після коронавірусу напряму залежить від бажання хворого.

– Коли забагато паніки, люди «заганяють» себе у важкий стан, хоча мають великі шанси легше перенести хворобу. Істерія зашкалює, і вилікувати пацієнта в такому випадку буде складніше, – пояснила лікар.

Фахівець назвала три основні фактори, які збільшують імовірність повторного зараження COVID-19: відсутність імунітету, велика кількість контактів та багато хворих на коронавірус у близькому колі спілкування. Також лікар нагадала, що у тих країнах, де зараз мало випадків коронавірусу, жителі своєчасно ізолювалися та відмовлялися від подорожей.

– Коли люди залишаються вдома, хворі залишаються в осередку інфекції, тоді вони не розповсюджують вірус. У Китаї були закриті цілі провінції, доставлялася вода та їжа, а люди сиділи в своїх будинках. Таким чином, не допустили поширення хвороби. 

Євгенія Менжуліна – 23 експертка проєкту «Запитай у лікаря». Раніше про лікування коронавірусу в ефірі розповідали кардіохірург, директор Інституту серця, професор Борис Тодуров; популярний педіатр країни Євген Комаровський; імунолог Центру громадського здоров'я МОЗ Олександр Заїка; психіатр, доктор медичних наук, професор Олег Чабан; президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров та інші експерти. Переглянути запис зустрічей із ними можна на сторінках Фонду Ріната Ахметова у Фейсбук та YouTube.

«Запитай у лікаря» реалізується в рамках проєкту «Боротьба з COVID-19 в Україні» та програми «Рінат Ахметов – порятунок життів». З лютого 2020 року Фонд Ріната Ахметова забезпечує лікарів, які перебувають на передовій боротьби з коронавірусом, найнеобхіднішим. Державним лікарням передано більш ніж 200 тисяч одиниць засобів індивідуального захисту. Також медики отримали від Фонду 337 тисяч експрес-тестів, 1044 одиниці медичного та лабораторного обладнання. Допомога надана 505 медустановам у 203 населених пунктах. Це системна і найбільш масштабна приватна ініціатива, направлена на допомогу державним медичним установам у боротьбі з коронавірусом.