Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Проєкт Фонду Ріната Ахметова «Запитай у лікаря»: як уникнути зараження в розпал пандемії COVID-19 пояснює епідеміолог

24.03.2021

Фонд Ріната Ахметова та телеканал «Україна» продовжують цикл онлайн-трансляцій із медичними експертами, які відповідають на запитання про COVID-19. Цього разу гостем прямого ефіру стала докторка медичних наук, професорка, завідувачка кафедри епідеміології Харківського національного медичного університету Тетяна Чумаченко.

Лікар закликала глядачів не нехтувати діючими карантинними обмеженнями та носити маски на вулиці, як передбачають правила для жителів «червоної зони».

– Коли говориться, що має бути дотримана певна дистанція, люди кажуть, що їм дистанції достатньо, і знімають маску. Але люди зобов’язані прикривати обличчя. Окрім того, ці заходи мають контролюватись, тому що не всі люди розуміють, що маска – це бар’єр на шляху потрапляння вірусу, або, навпаки, якщо організм інфікований, а людина без маски, то вірус, потрапивши в атмосферу, почне шукати собі нового господаря, – зазначила експертка.

Тетяна Чумаченко прокоментувала прогноз НАН, який попереджає, що до середини квітня в Україні рекордно зросте кількість хворих, аж до 20 тисяч на добу. А також розповіла, що найближчим часом очікується надходження ще трьох видів вакцини від COVID-19, що має значно зменшити темпи поширення хвороби.

– Якщо є такий песимістичний прогноз, його будують для того, щоб він не збувся. Це означає, що необхідно невідкладно провести заходи: обмежити спілкування, збільшити дистанцію. По можливості збільшити темпи вакцинації, які зараз у нас трохи нижчі, ніж планувались. В Україну ще повинна приїхати китайська вакцина Sinovac, вона відрізняється технологією виробництва, далі ми очікуємо РНК-вакцини Pfizer та Novavax, які є білковими вакцинами, – розповіла лікар.

Щодо побоювань українців, що під час щеплень можна захворіти коронавірусом, епідеміологиня заспокоїла: усі вакцини, які надходять, не містять живих вірусів, лише їхні частки, а вбитий вірус не може жити й заражати організм людини. Водночас на запитання, коли ж поширення коронавірусу припинеться, лікар відповіла так:

‒ Пандемія COVID-19 закінчиться тоді, коли кажен із нас зрозуміє, що саме від нього залежить доля людства. Тому що навіть одна людина інфікована, неізольована та без маски може заражати інших. Коли у нас люди не хочуть робити щеплення – будуть хворіти, набувати імунітету природнім шляхом, але будуть сприяти тому, щоб вірус посилювався. І тоді будуть хворіти навіть ті, хто провакцинувався, – підсумувала Тетяна Чумаченко.

Прямі трансляції з медичними експертами можна переглянути на сторінках Фонду Ріната Ахметова у Facebook та YouTube. «Запитай у лікаря» реалізується в рамках проєкту «Боротьба з COVID-19 в Україні». Це найбільша, системна і масштабна приватна ініціатива, спрямована на допомогу державним медичним установам у боротьбі з коронавірусом. У рамках проєкту вже передано понад 200 тисяч одиниць засобів індивідуального захисту й витратних матеріалів, 337 тисяч експрес-тестів і більш ніж 200 суперсучасних апаратів ШВЛ.