Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Проєкт Фонду Ріната Ахметова «Запитай у лікаря»: як переносять COVID-19 діти та підлітки

14.05.2021

Фонд Ріната Ахметова продовжує розповідати про профілактику та лікування коронавірусу. Під час прямих ефірів експерти проєкту «Запитай у лікаря», провідні медичні фахівці країни відповідають на актуальні запитання про вакцинацію, нові штами вірусу й попередження його негативних наслідків для здоров'я. Про COVID-19 у неповнолітніх говорив гість «Запитай у лікаря» завідувач кафедри дитячих інфекційних захворювань НМУ ім. О.О. Богомольця, доктор медичних наук, професор, заслужений лікар України Сергій Крамарьов.

– На початку пандемії важких дітей було дуже мало, додаткового кисню потребували одиниці. Але у березні й квітні цього року різко зросла їх кількість у стаціонарі та стало набагато більше важких випадків, кожен третій потребує додаткового кисню, – розповів лікар.

Він порекомендував батькам не возити зараз на море малюків до 3 років, поки у них ще не зміцніла імунна система. А також закликав бути уважними до здоров'я дітей незалежно від віку, аби уникнути негативних наслідків хвороби.

– Вірус змінюється, вже відомі близько 40-ка його різних мутацій. Зараження відбувається швидше, люди молодого віку стали до нього більш чутливі. Якщо в США на початку пандемії діти складали 1-2%, то сьогодні – 20%. В Україні в більшої частини дітей хвороба протікає безсимптомно, але є такі, у кого, як і у дорослих, підвищується температура, є кашель, виникає млявість і сонливість. Захворювання абсолютно непередбачуване: навіть у одній родині бачив близнюків – один хворіє важко, а інший легко, – зазначив фахівець.

За словами Сергія Крамарьова, негативні для здоров'я наслідки перенесеного коронавірусу можуть проявлятися протягом 3 місяців, а іноді й довше. І ще він додав, що зараз у всьому світі вивчають такі прояви постковідного синдрому у дітей, як порушення роботи серця, нервової системи, обмінних процесів.

– Іноді людину можуть виписати з лікарні, вона одужала, а через 1-2 місяці знову з'являються симптоми. Найчастіше це трапляється у пацієнтів шкільного віку: вони гірше запам'ятовують, не можуть раціонально мислити, втрачають навички роботи з комп'ютером. Учителям не можна перевантажувати таких дітей ні фізично, ні емоційно, ні розумово, – розповів експерт.

На запитання про те, коли в Україні почнуть вакцинувати дітей, лікар відповів, що це станеться не раніше 2022 року. Зараз у США, Канаді та інших країнах світу проводять випробування вакцин як для дуже маленьких дітей, так і для школярів.

– Усі вакцинації дітей поки що проходять у рамках клінічних досліджень. Компанія Pfizer експериментально прищеплює з 6- місячного віку до 12 років. Але поки у світі неоднозначна позиція стосовно вакцинації неповнолітніх, – пояснив лікар.

Професор Сергій Крамарьов – 26 експерт проєкту «Запитай у лікаря». Ролики на діджитал-майданчиках Фонду вже подивилися майже 7,5 млн людей. Серед гостей трансляцій були такі фахівці, як кардіохірург, директор Інституту серця, професор Борис Тодуров; відомий педіатр країни Євген Комаровський; імунолог Центру громадського здоров'я МОЗ Олександр Заїка; психіатр, доктор медичних наук, професор Олег Чабан; президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров та інші. Переглянути записи зустрічей із ними можна на сторінках Фонду Ріната Ахметова у Фейсбук та YouTube.