Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Проєкт Фонду Ріната Ахметова «Запитай у лікаря»: унікальний підхід у лікуванні постковідного синдрому

09.06.2021

Фонд Ріната Ахметова та телеканал «Україна» продовжують інформувати глядачів проєкту «Запитай у лікаря» про лікування та профілактику коронавірусу. На діджитал-майданчиках Фонду його глядачами вже стали близько 10 мільйонів людей. Про сучасні методики лікування постковідного синдрому говорила Катерина Комісаренко, лікар-терапевт, ендокринолог, фахівець з клітинної терапії.

Експерт розповіла про сучасну методику лікування постковідного синдрому за допомогою стовбурових клітин людини:

– Ми беремо у пацієнта джерела стовбурових клітин (наприклад, з його жирової тканини) і розмножуємо їх у сприятливих умовах. А потім вводимо їх за допомогою уколу. Проведення ін'єкції після перенесеного COVID-19 дозволяє заповнити пул корисних клітин, який знизився під час хвороби.  Дослідження з використання у лікуванні long covid стовбурових клітин відбуваються у Китаї, Іспанії, Арабських Еміратах, Японії, Україні.

Глядачі запитали лікарку, що робити, якщо після коронавірусу почало випадати волосся:

– Часткова алопеція – це один із симптомів постковідного синдрому. Перш за все слід зробити комплексні дослідження, щоб підтвердити, що волосся випадає внаслідок COVID-19, а не інших хвороб. А потім – здати аналіз на стан гормонів щитовидної залози, тому що до ускладнень коронавірусу належить низка ендокринологічних захворювань, які й призводять до різкого випадіння волосся. Як наслідок, ваш лікар може порекомендувати поповнити вітамін Д, вживаючи його вранці у правильному дозуванні, або запропонує індивідуальну для вас терапію.

У перші тижні після перенесеного коронавірусу Катерина Комісаренко не рекомендує морити організм дієтами та гнатися за стрункою фігурою – це може нашкодити здоров'ю:

– Потрібно пити багато води, підбирати здорове харчування, легкий фітнес, швидку ходьбу, але не варто впадати в крайність. Дієти, в яких різко знижується споживання вуглеводів, небезпечні. Їжте овочі, фрукти, салат, рибу, курку. Не потрібно надмірно боятися, що на карантині поповніли на 5 кілограмів. Бо це лише активізує систему стресу та запустить гормональні механізми, щоб запасати жирову тканину.

У перші дні літа, коли випускники шкіл ідуть на тестування і вступають до навчальних закладів, лікарка закликала підлітків берегти нервову систему, а з нею – й імунітет до вірусних захворювань:

– Є молоді люди, у яких немає хронічних захворювань, але є настрій «я зараз зіткнуся з чимось дуже складним, у мене не вистачить сил». І це стимулює гормони стресу. Якщо налаштовувати себе, що все погано, – то це «погано» може й трапитися з вашим здоров'ям. Тому кажіть: «Я впораюся, все вийде».

Катерина Комісаренко стала 29 експертом проєкту «Запитай у лікаря». Раніше на запитання про коронавірус відповідали такі знані фахівці, як кардіологиня, членкиня-кореспондентка НАМН України, членкиня Європейського товариства кардіологів Катерина Амосова; відомий педіатр країни Євген Комаровський; учений-біохімік Сергій Комісаренко; імунолог Центру громадського здоров'я МОЗ Олександр Заїка; психіатр, доктор медичних наук, професор Олег Чабан; президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров та інші. Подивитися трансляції «Запитай у лікаря» можна на сторінці Фонду Ріната Ахметова в Facebook, а також в  YouTube..

Пацієнти, яким лікарі допомогли зберегти життя та здоров'я в період пандемії, можуть узяти участь у національній кампанії Фонду Ріната Ахметова #ДякуємоМедикам. Перейдіть за посиланням та розкажіть про «людей у білих халатах», які врятували від коронавірусу вас або ваших близьких!