Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Проєкт Фонду Ріната Ахметова «Запитай у лікаря»: про вакцинацію, подорожі та профілактику коронавірусу

04.06.2021

Фонд Ріната Ахметова продовжує говорити з провідними медичними експертами країни про лікування та профілактику коронавірусу. У проєкті «Запитай у лікаря» гостею ефіру стала Катерина Комісаренко, лікарка-терапевтка, ендокринологиня, фахівчиня з клітинної терапії.

Експертка розповіла, що до країн ЄС планують впускати без ПЛР-тестів та обов'язкової самоізоляції туристів, які були вакциновані AstraZeneca, Pfizer, Sinovac і Moderna. Однак ще можуть з'явитися обмеження для щеплених вакцинами окремих країн-виробників. Не планують скасовувати обов'язкові тести для мандрівників, щеплених Sputnik V. Українцям, які поїдуть у відпустку за кордон, лікарка порекомендувала не ігнорувати правила обережності.

– Коли людина вакцинована, це не означає, що вона безсмертна. Вона має 95-96% безпеки. Якщо вона поїхала, наприклад, до Туреччини і зіткнулася з певним вірусом, то у неї висока ймовірність не захворіти у важкій формі. Але залишається ризик, що вона може заразитися і заразити COVID-19 близьких після повернення додому, – пояснила терапевтка.

Обдумано підходити до питання вакцинації від коронавірусу Катерина Комісаренко порекомендувала людям, які мають хронічні захворювання.

– На момент вакцинації людина повинна бути практично здоровою – не мати інших запальних захворювань, симптомів ГРВІ таких, як кашель, нежить або підвищена температура. Це необхідно для того, щоб після вакцинації почали вироблятися антитіла і весь імунітет сфокусувався на цьому. На випадок побічних ефектів, я б рекомендувала перед вакцинацією зробити загальний аналіз крові та визначити, чи не було у вас в останні дні безсимптомного коронавірусу. Ну а якщо ви правша – укол у ліву руку, а лівша – в праву. Це тому, що після вакцинації існує ризик локального запалення, – розповіла лікарка.

Впродовж тижня після вакцинації вона також порекомендувала берегти організм від стресів і відмовитися від надмірних фізичних навантажень:

– Якщо щеплений від коронавірусу допускає те, що ускладнює життя його імунній системі, то це не дає можливості антитілам вироблятися як слід. Не потрібно йти купатися в холодній воді, якщо регулярно цього не робили, йти на концерт, де дуже багато людей і можна підхопити сезонне інфекційне захворювання. Після щеплення – на один день слід залишити імунну систему у спокої та без фізичних навантажень, а впродовж тижня не потрібно займатися у тренажерному залі або перевантажувати себе алкоголем.

Терапевтка та ендокринологиня Катерина Комісаренко – 29 експерт проєкту «Запитай у лікаря». Раніше на запитання про коронавірус відповідали кардіохірург, директор Інституту серця, професор Борис Тодуров; відомий педіатр країни Євген Комаровський; імунолог Центру громадського здоров'я МОЗ Олександр Заїка; психіатр, доктор медичних наук, професор Олег Чабан; президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров та інші. Подивитися трансляції «Запитай у лікаря» можна на сторінці Фонду Ріната Ахметова у Facebook, а також в YouTube. На діджитал-майданчиках Фонду глядачами проєкту стали біля 10 мільйонів людей. 

– Проєкт «Запитай у лікаря» Фонду Ріната Ахметова служить налагодженню комунікації між пацієнтами та лікарями. Зараз дуже важливо створювати можливість спікерам із медицини напряму спілкуватися з різними сегментами людей, – зазначила Катерина Комісаренко.

Пацієнти, яким лікарі допомогли зберегти життя і здоров'я у період пандемії, можуть узяти участь у національній кампанії Фонду Ріната Ахметова #ДякуємоМедикам. Перейдіть за посиланням і розкажіть про «людей у білих халатах», які врятували від коронавірусу вас або ваших близьких!