Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Проєкт Фонду Ріната Ахметова «Запитай у лікаря»: навіть легкі форми СOVID-19 у дітей з часом можуть давати ускладнення

17.09.2021

Фонд Ріната Ахметова в ході проєкту «Запитай у лікаря» продовжує інформувати глядачів про профілактику та лікування коронавірусу. Експерти прямих ефірів – провідні медичні фахівці країни, яким можна довіряти, відповідають на запитання глядачів і розповідають про останні відкриття та тенденції у боротьбі з пандемією. Гостею 44-ої трансляції стала лікарка-педіатр вищої категорії Ганна Горбань.

Експертка пояснила чому діти почали хворіти на коронавірус частіше. 

– По-перше, лікарі почали активно діагностувати захворювання, і не тільки за допомогою ПЛР-тестів, але й швидких тестів на антигени також. Симптоматика у дітей буває в дуже легкій формі, наприклад у вигляді нежитю, і тому батьки навіть не зверталися до спеціалістів. Коли з’явилася більш швидка та доступна діагностика, тоді й батьки більш охоче стали звертатися до лікарів. Була проведена велика роз’яснювальна робота, адже навіть легкі форми СOVID-19 можуть давати ускладнення, – підкреслила Ганна Горбань.

Лікарка також розповіла про те, які наслідки для здоров'я дітей можуть мати легкі або безсимптомні форми коронавірусу.

– Коли у дитини спостерігаються змінені показники аналізів, це може свідчити про мультисистемний синдром. Тому наслідки іноді можуть протікати набагато складніше, ніж сама хвороба. Цей період зазвичай починається від двох тижнів після умовного одужання і може заскочити зненацька в будь-який момент. Відбувається атака в організмі на великі системи, і такий процес практично неможливо не помітити. Важливо його правильно розпізнати та інтерпретувати, – пояснює експертка.

Ганна Горбань також розповіла про те, як батькам уберегти дитину від зараження COVID-19. Вона порекомендувала дотримуватися базових правил гігієни ‒ мити руки й носити маску. А також, по можливості, обов'язково щеплювати дітей, і не тільки від COVID-19, але й від інших захворювань.

За весь час роботи проєкту «Запитай у лікаря» на діджитал-майданчиках Фонду Ріната Ахметова його охоплення склало понад 16 млн. Раніше експертами ефірів були такі фахівці, як відомий кардіохірург Борис Тодуров; кардіологиня, членкиня-кореспондентка НАМН України, членкиня Європейського товариства кардіологів Катерина Амосова; психіатр, доктор медичних наук, професор Олег Чабан; президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров та інші.

Подивитися відеозаписи трансляцій із досвідченими практикуючими лікарями можна на сторінці Фонду Ріната Ахметова в Facebook, а також в YouTube.