Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Проєкт Фонду Ріната Ахметова «Запитай у лікаря»: коронавірус і серцево-судинні захворювання

28.07.2021

Проєкт Фонду Ріната Ахметова «Запитай у лікаря» продовжує цикл прямих трансляцій про COVID-19 з ключовими медичними експертами країни. На цей раз гостем ефіру став Юрій Педаченко, доктор медичних наук, професор, лікар-нейрохірург Інституту нейрохірургії ім. акад. А.П. Ромоданова, професор кафедри нейрохірургії НУОЗ України ім. П.Л. Шупика.


За його словами, одним із неспецифічних симптомів у людей після інсульту та хворих на коронавірус може стати головний біль.


– Він також може виникати при тисячі інших різноманітних захворювань. Однак головний біль не є саме тим симптомом, який свідчить про порушення мозкового кровообігу. Це може бути й інтоксикація внаслідок коронавірусної інфекції, і зниження сатурації крові – тобто хронічна ішемізація, – зазначив Юрій Педаченко.


Він також додав, що таким людям для зниження ризику важких ускладнень необхідно приймати препарати для розрідження крові. Наприклад, кардіомагніл.


 – В принципі, їх рекомендують усім людям старше 50-ти років. Також обов'язково потрібно стежити за сатурацією крові – насиченням її киснем, – пояснив експерт.


Юрій Педаченко наголосив, що знизити ризик захворювання серцево-судинними захворюваннями при коронавірусі допоможе ретельна увагу до свого здоров'я.


– Варто відмовитися від шкідливих звичок, приділити увагу своїй дієті та вазі. Це допомагає в рази знизити ризик захворювання в принципі, ‒ сказав медик.


Він зазначив, що проєкт «Запитай у лікаря» сьогодні особливо важливий.


– Хочу подякувати за проєкт, тому що дійсно, з моєї точки зору, він має велику соціальну значущість, – сказав Юрій Педаченко.


Проєкт Фонду Ріната Ахметова «Запитай у лікаря» вже подивилися понад 12 млн людей. Це прямі ефіри з експертами, яким можна довіряти. Серед гостей попередніх трансляцій – кардіологиня, членкиня-кореспондентка НАМН України, членкиня Європейського товариства кардіологів Катерина Амосова; відомий педіатр країни Євген Комаровський; учений-біохімік Сергій Комісаренко; імунолог Центру громадського здоров'я МОЗ Олександр Заїка; психіатр, доктор медичних наук, професор Олег Чабан; президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров та інші.


Переглянути записи щотижневих онлайн-зустрічей із лікарями, які розповідають про симптоми коронавірусу та препарати, які призначають пацієнтам з підтвердженим COVID-19, про особливості харчування хворих, про останні світові тренди в лікуванні коронавірусу та багато іншого, можна на сторінці Фонду Ріната Ахметова в Facebook, а також в YouTube.