Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Проєкт Фонду Ріната Ахметова «Запитай у лікаря»: кардіологиня розповіла про постковідний синдром і вакцинацію

02.06.2021

Проєкт Фонду Ріната Ахметова «Запитай у лікаря» продовжує цикл прямих ефірів із провідними медичними фахівцями країни про профілактику та лікування COVID-19. Про вплив постковідного синдрому і вакцинації на роботу серцево-судинної системи говорила кардіологиня, засновниця Медичного центру Амосової, членкиня-кореспондентка НАМН України, членкиня Європейського товариства кардіологів, віцепрезидентка Асоціації кардіологів, судинних та серцевих хірургів м.Києва, професорка Катерина Амосова.

Гостя ефіру розповіла про емоційну напругу, яка шкодить роботі серця як під час коронавірусу, так і в перші 3-6 місяців після нього.

– Ми спостерігаємо надзвичайно багато тривожних розладів, депресивних станів, астенізацію вегетативної нервової системи. Це пов'язано не стільки з інфекцією, скільки з атмосферою, яку створила в суспільстві поява нового, важкого і недослідженого наукою інфекційного захворювання COVID-19 з високим рівнем летальності. Хочу вас заспокоїти – для здоров'я серця досить налагодити сон, гуляти на повітрі та не заїдати стрес солоденьким. Вживайте менше солі, ковбас і соусів із фастфудів, замініть червоне м'ясо білим і рибою. Це зменшить ризик інфаркту міокарда та збільшить тривалість життя, – пояснила Катерина Амосова.

Глядачі запитали, чому при COVID-19 у людей із гіпертонією різко знижується артеріальний тиск і як це лікувати. Лікарка відповіла, що коливання викликає тимчасова зміна обмінних процесів в організмі. І порекомендувала не пити ліки, щоб підвищити тиск назад, – після одужання у більшості пацієнтів він самостійно повертається до колишніх цифр.

– Пацієнтам із артеріальною гіпертензією та серцевою недостатністю краще продовжувати лікування тими ж таблетками, які вони вживали до коронавірусу. Не пийте по 3-4 препарати одночасно. Якщо важко визначитися, попросіть кардіолога призначити одні оптимальні для вас ліки. Не варто витрачати гроші й на різні омега-3, бади та штучні вітаміни. Замість них їжте фрукти та приймайте «сонячні ванни».

Експертка нагадала, що хронічні захворювання серцево-судинної системи не є протипоказаннями для вакцинації від коронавірусу і не вимагають вживання додаткових ліків до і після уколу. А також розповіла, як правильно міряти тиск, щоб визначити стан здоров'я у перші тижні після COVID-19:

– При визначенні дозування ліків лікар орієнтується на тиск після сну, до прийому ліків і кави, а також на показники перед сном, коли пацієнт перебуває у спокійному, розслабленому стані. У денний час емоційне збудження і фізична активність призводять до тимчасового скорочення судин і підвищення тиску. Але він знижується самостійно.

Кардіологиня Катерина Амосова – 28 гість проєкту «Запитай у лікаря». У попередніх ефірах на запитання про коронавірус відповідали кардіохірург, директор Інституту серця, професор Борис Тодуров; відомий педіатр країни Євген Комаровський; імунолог Центру громадського здоров'я МОЗ Олександр Заїка; психіатр, доктор медичних наук, професор Олег Чабан; президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров та інші фахівці, яким можна довіряти.

– Чим більше буде кваліфікованої професійної інформації для суспільства про COVID-19, тим краще. Я охоче відгукнулася на запрошення Фонду Ріната Ахметова взяти участь у проєкті «Запитай у лікаря», і мені було цікаво відповідати на запитання глядачів, – сказала Катерина Амосова.

Подивитися трансляції «Запитай у лікаря» можна на сторінці Фонду Ріната Ахметова в Facebook, а також у YouTube. На діджитал-майданчиках Фонду охоплення проєкту склало майже 10 мільйонів людей.

Фонд Ріната Ахметова запрошує пацієнтів, яким лікарі допомогли зберегти життя і здоров'я у пандемію, взяти участь у національній кампанії #ДякуємоМедикам. Перейдіть за посиланням і розкажіть про «людей у білих халатах», які врятували від коронавірусу вас або ваших близьких!