Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Проєкт Фонду Ріната Ахметова «Запитай у лікаря»: інфекціоніст розповів, як уникнути зараження новими штамами коронавірусу

29.04.2021

Фонд Ріната Ахметова разом із телеканалом «Україна» продовжують цикл прямих ефірів «Запитай у лікаря» про лікування та профілактику коронавірусу. Він реалізується в рамках проєкту «Боротьба з COVID-19 в Україні», який став частиною програми «Рінат Ахметов – Порятунок життів». На запитання, що цікавлять глядачів, відповідав лікар-інфекціоніст, викладач школи охорони здоров'я НаУКМА Володимир Курпіта.

– Експерами проєкту «Запитай у лікаря» виступають провідні медичні фахівці – імунологи, анестезіологи, реаніматологи, інфекціоністи. Інформаційні інтерактивні ефіри є частиною величезної роботи Фонду Ріната Ахметова, спрямованої на боротьбу з пандемією. У рамках проєкту «Боротьба з COVID-19 в Україні» державні лікарні у різних регіонах отримали понад 1000 одиниць сучасного обладнання. Це системна і найбільш масштабна приватна ініціатива, спрямована на допомогу медичним установам у протистоянні пандемії, – розповіла Юлія Єршова, директорка з комунікацій Фонду.

Інфекціоніст Володимир  Курпіта повідомив, що в світі різко зростає кількість дітей, які заражаються та помирають від коронавірусу. Причина цього ‒ поява нових штамів COVID-19.

– Вірус змінюється щотижня і шукає організм, у якому йому буде комфортно розмножуватися. У Бразилії з'явилися нові мутації, і вони, на відміну від американського та китайського штамів, усе частіше вражають дітей. В Україні поки ситуація спокійніша: на сьогодні з понад 2 млн хворих 37 тисяч пацієнтів у віці до 9 років, – сказав лікар.

На переконання Курпіти, щоб уникнути поширення нових штамів коронавірусу, слід обмежити кількість українських туристів у країнах із великим ризиком зараження.

– Академія наук України вивчає, який вірус циркулює в країні. Про виявлення бразильського варіанту поки не повідомляли. Але вже є британський і південноамериканський. Відомо, що в Індії вирує пандемія і там є свій штам. Зараз існує необхідність більш ретельно перевіряти на кордонах людей, які прилітають із Бразилії та Індії, скоротити контакти з тими, хто нещодавно відвідували ці країни.

Кому поїхати у відпустку за кордон дуже хочеться, лікар порекомендував бути вкрай обережними та дотримуватися дистанції у спілкуванні з іншими відпочивальниками.

– Треба розуміти, що вірус передається від хворої людини виключно, якщо ви з нею контактуєте. Шанс, що на курорті будуть люди з різних країн із різними варіантами коронавірусу величезний. Тому не відвідуйте бари і ресторани вечорами, більше проводьте часу на березі моря, а не на дискотеці або в натовпах людей. Адже навіть у США та ЄС, де великий відсоток вакцинованих, залишаються ризики зараження, – зазначив інфекціоніст.

Володимир Курпіта – 24 експерт проєкту «Запитай у лікаря». Ролики на діджитал-сторінках Фонду уже продивилися понад 6,5 млн людей. Серед гостей ефірів були кардіохірург, директор Інституту серця, професор Борис Тодуров; відомий педіатр країни Євген Комаровський; імунолог Центру громадського здоров'я МОЗ Олександр Заїка; психіатр, доктор медичних наук, професор Олег Чабан; президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров та інші. Подивитися записи зустрічей із ними можна на сторінках Фонду Ріната Ахметова у Фейсбук і YouTube.