Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Проєкт Фонду Ріната Ахметова «Запитай у лікаря»: експертка ВООЗ про лікування та профілактику COVID-19

12.05.2021

Гостею прямого ефіру «Запитай у лікаря» стала експертка ВООЗ, епідеміологиня Наталія Виноград. Вона розповіла про сучасні методики лікування коронавірусу в світі, вакцинацію та профілактику хвороби. Інтерактивні трансляції «Запитай у лікаря» проходять в рамках проєкту Фонду Ріната Ахметова «Боротьба з COVID-19 в Україні».

– Пандемія триває, і тривога людей за себе і близьких тільки наростає. Тому експерти докладно пояснюють, як уникнути захворювання та його наслідків. «Запитай у лікаря» – це зрозумілі відповіді на складні питання. Під час прямих трансляцій на діджитал-майданчиках Фонду будь-хто може запитати про різні аспекти профілактики та лікування COVID-19 і отримати чіткі, аргументовані рекомендації лікарів, яким можна довіряти, – розповіла Юлія Єршова, директорка з комунікацій Фонду.

Експертка Всесвітньої організації охорони здоров'я, експертка МОЗ України з епідеміології, завкафедри епідеміології Львівського національного медичного університету, докторка медичних наук Наталія Виноград наголосила на необхідності виробництва вакцин і тестів на вітчизняних підприємствах.

– Якщо у нас не буде своїх вакцин, у країні не буде системи захисту від біологічних загроз. Вона буде неефективною, непродуктивною. І ми будемо стикатися з ситуаціями, як сталося з вакциною з Індії, коли домовилися, заплатили, підписали, а потім «вибачте». Так само і тести – навіщо купувати десь? Давайте в своїй країні випускати та створювати систему біозахисту, – сказала експертка ВООЗ.

Людей, які перехворіли на COVID-19, епідеміолог закликала не поспішати з вакцинацією, а дотримуватися рекомендацій виробників препаратів.

– В інструкції до AstraZeneca зазначено, що потрібно вакцинуватися не раніше, ніж через 6 місяців після хвороби; Pfizer – не раніше, як через 3 місяці. Після вакцинації можуть бути побічні ефекти, може виникати первинна пам'ять на антиген, зрив у імунній системі та відсутність захисту від вірусів у майбутньому. Адже навіщо робимо вакцинацію? Щоб виробилися антитіла. Але вони вже є – ми перехворіли. Тривалість наявності антитіл залежить від умов, расових особливостей, інших факторів, – зазначила Наталія Виноград.

Несприятливою для імунітету лікар назвала ситуацію, коли людина через кілька днів після вакцинації заражається COVID-19. Наслідком такого збігу може бути відсутність будь-якого захисту від вірусів у майбутньому. Тому після щеплення першою дозою, слід бути більш уважними до здоров'я.

Експертка ВООЗ, епідеміологиня Наталія Виноград – це 25 гість проєкту «Запитай у лікаря». Вона зазначила, що прямі ефіри про лікування і профілактику COVID-19 є вкрай важливими для українців.

– Це дуже потрібно, так як у нас вкрай обмежені можливості, не все може держава. Фонд Ріната Ахметова робить святу справу. Він збереже чиюсь маму, дитину. Адже що може бути важливіше людського життя?

Раніше на запитання про коронавірус відповідали кардіохірург, директор Інституту серця, професор Борис Тодуров; відомий педіатр країни Євген Комаровський; імунолог Центру громадського здоров'я МОЗ Олександр Заїка; психіатр, доктор медичних наук, професор Олег Чабан; президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров та інші.

Переглянути записи ефірів «Запитай у лікаря» можна на сторінках Фонду Ріната Ахметова в YouTube і Фейсбук. Глядачами проєкту вже стали понад 7 мільйонів людей.