Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Проєкт Фонду Ріната Ахметова «Запитай у лікаря»: експерт порадив, як уникнути психічних хвороб під час пандемії

31.03.2021

Фонд Ріната Ахметова продовжує цикл прямих ефірів проєкту «Запитай у лікаря», де провідні медики розповідають про подолання COVID-19 та його наслідків. Гостем проєкту став лікар-психіатр вищої категорії, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри медичної психології, психосоматичної медицини і психотерапії медико-психологічного факультету НМУ ім. О. О. Богомольця, президент Всеукраїнської асоціації психосоматичної медицини, автор 300 наукових робіт у галузі медичної психології, як клінічної психіатрії, так і психотерапії, Олег Чабан.

ВООЗ і вчені у різних країнах світу заявляють про небезпеку психічних розладів у людей, які вже рік перебувають в умовах карантину, працюють поза офісами, хворіють на COVID-19 і бояться за своє життя. Лікар-психіатр Олег Чабан розповів, що науковці прогнозують у найближчі місяці та навіть роки збільшення кількості хворих із порушеннями психіки. Тому нагадав глядачам про важливість збереження ментального здоров’я. 

– Різко зросла кількість астенії, тривоги, депресії, підвищився рівень агресії в сім’ях. За прогнозами, навіть коли після вакцинації поширення COVID-19 буде зменшуватись, кількість психічних розладів буде пов’язана не лише з біологічним фактором. Під час коронавірусу з’являються елементи травматичного стресового розладу, надмірний страх. І коли хвороба закінчується, а людина не повертається на роботу, до суспільного життя, продовжує жити в страху, то симптоми переходять у посттравматичні, – сказав лікар.

Психіатр додав, що у період пандемії населенню дуже шкодить нагнітання страху в мас-медіа та відсутність якісної комунікації в соціумі. Люди, що почувають себе самотніми, мають значно більшу схильність заразитися COVID-19, а потім страждати від психічних розладів.  

– Якщо ви хворіли, довго знаходилися вдома в режимі «телевізор-комп’ютер-туалет-кухня», варто виходити на прогулянки, рухатись. Візьміть телефон, обдзвоніть всіх своїх друзів. Це все допоможе повернутися до нормального життя.

Олег Чабан також порадив не перевантажувати роботою тих, хто перехворів на COVID-19, оскільки виснажені недугою люди втрачають когнітивні здібності і їм важко зосередитись. Отже, збільшувати навантаження потрібно плавно. Ознакою гарного психічного самопочуття та високої стійкості до повторного зараження лікар назвав хороший сон.

– Дослідження показують, якщо людина добре спить, то навіть під час гострої фази хвороби, ймовірність смерті різко зменшується.

Олег Чабан – двадцятий експерт проєкту «Запитай у лікаря». На запитання про COVID-19 раніше відповідали кардіохірург, директор Інституту серця, професор Борис Тодуров; популярний педіатр країни Євген Комаровський; імунолог Центру громадського здоров'я МОЗ Олександр Заїка, президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров та інші провідні фахівці. Глядачами ефірів вже стали близько 5 млн осіб.

Відеоролики проєкту можна подивитися на сторінках Фонду Ріната Ахметова в Facebook та YouTube. «Запитай у лікаря» реалізується в рамках проєкту «Боротьба з COVID-19 в Україні». Це найбільша, системна і масштабна приватна ініціатива, спрямована на допомогу державним медичним установам у боротьбі з коронавірусом. У рамках проєкту передано понад 200 тис. одиниць засобів індивідуального захисту та витратних матеріалів, 337 тис. експрес-тестів і більш ніж 200 суперсучасних апаратів ШВЛ.